Био етерично масло Салвия скларея – срещу хормонален дисбаланс и месечни неразположения

image149
image409
image540
image541
image2526

Био етерично масло Салвия скларея – срещу хормонален дисбаланс и месечни неразположения

  13
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от салвия скларея Salvia Sclarea Flower OilЦена: 10.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Насърчава чувството на релаксация
 • Поддържа хормоналния баланс при жените
 • Подкрепя женското здраве

 

Аромат: Сладък, цветен, леко мускателен

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Съцветия

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Линалилацетат, Линалол, Склареол

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- силно спазмолитично

- антидепресивно

- антибактериално

- естрогеноподобно

- афродизиращо

- флеботонично

- стягащо 

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ САЛВИЯ СКЛАРЕЯ

Етеричното масло от салвия скларея се използва като средна нотка в парфюмерията. Комбинира се добре с етерични масла от лавандула, евкалипт, здравец, мащерка, маточина, роза, бор, розмарин и цитруси.   

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ САЛВИЯ СКЛАРЕЯ

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от салвия скларея може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Подобрява настроението и внася усещане за хармония и душевен мир
 • Облекчава менструалния дискомфорт
 • Поддържа хормоналния баланс
 • Намалява нивата на стрес
 • Поддържа здрава кожа, коса и нокти

 

САЛВИЯ СКЛАРЕЯ – МАЛКО ИСТОРИЯ

Salvia sclarea или т.нар. мускатна салвия е двугодишно или многогодишно растение. Данни за медицинската й употреба се откриват в трудовете на Теофраст (4 век пр.н.е.), Диоскорид (1 век пр.н.е.) и Плиний Стари (1 век пр.н.е.). Билката присъствала активно на Дионисиевите пиршества – тя спасявала от меланхолия, скука, тиха апатия и спомагала за веселието и еуфорията, без да развива зависимост. Римляните наричали салвия скларея „herba sacra” или „свещена билка“. В миналото са я добавяли за натурален аромат към пелина и други видове вина. Билката е помагала на свещениците да влязат в транс по време на религиозни ритуали. В малки дозировки от коктейли със салвия скларея англичаните открили нейният релаксиращ ефект, а в млечните отвари от листата ‒ лесна възможност да се извадят чужди тела, попаднали в окото, а в чайовете от семената й ‒ най-успешното лекарство против отслабване на зрението. От тук произлиза нейното име „чисто око” или „ясно око” - Clary Sage. Ботаникът Н. Кyлпепер описва лечебната билка като чудодеен релаксант и успокоявящ агент.

Тъй като семената на растението имат слузеста обвивка, старите билкари препоръчвали поставянето на семе в окото при попадане на чуждо тяло в него, така че семето да прилепне към чуждото тяло и да улесни отстраняването му. Тази практика е отбелязана от Никълъс Кълпепер в неговия Complete Herbal (1653), който нарича растението „Clary Sage“. Мускатната салвия е използвана като съставка при производството на вино и бира. През 16-ти век в Германия славия скларея, напоена с цветя на бъз, се добавя към вина от Рейн, за да се получи по-мощен сорт, известен като Muscatel. През 1577 год. ботаникът И. Бок препоръчва салвия скларея като средство за повишаване на женското либидо и подобряване на  репродуктивните способности при жените. Както показват съвременните изследвания, по своята структура салвия скларея е подобна на женските полови хормони - естрогени и поради това проявява подобен ефект в организма. Използва се в началните фази на менопаузата за премахване на хормоналния дефицит и емоционалните разстройства, както и при предменструален синдром. Ароматът на салвия скларея е аромат на свободата, веселието и релаксацията ‒ аромат на Духа. 

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ САЛВИЯ СКЛАРЕЯ

Етеричното масло от салвия скларея има холистичен, релаксиращ ефект и е едно от най-важните масла за женско здраве. Естрогено-подобните му свойства оказват благоприятно влияние върху хормоните, менструацията и овладяване на „топли вълни“ по време на климактериума. Прилага се при емоционални разстройства, аменорея, предменструален синдром, болезнени менструации, сковани или напрегнати мускули. Спомага за облекчаване на мускулните спазми. Има силно антидепресивно въздействие, облекчава световъртеж, безпокойство и раздразнителност.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ САЛВИЯ СКЛАРЕЯ

Journal of Alternative and Complementary Medicine съобщава, че жените, които масажират корема си с ароматно масло на основата на салвия скларея, имат значително намаляване на менструалните спазми и симптомите на дисменорея. Маслото от салвия скларея може дори да облекчи болката при раждане, както съобщава списанието Complementary Therapies in Nursing and Midwifery през 2000 г..

Проучване, публикувано в Evid Based Complement Alternat Med. изледващо болкоуспокоявашите ефекти на ароматерапевтичния масаж и ацетаминофена върху менструалната болка при момичета, съобщава, че масажът с етеричните масла от салвия скларея, майорана, канела, джинджифил и здравец, разредени в бадемово масло, повлиява значително по-силно намаляването на менструалната болка отколкото употребата на ацетаминофен.

Проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Phytotherapy Research, установява, че вдишването на масло от салвия скларея помага за намаляване нивата на кортизол с 36% и за подобряване нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Изследването е обхванало 22 жени в менопауза, някои от които са били диагностицирани с депресия. Резултатът от проучването показва, че маслото от салвия скларея има добър ефект върху понижаването на кортизола и има антидепресивен ефект, подобряващ настроението.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ САЛВИЯ СКЛАРЕЯ И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Подобрява настроението и внася усещане за хармония и душевен мир

Етеричното масло от салвия скларея е особено богато на подобряващи настроението естери (до 80%, особено линалилацетат и др.) и осигурява добро настроение и дори еуфорична радост. Ароматът на маслото стимулира мозъка да работи по-добре и повлиява благоприятно енергийния обмен между емоциите и мисълта. Насърчава креативността и въображението - идеален за творческа работа. В зависимост от концентрацията, неговото въздействие може да предизвика възбуда, еуфория или спокойствие. Етеричното масло от славия скларея помага също за релаксация, облекчава тревожността и депресията. Създава усещане за дълготрайна вътрешна хармония и душевен мир.

Облекчава менструалния дискомфорт

Етерично масло от салвия скларея притежава доказани силно въздействащи активни съставки, които способстват за възстановяване на нарушения менструален цикъл, за успокояване и намаляване на болките и облекчаване на крампите по време на цикъла. Две са основните причини, поради които етеричното масло от салвия скларея се смята за естествен лек при менструален дискомфорт. Първата причина е, че маслото е богато на съединения като линалилацетат и линалол, които са изследвани за потенциални противовъзпалителни свойства. Тъй като възпалението играе същественна роля в менструалните спазми, противовъзпалителните свойства на салвия скларея помагат за намаляване на болезнените контракции. Втората причина е, че маслото подобрява цялостното кръвообращение, включително и в матката. В резултат на това, повишеният кръвен поток към матката помага за облекчаване на болката. В допълнение към всичко това, изследванията потвърждават, че масажът с етерично масло от салвия скларея (комбинирано с масло от лавандула и майорана) е ефективно за намаляване на продължителността на менструалната болка и спазмите.

Поддържа хормоналния баланс

Етеричното масло от салвия скларея е добре известно с това, че хармонизира нивата на естроген и като резултат поддържа цялостното женско здраве. Благодарение на своя естрогеноподобен ефект, лечебното масло хармонизира биологичните ритми, успокоява нервите и намалява прилива на внезапни горещи вълни и потене при климакса. Съдържа естествени фитоестрогени. Един от химичните компоненти на маслото от салвия е склареолът – той има способността да „имитира“ ефектите на хормона естроген в организма. Поради тази причина етеричното масло може да бъде ефективно за намаляване на някои от симптомите на менопаузата. Някои изследвания показват, че нанесено на стъпалата на краката или китките на ръцете, етеричното масло може да облекчи горещите вълни и да релаксира сетивата. 

Намалява нивата на стрес

Етеричното масло от салвия скларея може да предизвика усещане за релаксация. Изследванията показват, че вдишването на славия скларея може да понижи нивата на кортизола с до 36%. В допълнение салвия скларея често се използва за предизвикване на цялостно чувство за релаксация. Тъй като кортизолът и стресът могат да повлияят отрицателно на хормоналния баланс, използването му може да помогне за справяне с тези основни проблеми. Високите нива на стрес и кортизол могат да понижат нивата на инсулин, да причинят нередовен цикъл, да нарушат плодовитостта, да ускорят наддаването на тегло, да допринесат за надбъбречната умора и много повече. Вдишването на масло от салвия скларея е чудесен начин да се насладите на неговите предимства. Можете да използвате дифузер за етерично масло или да добавите няколко капки от маслото в купа с гореща вода и да вдишате парата. Флоралният аромат на растението ще ви помогне да успокоите ума си, а противовъзпалителните му свойства ще допринесат за облекчаване на главоболието и ще насърчат релаксацията и спокойния сън.

Поддържа здрава кожа, коса и нокти

Етеричното масло от салвия скларея е подходящо за всеки тип кожа, особено за мазна, раздразнена и зряла кожа. Маслото спомага за регулиране на производството на себум, матира мазната кожа, склонна към блясък и успокоява възпалената и зачервена чувствителна кожа. Като важна активна съставка, растителният естер линалилацетат успокоява кожните възпаления и регулира нарушения липиден баланс на сухата кожа. В допълнение, неговата антибактериална активност ограничава пролиферацията на микроорганизми, които играят роля при акне, като Staphylococcus aureus и S. epidermidis.


МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ САЛВИЯ СКЛАРЕЯ

Рол он (10 мл) за облекчаване на напрежение (особено в областта на главата)

Етеричното масло от майорана има релаксиращи и успокояващи мускулите свойства. Помага за облекчаване на мускулното напрежение и намаляване на физическия дискомфорт, което води до по-спокоен сън. Успокояващият аромат на майорана допринася за неговите сънотворни качества. Салвия скларея е известна със своя сладък, флорален аромат. Има успокояващ ефект върху ума и тялото и намалява стреса и безпокойството. Ароматът на салвия скларея често се използва в ароматерапията за насърчаване на релаксация и сън. Смесете всички масла в рол он (10 ml) и нанесете върху слепоочията, челото и шията няколко пъти на ден, ако е необходимо. Този рол он е идеален при мускулно напрежение.

Съставки:

 • 9 мл. растително масло от жожоба или бадем
 • 8 капки етерично масло от салвия скларея
 • 4 капки етерично масло от майорана
 • 3 капки етерично масло от босилек

 

Месечен бленд при менструални спазми

Този месечен бленд за жени ще ви помогне да балансирате настроението и емоциите си и същевременно ще ви избави от болките и дискомфорта на PMS. Освен това помага да се успокоите и отпуснете, което го прави чудесен избор за облекчаване на менструалната болка. Натуралният микс от масла е ефективен начин да забравите неприятните дни, в които болката и дискомфорта ви пречат на нормалния начин на живот.

Съставки:

 • 18 капки етерично масло от лавандула
 • 4 капки етерично масло от салвия скларея
 • 4 капки етерично масло от майорана
 • бадемово масло (или друго носещо масло по ваш избор)

 

Смесете всички масла в стъклената бутилка и разклатете. Масажирайте върху долната част на корема и/или долната част на гърба, когато изпитвате болезнени спазми.

 

Бленд при горещи вълни

Много жени възприемат горещите вълни като един от най-стресиращите странични ефекти на менопаузата. Изблиците на топлина, които се случват по няколко пъти на ден, са не само физически предизвикателства – често са свързани с обилно изпотяване, но са и психологически стрес за много жени. Ако се чудите как използвате салвия скларея при менопауза ето няколко идеи за вас. Поставете 2 до 3 капки върху памучен тампон и го вдишайте при горещи вълни. Смесете 26 капки с 50 мл. бадемово масло и масажирайте врата, стъпалата, глезените, китките на ръце или областта на чакрите. Трети вариант е да си направите грижовен спрей за тяло, обогатен със 100% естествени етерични масла който обгръща кожата, успокоява сетивата и осигурява баланс в случай на хормонални колебания на настроението.

Съставки:

 • 3 капки етерично масло от салвия скларея
 • 2 капки етерично масло от сандалово дърво
 • 2 капки етерично масло от лавандула
 • 1 супена лъжица хамамелис
 • дестилирана вода
 • стъклена спрей бутилка 30 мл.

 

Добавете съставките в спрей бутилка и разклатете. Напръскайте върху лицето, шията и други области, ако е необходимо, за да охладите. Спреят е подходящ и за горещите летни дни, като охлаждащо средство за тяло и за облекчение на тежест в краката.

 

Релаксиращ бленд за сън

Този бленд е перфектно балансиран и действа незабавно като ви потапя в състояние на релаксация и спокойствие. 

 • 3 капки етерично масло от салвия скларея
 • 3 капки етерично масло от бергамот
 • 3 капки етерично масло от зелена мандарина

 

Бленд за облекчаване на акне

За успокояващо и неабразивно лечение на акне, опитайте тази комбинация от масла:

Съставки:

 • 5 капки етерично масло от салвия скларея
 • 4 капки етерично масло от лавандула
 • масло от бадем или жожоба
 • стъклена бутилка от 30 мл.

 

Комбинирайте етеричните масла и бадемовото (или жожоба) масло в стъклена бутилка. Използвайте като изцяло естествен овлажнител за намаляване на възпалението и поддържане на здрава кожа.

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от салвия скларея е силно концентрирано и трябва да се използва само с изключително внимание. Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца! Етеричното масло от салвия скларея има естроген-подобен ефект. Поради тази причина е противопоказан при бременни и кърмачки, както и при деца. Внимание, изрично е противопоказан при хормонално зависими ракови заболявания, мастопатии и фиброми.

 • Ободрява настроението и подобрява психическото здраве.
 • Облекчава крампите по време на менструация.
 • Поддържа хормоналния баланс при жените.
 • Улеснява заспиването и помага за здрав и пълноценен сън.
 • Облекчава ПМС и симптомите на менопаузата.

Въздействие върху психо-емоционалното състояние
Депресия, намалено либидо, тревожност, безсъние, менопауза, нервност и стрес
Аромалампа: 
добавете 3-5 капки етерично масло на 15 кв.м.
Масажно масло за тяло: 2-3 капки етерично масло смесете с 5-10 мл. базово масло.
Студена инхалация: капнете 1-2 капки на носна кърпичка или салфетка.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
Менструални спазми и дискомфорт
Разтривки: 
втрийте внимателно от 1 до 2 капки етерично масло в долната част на корема.

Предменструален синдром и менопауза
Вана: 
4-5 капки етерично масло смесете с емулгатор и добавете към водата за ваната.
Масажно масло за тяло: капнете от 2 до 4 капки върху желаните области напр. стъпала, глезени, китки на ръце или в областта на чакрите, при ПМС – в областта на корема и нежно масажирайте.

Профилактика на устната кухина (вкл. лош дъх на устата)
Гаргара или вода за уста: 
2 капки етерично масло в 1 чаша топла вода.

Косопад
Маска за коса:
 добавете 8 капки етерично масло към 30 мл. масло от жожоба (кокосово или бадемово) масло.

Кожни заболявания (акне, възпалена кожа, мазна кожа, циреи, язви)
Компреси / промивки: 
20 капки етерично масло смесете с чаша преварена вода.
Разтривки: max. 5-10% маслен разтвор за разтриване.

Метеоризъм
Масажно масло за тяло: 
3-4 капки етерично масло смесете с 15 мл. базово масло.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от салвия скларея е високо концентрирана растителна съставка! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Коментари

 • author
  Александра — 

  Използвам я от няколко седмици и за коса и за лице, в комбинация с маслото. Харесвам действието й.

 • author
  Вероника Георгиева — 

  Страхотно е маслото ! Благодаря ви !

 • author
  Marie Büchner — 

  Wunderbar

 • author
  iliyan dimitrov — 

  Amazing floral water. I love the scent and my hair also loves it. It removed my dandruff and my scalp is not itching anymore. My husband also tried it and his hair loss is reduced a lot. Would definetely buy it again. Thank you so much Essences Bulgaria.

 • author
  tina — 

  Guter Duft u gute Verträglichkeit

 • author
  Martina F. — 

  Tolles "Frauenöl". Richtig klasse Qualität. Mit Basisöl vermischt ein wunderbares Massageöl. Auch im Diffuser super angenehm. Hilfreich angewendet bei Magenschmerz durch Auftragen auf den Bauchbereich. Als Duft steigert es wirklich das Wohlbefinden. Werde ich sicher wieder kaufen. Super Qualität zu echt kleinem Preis.

 • author
  Karin — 

  Dieses Öl kam sehr schnell an und wurde von mir gleich ausprobiert. Viel kann ich noch nicht sagen, aber ich liebe diesen Duft. Gerne wieder.

 • author
  Stefan Shivachev — 

  I bought this as a gift to my girlfriend. She's very happy and using the oil regularly with combination of her face cream. Definitely a gift that surprised her.

 • author
  Amazon Kunde — 

  Tolles Öl, der Duft gefällt mir, kann es nur wärmstens empfehlen.

 • author
  Richard Cabrera — 

  Really good

 • author
  Sara Ellen — 

  I mixed a few drops of Essences Bulgaria Clary Sage into my shampoo. It creates a wonderful scent (it's strong straight from the bottle, but earthy and refreshing when diluted). The aroma is relaxing. PLUS - I've noticed that I'm now losing less hair when I wash my hair. This is a problem that I've had for some time, so I'm hopeful that this Clary Sage is my answer. Either way - the oil is the real deal and a few drops go a long way. This bottle will last. Great stuff

 • author
  Anonym — 

  Ich habe von Essences Bulgaria bereits ein anderes Öl ausprobiert. Wollte nun auf Empfehlung das Muskatellersalbei ausprobieren. Es hilft und wirkt (bei Verdünnung mit einem Basisöl) bei Menstruationsbeschwerden. Verwende es auch in der Duftlampe und es entspannt. Vielen DAnk für die Empfehlung!

 • author
  T&W — 

  Schmiere es mir fleißig auf den Unterleib. Soll ja bei Endometriose helfen.. tut mir auch sehr gut. Ob es jedoch wirkt kann ich irgendwie nicht wirklich beantworten. Schwer einzuschätzen.

 • author
  Katharina G. — 

  Ich habe seit Jahren mit Menstruationsproblemen und starken Stimmungsschwankungen im Zusammenhang mit meiner Periode zu tun. Seitdem ich dieses Öl alltäglich anwende, haben meine Beschwerden deutlich abgenommen. Danke für diese Unterstützung von Mutter Natur. Tolle Qualität!

 • author
  Uhu — 

  Sehr schneller und sicherer Versand, bei Glasfläschchen sehr wichtig! Angenehmer, voller Duft, sehr würzig! Bin sehr zufrieden.

 • author
  Holger Wilke — 

  Meine Frau hatte große Probleme mit Endometriose und hatte erst eine Hormonbehandlung gemacht, diese aber aufgrund von Komplikationen abgebrochen.Für einen Monat hat sie sich nun den Unterleib mit diesem Muskatellersalbeiöl eingerieben und es wurde besser und besser.Als sie nun zum Arzt ging, konnte dieser es kaum glauben, denn die Endometriose war massiv zurückgegangen und ihre Schmerzen waren viel geringer!Vielen Dank ????

 • author
  Daniela S. — 

  Wunderbares ätherisches Öl und dazu sehr günstig! Ich kann nur weiter empfehlen.

 • author
  Amazon Kunde — 

  Wunderbares Produkt!

Оставете коментар


   captcha