Бяла ела
image

Бялата ела (Abies alba) е вечнозелено иглолистно дърво от семейство Борови, достигащо височина до 60 м. и голямо дълголетие около 400 г. Разпространена е в Европа, Азия, Северна Африка, Северна и Централна Америка, почти навсякъде в планински райони на височина до 1800 м. Кореновата система на елата е силно развита и прониква на голяма дълбочина в почвата - понякога дори до 15 метра. Поради това обикновената ела не може да се изтръгва от вятъра. Шишарките са разположени седящи, изправени върху клона, не висят на него, както е при останалите иглолисти видове.

В митологията елата е смятана за свещено дърво − олицетворение на хармонията, реда във Вселената и красивите взаимоотношения в семейството. В древността е възприемана като „оста на света". Погледната отгоре, елата представлява своеобразна проекция на Вселената и движението на небесните тела. Наименованието „ела"  е етимологичен аналог на понятието „Йол", с което древните келти обозначавали деня на зимното слънцестоене.

Символиката на бялата ела се свързва с любовта като най-висше чувство. Ароматът на елата помага на хора с твърда черупка и мека сърцевина, способства за емоционалното съзряване. Тя е олицетворение на красота, сила и величие и носителка на божествена светлина. Самият й външен вид излъчва достойнство и вдъхва респект, затова е наречена „Царица на гората“. Еловите клонки символизират езическите вярвания, победата на светлината над мрака, както и коледния дух.

Енергетиката на бялата ела позволява на дървото да поема болката при възпалителни процеси. Особено избирателно поема отрицателната енергия от човека и го презарежда с чистия естествен енергиен поток на своята биоенергия. Правейки това, бялата ела помага за подобряване на благосъстоянието, облекчаване на стреса, излекуване на различни заболявания.

Радиционните лечители вярват, че смолата от бяла ела има заряд на слънчева и земна енергия. Според местните американски и алтайски лечители това природно лекарство може да излекува не само тялото, но и душата на човек. Смолистата маса е истински натурален антибиотик. Той има бактерицидни свойства, така че веднъж нанесен върху рана или драскотина, той ще потисне растежа на бактериите. Поради много лепкавия си характер смолата може да се нанесе директно върху кървящия разрез, за да помогне за спиране на притока на кръв и затваряне на раната.

Бялата ела разпръсква ЗДРАВЕ около себе си. Величествена и горда, издържаща на силен студ, вятър и сняг, бялата  ела е истински оцеляващ сред дървесните видове. Тя се нуждае от своите масла и смоли, служещи й като загряващи енергии, за да издържа на екстремните климатични условия, на които често е подложена. Вечнозеленото иглолистно дърво е пример, че дори във времена на най-малко слънчева светлина, все още може да се черпи от силата на земята и от светлината на слънцето, за да продължи да се расте и да се развива.

Ето защо не е изненадващо, че етеричното масло от Бяла ела има силата да предпазва от всякакви сезонни заболявания като настинка и грип и има мощни антибактериални, антивирусни и антисептични свойства, които осигуряват необходимия приток на енергия за укрепване на имунната система. Клонките, иглите и семената на бялата ела в свежо състояние също намират приложение в народната медицина като естествено средство за подобряване на респираторни и други заболявания на дихателните органи и при изтощени организми след боледуване.

Свързани продукти