essences logoЕтерични масла
Етерични масла Какво представляват етеричните масла?
Етеричните масла са познати на човека от хилядолетия. Съществуват исторически факти, че етеричните масла са били използвани още от пещерните хора, които открили терапевтичните им свойства.

Етеричните масла представляват течности, съдържащи летливи ароматни съединения. Те улавят душата на растението и пазят уникалните му свойства. Същността на растението, на английски се описва с думата *essence* – есенция, има висока концентрация и напълно чист и натурален състав. Във всяко растение се крият специфични химични компоненти, които влияят на тялото и психиката по различен начин. Освен тези мощни действия, етеричните масла съхраняват и автентичните аромати на билките.

Етеричните масла се извличат чрез различни процеси – един от които е методът на парна дестилация. Могат да бъдат извлечени от различни части на растенията – корен, стъбло, листа, кора, цветове. Маслата, извлечени от различните части на едно растение имат различен химичен състав, което води и до различни действия и аромат.

Как се използват етеричните масла?

Етеричните масла имат много приложения, някои от тях са:

Ароматерапия – ароматите на етеричните масла и различния им химичен състав допринасят за силното им действие над психическото и физическото състояние на човек. Етеричните масла от босилек и мента например, спомагат за повишаване на енергията, концентрацията и работоспособността. Други като етеричните масла от лавандула и маточина пък предразполагат към релакс и отпускане на сетивата и тялото, и по-добър и спокоен сън. Някои етерични масла, като жълтия кантарион се използват за подобряване на настроението и прогонване на мрачните мисли.

За освежаване и пречистване на въздуха у дома или в офиса. Етеричните масла имат антибактериални свойства, могат да се използват за дезинфекция и освежаване на въздуха в различни помещения, а също и превозни средства. Възможна е и употребата на етерични масла за почистване на различни повърхности, освежаване на пране, те са чудесен натурален начин за дезинфекция и естествен аромат в домашната козметика.

В грижата за кожата и косата – освен като съсавки в някои козметични продукти, 100% чистите натурални етерични масла могат да се прибавят, за да подсилят ефекта. Поради високата концентрация на етеричните масла трябва да се внимава какво количество се използва и да се избягва употребата им в чист вид директно върху кожата. Изключение правят някои масла, които могат да таргетират специфични кожни проблеми, например етеричното масло от маточина има отличен ефект при херпес или пък маслото от лавандула при акне и проблемна кожа.

Етеричните масла могат да се използват и за масажи, примесени с базово масло (например масло от шипка). Някои етерични масла облекчават мускулни напрежения и болки – такова е етеричното масло от босилек, маслото от салвия склареа помага при менструални болки. Други етерични масла пък релаксират сетивата и тялото – етерично масло от лавандула.

Етеричните масла могат да се използват в различни СПА процедури и терапии. Често биват употребявани и в сауни, за да засилят детоксикиращия ефект.

Една от основните употреби на етеричните масла се дължи на факта, че те имат антивирусни и антибактериални действия, заедно с това укрепват имунната система и повишават способността на организма да се бори с болести и вируси. Етерични масла, които се използват за подсилване на имунната система са риган, зимна чубрица и мащерка.

Освен за терапевтични цели, етеричните масла се използват за най-различни духовни практики, церемонии и ритуали. Комбинирането на йога и медитация с използването на етерични масла помага за издигане на духовното пътуване и по-интензивно преживяване по време на практиките.

Някои видове етерични масла действат и като натурални репеленти, без да излагат безопасността и здравето на риск.

В заключение, уханията на етеричните масла стимулират, успокояват, омагьосват. Действат на сетивата, тялото, душата, придават невероятна чувственост и хармония в живота.

*Съветваме ви при употребата на етерични масла да се консултирате с професионалист – ароматерапевт или лекар и винаги да спазвате указанията.

Прочети още Скрий текста