Коноп
image

Коноп (Cannabis) или канаби е род покритосеменни растения от семейство Конопови. Канабисът е андрогинен, което означава, че има мъжки и женски растения.

Конопът е едно от най-древните познати растения на земята, както и едно от най-ранните култивирани растения от човек. Растението е известно с много имена, което свидетелства за неговата културна значимост. В асирийски клинопис от 685 г. пр.Хр. го наричат „кунубу“, а през следващото столетие името му звучи вече като „каннапу“, от което произлиза и гръцко-латинското „cannabis“.

Конопени влакна и семена са откривани в най-древните пластове на евразийските култури. Роден в Централна Азия, конопът се е разпространил по целия свят благодарение на човека. Най-старите данни за това ни дават археологическите разкопки на остров Тайван, където в слоеве от преди 12 000 години са открити керамични съдове с отпечатъци от конопено въже. 

В античния свят конопът е бил известен като екзотично растение. Омир в Одисея описва как красивата Елена изпаднала в депресия и била излекувана с помощта на лекарство, донесено от Египет. Лекарството се наричало непенте (против мъка), в което много съвременни езиковеди виждат леко измененото египетско название на канабиса – нибенджи.

Археологични разкопки в Укок, близо до границата между Русия, Китай, Монголия и Казахстан, показаха 2000-годишни мумифицирани останки на скитска кралица, елегантно изложена в бяла коприна и малък церемониален контейнер с канабис. Археолозите смятат, че скитският коноп „е пушен за удоволствие и се е използвал в езически ритуал“. 

Тракийските племена са изгаряли женски цветя на канабис като мистичен тамян, който предизвиквал транс. Специалните таланти на тракийските магьосници се дължат на „магическата топлина“, получена от изгарянето на канабиса, вярвайки, че растенията се разтварят в пламъците, след това се събирали отново в лицето на този, който вдишвал изпаренията.

Отглеждането на коноп в Китай започнало още през XXVIII в. пр.Хр., когато легендарният втори император Шъннун научил поданиците си да плетат въжета от растението. В един трактат от 220 г. лекарят Хуатоу препоръчва като обезболяващо средство вино, в което е прибавен екстракт от канабис.

Конопът има дълга история в Индия, забулена в легенди и религия. Най-ранните свидетелства за употребата на канабис в Индия са открити във Ведите и свещените хиндуистки текстове. Тези писания датират от 2000-1400 г. пр. Хр. Индуисткият текст Атхарваведа дори изброява канабиса като едно от петте свещени растения на земята, които облекчават безпокойството. Ведите наричат конопа източник на щастие, радост-дарител, освободител.

Богът Шива често е свързван с канабиса, наричан още bhang (банг) в Индия. Според легендата, Шива се оттегля сред природата след спор със семейството си. Изцеден от семейния конфликт и горещото слънце, той заспива под листата на конопените растения. Когато се събужда, любопитството му го подтиква да опитва листата на растението. Мигновено освежен, Шива прави канабиса любимата си храна и става известен като Господаря на банга. От древността до днес листата на конопа се използуват за приготвяне на напитка, наречена „bhang“, която се консумира по време на религиозни церемонии и празници в Индия.

Канабисът е бил тясно свързан с езотеричните направления и в индуизма, и в исляма. Индусите използват банг за религиозни церемонии като Холи, а аскетите го използват, за да достигат до божественото. Халюциногенните му свойства се използвали в езотерични практики от типа на Йога и аскезата на отшелниците садху ‒ индийски аскети, които отричат материалния живот и използват канабис, за да намерят духовна свобода, да надхвърлят обикновената реалност и да постигнат трансцендентност.

През 1842 г. лекарят У. Б. О’Шонеси се оказва първият популяризатор на ганджа, силния индийски канабис, в Англия, чрез своята Bengal Pharmacopeia. Канабисът е включен в списъка на стандартните лекарства и се появява по рафтовете на всяка аптека.

През XVIII в. известните биолози Линей и Ламарк спорели за това колко вида коноп съществуват. Било прието европейската разновидност да се нарича Cannabis sativa, а индийската Cannabis indica, но съвременната наука ги смята за различни раси на един вид и е възприела само първото название.

Днес конопът има безброй доказани приложения в почти всички сфери на индустриалното производство. Той се отглежда за добиване на влакна, които са изключително здрави и издръжливи на влага, които служат за изработка на въжета, тъкани, хартия и т.н.. Семената му са богати на масло и белтъчини и са прекрасна храна, лекарство и източник на енергия. Това го нарежда сред най-ценните ресурси на земята.

Свързани продукти