Био етерично масло Смрадлика – срещу гъбични инфекции, рани и лющеща се кожа (5мл)

image545
image546
image547
image1883
image1884
image1885

Био етерично масло Смрадлика – срещу гъбични инфекции, рани и лющеща се кожа (5мл)

  3
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Смрадлика Cotinus Coggygria Branch/ Leaf Oil


Цена: 29.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Подобрява състоянието на суха и лющеща се кожа
 • Има противогъбични и антибактериални свойства
 • Помага при кървящи венци и зъбобол

 

Аромат: Земен, топъл, смолист

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Листа и клонки

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Лимонен, α-пинен, β-пинен, р-цимен

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- дезинфектиращо

- антибактериално

- противовъзпалително

- противогъбичнo

- тонизиращо

- отхрачващо

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ СМРАДЛИКА

Ако търсите идеи за смеси с етерично масло от смрадлика, можете да комбинирате с етерични масла от бергамот, римска лайка, градински чай, здравец, лимон, мандарина, портокал, пачули, бор и мащерка. 

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ СМРАДЛИКА

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от смрадлика може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Лекува рани и язви
 • Бори се с акне и кожни проблеми
 • Подпомага респираторната функция
 • Може да облекчи инфекции на венците и заболявания на устната кухина
 • Отблъсква насекомите 

 

СМРАДЛИКА – МАЛКО ИСТОРИЯ

Смрадликата (Cotinus coggygria Scop.), известна като „димно дърво“, е родена в средиземноморския регион и Южна Европа, югозападна Азия, северозападна Индия, Непал, Пакистан и Китай. Видът се среща и в Мала Азия. Етимологичният корен на името Cotinus произлиза от древногръцкото kotinus, което означава „Дива маслина“. Coggygria произлиза от старогръцкото име за „димно дърво“. Съкращението Scop. е името на учения описал за пръв път за науката растението и обикновено не се чете. В случаят това е ботаника Giovanni Antonio Scopoli (1723 – 1788) и именно фамилното име Scopoli се съкращава до Scop. Растението е пренесено в Европа от ботаника Клузиус и се култивира от 1594 г.

Билката смрадлика е вълшебно лекарство от природата. Старите хора казват, че лекува 99 болести, тъй като има многобройни целебни свойства. Тя е пищно цъфтящ, ароматен нисък храст с големи дифузни съцветия, във форма на облачета, които й придават „опушен“ вид. В миналото цялото растение се използвало за различни цели – от кората се приготвяла жълта боя, младите клонки се употребявали за обработка на кожи, твърдата дървесина на тетрата служела за изработка на различни изделия и инструменти. Плиний описва смрадликата като храст, от който се получава пурпурно багрило. От стеблото на смрадликата се извлича растителният флавоноид физетин, който има мощно антиоксидантно действие, който подпомага паметта и когнитивната функция и може да допринесе за забавяне на процесите на стареене. Дървесината на някой видове Anacardiaceae се изпозлва за строителство или за производство на шкафове; много от тях обаче имат ценни танини, които са били извлечени за дъбене на кожа. Видовете Cotinus, Pistacia, Rhus и Schinopsis са важни източници на танини за кожарската промишленост. Димното дърво е символ на тишината и адаптивността към времена на изобилие и суша, които са ендемични за живота в пустинята – и талисман на обновлението, трансформацията и надеждата.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ СМРАДЛИКА

Етеричното масло от смрадлика е един от най-мощните антисептици в природата. Подходящо е за употреба при рани, изгаряния, бактериални и гъбични инфекции. Заради богатото му съдържание на танини и флавоноиди, то е предпочитана съставка за кремовете, предназначени за лечение на различни кожни проблеми – акне, екзема суха и лющеща се кожа, атопична кожа и дерматит. Препоръчва се при възпаления на венците, зъбобол и за премахване лошия дъх в устата. Може да предотврати прекомерното потене и омазняването на кожата. Богатството на сложни химични съединения придават на маслото от смрадлика много нежен и приятен аромат и му отреждат специално място в козметичната и домакинската индустрии при производството на кремове за лице, ръце, крака, специализирани за бебешките нужди кремове, продукти за интимна хигиена, сапуни, шампоани, лосиони и почистващи препарати. 

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ СМРАДЛИКА

Публикация в Journal of the Serbian Chemical Society съобщава за етерични масла от C. coggygria от две находища в Сърбия (Deliblatska peščara и Zemun), които са тествани за антибактериални и противогъбични действия. Доминиращата съставка и в двете етерични масла е лимонен (47,0 и 39,2%). Най-високи зони на инхибиране са получени срещу видовете Staphylococcus и Micrococcus, а най-ниска е активността срещу Proteus mirabilis. И двете масла показват по-висока антибактериална активност от стрептомицин, използван като положителна контрола. Те също така показват противогъбичен потенциал, по-висок от този на търговския фунгицид бифоназол.

Етаноловият екстракт от клоните на C. coggygria показва значително in vitro инхибиране на α-глюкозидаза, един от ключовите ензими, свързани със захарния диабет, в зависимост от дозата.

Антиоксидантната активност на етеричното масло от C. coggygria Scop. беше измерена по два метода, а именно; DPPH извличане на радикали и металхелираща активност. DPPH активността на етеричното масло от C. coggygria Scop. е показала добра антиоксидантна активност в зависимост от дозата. Съобщава се, че флавоноидите и съдържащите сяра съединения в C. coggygria Scop. вероятно са отговорни за антиоксидантната активност на етеричното масло.

Проучване публикувано в списание Z Naturforsch C J Biosci разкрива, че водно-етанолов екстракт от листа от C. coggygria проявява in vitro противоракова активност върху човешки клетъчни линии от рак на гърдата, яйчниците и шийката на матката. В друго проучване флавоноидите на Cotinus coggyria се описват като активиращи апоптозата или т..н. програмирана клетъчна смърт на туморните клетки.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ СМРАДЛИКА И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Лекува рани и язви

Маслото от смрадлика има силата да подобрява функцията на белите кръчни телца, които са от решаващо значение за заздравяването на раните. Маслото може да причини частично коагулиране на секрета и/или на възпалената повърхност. В резултат на това се образува филм, който защитава наранената тъкан от външни въздействия. За да ускорите по естествен начин заздравяването на кожата и да я предпазите от инфектиране, нанасяйте от 2 до 3 капки, разредени с базово масло, върху засегнатия участък 2-3 пъти дневно.

Бори се с акне и кожни проблеми

Етеричното масло от смрадлика има силно антибактериално (срещу E.coli, Staphylocuccus aureus & epidermidis, bacillus cereus), антивирусно, противогъбично (срещу щамове Candida, C. albicans, Cl glabrata, C. tropicalis) действие и е отличен избор за лечение на кожни възпаления, силно изразено акне, атопична екзема, суха лющеща се кожа, атопична чувствителна кожа, невродермит, гнойни и незаздравяващи рани, лющеща се и суха кожа и кандида гъбични инфекции на кожата.

Подпомага респираторната функция

Етеричното масло от смрадлика може да осигури подкрепа при първи симптоми на респираторна инфекция. Благодарение на мощния си антисептичен ефект срещу широк спектър от патогенни микроорганизми, помага за премахване на отока и възпалението на носната лигавица, осигурява чисти дихателни пътища, улеснява дишането, успокоява кашлицата и подобрява респираторното здраве. В допълнение има отлични отхрачващи и деконгестантни свойства.

Може да облекчи инфекции на венците и заболявания на устната кухина

Маслото от смрадлика е едно от най-добрите естествени средства за поддържане на добра хигиена на устната кухина. При вадене на зъб помага за намаляване на кървенето и предпазва от вторични инфекции, също така успокоява травмираната тъкан и намалява риска от оток. Помага за намаляване на възпалението в устата и венците, причинено от заболявания като гингивит и афтозен стоматит. За да предотвратите заболявания на венците и орални инфекции, можете да си направите домашна вода за уста. Добавете 1 капка масло от смрадлика в чаша топла вода, разбъркайте добре и жабурете устата за 30 секунди. Ако имате зъбобол, разредете 1 до 2 капки с равно количество кокосово масло и нанесете върху засегнатата област.

Отблъсква насекомите

Ако търсите естествени репеленти, които да предпазват от досадни насекоми, то етеричното масло от смрадлика е великолепно решение. Високото съдържание на лимонен в състава му автоматично го превръща в доказан репелент срещу насекоми. Освен естествен антибиотик и зелена почистваща енергия етеричното масло от смрадлика е и в състояние да потисне растежа на паразити като бълхи, пиявици, въшки и кърлежи. Разпръснете го около къщата или го разредете в базово масло и нанесете директно върху кожата, за да държите тези досадни насекоми далеч. Това масло е чудесно решение и когато трябва да се справяте с последствията от ухапвания от насекоми. Често, най-вече в комбинация с лавандула, се използва в рецепти „Направи си сам“ поради способностите си да помогне за облекчаване и успокояване на сърбяща и раздразнена кожа.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ СМРАДЛИКА

Маска за лице за премахване на белези от акне

Тази маска е истинска находка за мазната кожа. Тя ефективно почиства повърхността на кожата, нормализира секрецията на мастните жлези, свива порите, предпазва от акне. Активните съставки на маската помагат за намаляване на възпалението и зачервяването и спомагат премахването на петна и белези, появили се в резултат на акне.

Съставки:

 • 3 с.л. лимонов сок
 • 3 с.л. мед
 • 2 с.л. масло от сладък бадем
 • ¼ ч.л. витамин Е
 • 10 капки етерично масло от смрадлика
 • 8 капки етерично масло от тамян
 • 6 капки етерично масло от безсмъртниче

 

Смесете всички съставки в малък стъклен съд и разбъркайте добре. Нанасяйте сместа върху почистената кожа на лицето всеки ден за 10-15 минути. След това измивайте щателно лицето. Използвайте маската веднъж дневно в продължение на 8-10 дни. Ако забележите някакъв дискомфорт, прекратете употребата или нанасяйте през ден.

 

Арома бленд за лечение на рани

С помощта на смес от няколко етерични масла с доказани антимикробни и противовъзпалителни свойства можете да си приготвите изключително полезна смес за лечение на рани. 

Смесете:

 • 2 капки етерично масло от безсмъртниче
 • 2 капки етерично масло от смрадлика
 • 2 капки етерично масло от лавандула
 • 2 капки етерично масло от тамян
 • 2 с.л. кокосово масло

 

По желание може да добавите 2 чаени лъжички пчелен восък, за да сгъстите получената смес. Разтопете кокосовото масло, смесете с останалите масла и изсипете цялата смес в малко бурканче. Нанасяйте върху нараняванията и след това поставете превръзка, ако е необходимо. За най-добър ефект втривайте от сместа на всеки 3 часа през целия ден.

 

Домашен натурален спрей против насекоми

Ухапването от насекоми е едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на вас или близките ви при разходка в планината или в парка. За да се предпазите ви предлагаме следния спрей, с който да напръскате непокритите участъци на тялото си.

Съставки:

 • ½ чаша флорална вода от хамамелис
 • ½ чаша ябълков оцет
 • 20 капки етерично масло от смрадлика
 • 20 капки етерично масло от лавандула

 

Универсален почистващ препарат с етерични масла

Ако желаете да почиствате домовете си по естествен начин, избягвайки много от токсичните съставки на готовите препарати, можете да използвате етерични масла и някои основни средства, които вероятно вече много от вас имат под ръка. Използвайте този спрей навсякъде, където обикновено използвате универсален почистващ препарат.

Съставки:

 • 240 мл. обикновена чешмяна вода или дестилирана
 • 120 мл. дестилиран бял оцет
 • 15 капки етерично масло от смрадлика
 • 15 капки етерично масло от лимон

 


СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от смрадлика е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 

 • Ефективно при лечение на бактериални и гъбични инфекции.
 • Подобрява състоянието на суха и лющеща се кожа.
 • Поддържа добра хигиена на устната кухина.
 • Използва се за освежаване и дезинфекция на въздуха.

СЪВЕТИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ
Въздействие върху тялото
Антисептично (дезинфектиращо) действие
Аромалампа: 
добавете 2-3 капки етерично масло на 15 кв.м.

Простудни заболявания, кашлица, хрема, синузит
Инхалация: 
добавете 1-3 капки етерично масло в 2 л. вряща вода и вдишвайте парата в продължение на 10 минути.
Масажно масло за тяло: 3 капки етерично масло смесете с 100 мл. базово масло.

Пародонтоза, възпалени венци, профилактика на устната кухина (вкл. лош дъх на устата)
Гаргара или вода за уста: добавете 1 капка етерично масло към пастата за зъби вечер с обилно изплакване на устата.

Кожни обриви и възпаления
Вана: 
5-10 капки етерично масло смесете с емулгатор и добавете към водата за ваната.

Атопичен дерматит, екзема, хемороиди
Вана: 
4-5 капки етерично масло смесете с емулгатор и добавете към водата за ваната. Продължителност: 10 мин.
Масажно масло за тяло: 1 капка етерично масло се смесва с 50 мл. чист зехтин. Ззасегнатите участъци се разтриват внимателно / 2-3 пъти дневно.

За бързо заздравяване на рани
Разтривки: 
1 капка масло се смесва с 50 мл. чист зехтин или базово бадемово масло. Нараненият участък се разтрива внимателно 2-3 пъти дневно и се оставя открит.
Вана: 4-5 капки етерично масло смесете с емулгатор (напр. 1 л. мляко) и добавете към водата за вана.

При потящи се крака
Вана за крака: 
3 капки етерично масло от Смрадлика и 4 капки Лавандула смесете с емулгатор и добавете към водата за ваната за крака.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от Смрадлика е високо концентрирана растителна съставка! Да не се използва неразредено върху кожата! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото! Не се приема вътрешно!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Свързани продукти

Коментари

 • author
  Велислава — 

  Страхотен продукт.

 • author
  Tania Chavdarova — 

  Надмина очакванията ми.

 • author
  Иво Николов — 

  Всяка година през горещите дни ми излизаха гъбички по раменете и гърба. Реших да опитам по препоръка на приятел без да вярвам,че ще има резултат. Само след седмица осъзнах,че това е най добрата покупка която съм правил. Сега нямам и следа от лишеи и петна по гърба и раменете.

 • author
  Весела  — 

  Използвах я за подсечено от памперси в комбинация с жегата лятото. Дъщеря ми беше зачервена около цялата вулва и плачеше много от болка. Флоралната вода от смрадлика успокоява болката и помогна за по-бързото възстановяване на кожата.

 • author
  Боряна Драганова — 

  Смрадликата е невероятно разстение. От дете я ползвам за най- различни промивки като билка. През лятото от време на време ми се появява един кожен проблем. Напръсках е с водата, няма и 5 минути и червенината изчезна. Чудесна!!!

 • author
  Мирослава Георгиева — 

  Помогна ми изключително много!

 • author
  Patrizia Lumba — 

  Es wurde mir von meiner Hebamme nach der Entbindung empfohlen. Bin richtig zufrieden vom Produkt und werde es immer wieder weiter empfehlen.

 • author
  Amazon Kunde — 

  Kannte ich vorher noch nicht, wurde mir durch meine Therapeutin empfohlen und ich muss sagen durch die regelmäßige Anwendung des Sprays ist die Akne viel besser geworden. Kann ich empfehlen.

 • author
  Daniel K — 

  Ein ätherisches Öl bester Qualität! Ich nutze das Öl z.B. als Mundspülung, seitdem ist mein Zahnfleisch kaum noch entzündet. Vielen Dank essences_bulgaria!

 • author
  HMG — 

  Habe das Öl zur Behandlung meiner Neurodermitis-Erkrankung angewendet. Neben Schafgarben-Öl eine echte Empfehlung für alle Leidensgenossen. Das Öl macht einen sehr wertigen Eindruck!

Оставете коментар


   captcha