Риган
image

РИГАН – БИЛКА НА РАДОСТТА И МАГИЯТА

Обикновеният Риган (Origanum vulgare) е многогодишно тревисто растение от сем. Устноцветни. Цветовете му са дребни, розово-виолетови или червени, събрани в метличести съцветия. 


Риганът е мощна билка с уникални лечебни свойства и много древна медицинска история. Той е намерил мястото си в гръцките легенди, където са го наричали „радост от планината”. Една от тези легенди е свързана със силата на Зевс, разказва се, че той дължи цялата си сила на ригана. Когато бил малко бебе Зевс е бил отгледан на самотния остров Крит, от една нимфа. Остров Крит бил покрит с риган, нимфа хранела Зевс с млякото на една коза наречена Амалфея, която се хранела с риган. Легендата гласи, че бебето Зевс растял с часове и благодарение на тази билка станал толкова силен и могъщ. Риганът се смята за билка, която има магическа сила и може би заради тази легенда риганът е известен като билка на магията.


Древните гърци много добре познавали уникалните свойства и многобройните кулинарни превъплъщения на ригана. Според тях, ако риган порасне върху гроб, означава, че починалите са щастливи. Растението е използвано в Гърция и Рим при венчаване на младоженци. Топлият, успокоителен и ароматен вкус и особена ароматна балсамова миризма на ригана го правят любима подправка и лечебна трева в традиционната средиземноморска кухня. 


Риганът съдържа етерично масло, дъбилни вещества, бета-кариофилин (активната съставка на ригана, индентифицира от британски учени), аскорбинова киселина и други. Чаят от риган се препоръчва при безсъние, хроничен гастрит, чернодробни заболявания. Риганът подпомага отхрачването и успокоява кашлицата. Премахва спазмите при болки в стомаха и червата и при метеоризъм. Подобрява храносмилането. Билката има антимикробно действие, което се дължи на високото съдържание на карвакол. Успокоява нервната система.


От древни времена риганът се използва за лечение на заболявания на гърлото и дихателните пътища, на женски заболявания и като успокоително средство.

Свързани продукти