Био етерично масло Мента – срещу главоболие, мигрена и напрежение в мускулите (10мл)

image58
image74
image405
image530
image531

Био етерично масло Мента – срещу главоболие, мигрена и напрежение в мускулите (10мл)

  14
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Японска мента Mentha Arvensis Leaf Oil


Цена: 10.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Има охлаждащ и ревитализиращ ефект върху кожата
 • Облекчава напрежението и болката в мускулите и ставите
 • Помага при главоболие и мигрена

 

Аромат: Свеж, остър, ментов

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Листа

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Ментол, Ментон, Изоментон

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- охлаждащо

- тонизиращо

- ревитализиращо

- противовъзпалително

- болкоуспокояващо

- спазмолитично

- дезодориращо

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ МЕНТА

Използвано в ароматни композиции, етеричното масло от мента се съчетава добре с етерични масла от лайм, грейпфрут, зелена мандарина, лавандула, бергамот и босилек.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МЕНТА

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от мента може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Помага за облекчаване на болките в мускулите
 • Успокоява храносмилателни нарушения
 • Облекчава симптоми на главоболие и световъртеж
 • Освежава дъха и се бори със зъбния кариес
 • Действа ободряващо и тонизиращо

 

МЕНТА – МАЛКО ИСТОРИЯ

В исторически план, ментата е едно от най-старите растения, използвани за лечебни цели. Археолози са открили листа от мента в египетски гробници. В древен египетски медицински папирус от 1550 г. пр.н.е. ментата е вписана като средство за успокояване на болки в стомаха. В гръцката митология, растението се асоциира с нимфата Минта (Minthe), която Хадес се опитал да съблазни. В изблик на ревност Персефона, жената на Хадес, превърнала нимфата Минта в растение. Хадес променил магията като я дарил с омаен аромат и сладост, така че когато я посещава да се наслаждава на присъствието й. Хипократ и Аристотел считали, че ментата намалява сексуалното влечение, но според повечето гърци тя напротив – стимулира нагона и те забранили нейната употреба от войниците. Древните римляни ароматизирали с мента домовете си и залите за тържества, защото смятали, че ароматът на ментата активира мозъчната активност, укрепва ума, подобрява концентрацията и паметта. 

В Библията ментата се споменава заедно с растенията анасон и кимион като десятък, даван на Бог, което показва високата й стойност по това време. В Европа ментата се споменава като билков лек за пръв път в исландска фармакопея през 1240 г.. По-късно, монасите през Средновековието използвали растението като лекарство за зъби и през същия период те открили, че силната миризма на мента предпазва подземията от плъхове и мишки. През Средновековието ментата е използвана за лечение на рани от ухапвания от кучета. Билката се стривала със сол и получената смес се нанасяла върху ухапаното място. Според билкаря Паркинсон, билката често е била добавяна към водата за вана за укрепване на нервите и мускулите. Ментата се появява в английска фармакопея през 1721 г. и е била регистрирана като лекарствено средство за лечение на рани, венерически болести, настинки и главоболие. Според сведения на билкарят Джон Джералд от 1568 г., ароматът на растението весели сърцата на хората.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МЕНТА

Богатото на ментол (70-75%) етерично масло от Mentha arvensis (японска мента) е известно с благоприятното си въздействие върху горните дихателни пътища и симптомите на затруднено дишане, главоболие и гадене. Приложено локално, маслото от мента има охлаждащ ефект върху кожата и успокояващ ефект върху мускулите, дебелото черво и стомашната лигавица. Благодарение на високите нива на ментол, употребата на масло от мента помага за облекчаване на болки с мускулен, неврологичен и ставен произход. Освежаващият му аромат повишава бодростта, енергийните нива и засилва концентрацията. Има способността да неутрализира неприятните миризми и може да се използва като натурален репелент срещу насекоми, както и за успокояване от ухапвания.

 

МЕДИЦИСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ МЕНТА

Алергичните заболявания са доста разпространени във всички части на света, като най-честите прояви са бронхиална астма, алергичен ринит, конюнктивит и екзема. Ето защо изследването на растителни екстракти за лечение на алергии и други заболявания набира скорост сред учените през последните години. В статия, публикувана от African Journal of Pharmacy and Pharmacology, се прави оценка на антиалергичните и противовъзпалителните действия на органични екстракти от различни растителни части (корен, стъбло и листа) на растението Mentha arvensis при животни. Резултатите показва, че всички части на Mentha arvensis (по-специално листата) са богат източник на вторични фитокомпоненти, които имат терапевтичен ефект срещу алергични и възпалителни заболявания. По-нататъшно изследване относно механизмът на действие на растителния екстракт на M. arvensis при различни алергични и възпалителни разстройства може да доведе до оптимални комбинации за лечение на алергични и възпалителни заболявания.

Прочуване от 2011 год. има за цел да изследва етаноловия екстракт от листата на Mentha arvensis и да анализира неговия in vitro антимикробен потенциал срещу щамове на Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Shigella flexneri, Klebsiella pneumoniae и Staphylococcus aureus. Установено е, че етаноловият екстракт от листата на M. arvensis показва антибактериална активност срещу всички тествани организми, като срещу Staphylococcus aureus  антибактериалната активност е по-значима.

Богатото на ментол етерично масло от Mentha arvensis е идентифицирано като ценен и нов източник на естествени биоактивни съединения. Настоящото проучване, публикувано от  Phytomedicine Plus, има за цел да оцени цитотоксичността, антидепресантната и антиоксидантната активност на маслото от японска мента. Резултатът от изследването ясно показа, че то имат значителни антидепресантни, антиоксидантни и цитотоксични свойства, докато острата токсичност е умерена.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Помага за облекчаване на болките в мускулите

Приложено локално, етеричното масло от мента е ефективно естествено болкоуспокояващо и мускулно-релаксиращо средство. Освен това има охлаждащи и ободряващи свойства. То може да помогне за облекчаване на напрежението, схващането и болката в мускулите, да подобри притока на кръв към засегнатата област и да намали възпалението в мускулите, което го прави особено подходящо за масаж на гърба и врата. При болки в ставите и мускулите, разредете 2 до 4 капки масло от мента с 10 мл. базово масло и втрийте с масажни двежения в засегнатата зона. Можете да поставите отгоре топъл компрес. Комбинацията от етерично масло от мента и етерично масло от лавандула също е чудесен начин да помогнете на тялото си да се отпусне и да намали мускулната болка.

Успокоява храносмилателни нарушения

Маслото от мента може да насърчи доброто храносмилане и да успокои симптомите на стомашно-чревни разстройства (болки в стомаха, гадене, повръщане, подуване на корема и газове). То може също така да служи като натурален лек срещу синдрома на раздразненото дебело черво. Една капка етерично масло от мента, смесена с една чаена лъжичка кокосово масло, втрита в корема, помага за отпускане на мускулите в червата и намалява подуването, газовете и гаденето.

Облекчава симптоми на главоболие и световъртеж

Много хора страдат от тензионно главоболие (главоболие от напрежение). Стресът и напрежението оказват негативно влияние върху нервната система. Напрегнатите неврони предизвикват спазми в мускулите на черепа, което води до главоболие, понякога много силно и дълготрайно. Етеричното масло от мента може да намали болката, да потисне мускулните спазми и да подобри кръвообращението в слепоочията, челото и зоната около синусите, когато се прилага локално.

Освежава дъха и се бори със зъбния кариес

Ароматното етерично масло от мента е мощен съюзник за поддържане на хигиената на устната кухина и помага за балансиране на нивата на pH в устата, което от своя страна премахва лошия дъх в устата (халитоза). То е антисептично, успокоява и заздравява язвите в устата, облекчава възпалението на венците и лигавицата на устната кухина и помага за предотвратяване на кариеси. Добавете една капка етеричо масло от мента към пастата за зъби или водата за уста или капнете маслото директно под езика, преди да изпиете чаша вода.

Действа ободряващо и тонизиращо

Ако се чувствате летаргични, маслото от мента е чудесен избор за тонизиране и енергизиране на организма. Свежият му аромат дава прилив на нови жизнени сили и енергия, повишава енергийните нива, подобрява конценрацията, изчиства съзнанието от тревоги и възстановява психическото равновесие. Ако се нуждаете от спешна терапия за моментите на отпадналост, вялост и умора, дифузирайте етерично масло от мента за 30 минути и ще усетите прилив на свежи сили и енергия за живот. Можете също така да го вдишате директно за бърз умствен фокус.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА

Крем за масаж на уморени мускули

Този масажен крем е в състояние да намали усещането за мускулна умора и да оптимизира възстановяването след изтощение или активна спортна дейност. А вие просто да се насладите на приятна почивка след качествен и здравословен масаж. Една невероятна комбинация, която ще внесе радост и спокойствие във вашето тяло, особено в края на уморителен работен ден.

Съставки:

 • ½ ч.ч. масло от гроздови семена
 • ¼ настърган пчелен восък
 • 2 ч.л. кайенски пипер на прах
 • 15 капки етерично масло от мента
 • 15 капки етеричо масло от джинджифил
 • 15 капки етерично масло от безсмъртниче

 

Сипете вода в малка теджера и я сложете на бавен огън. Изсипете базовото масло и пчелния восък в стъклен съд и го поставете в тенджерата. Разбъркайте, докато сместа се разтопи. Добавете кайенския пипер. След като сместа се хомогенизира, оставете да се охлади. Добавете етеричните масла и разбъркайте. Изсипете крема в кутия или стъклен съд и оставете да стегне.

 

Бленд за подпомагане на ученето „Фокус“

Ако се нуждаете от естествен тласък за повишаване на концентрацията и стимулиране на енергията и мисловната дейност, то този бленд е това, от което се нуждаете. Бленд „Фокус“ ще ви помогне да елиминирате всекидневният стрес и разсеяност, за да се съсредоточите върху целите си, като създаде среда на яснота и увереност, благоприятстваща работата и ученето. Смесете етеричните масла в стъклен рол-он от 10 милилитра. Допълнете с фракционирано кокосово масло. Нанасяйте по задната част на врата преди учене или работа.

Съставки:

 • 2 капки етерично масло от мента
 • 2 капки етерично масло от розмарин
 • 2 капки етерично масло от кедър
 • 2 капки етерично масло от грейпфрут
 • фракционирано кокосово масло за допълване

 

Домашен сапун за пране 

Опитайте сами да си направите домашен и напълно безопасен сапун за пране, с естествени аромати, при това със завидни качества. Тази рецепта е идеална за начинаещи, защото се прави с готова сапунена основа. Смесете всички съставки и съхранявайте в херметически затворен контейнер. Използвайте ¼ чаша от сапуна за пълна пералня.

Съставки:

 • 1 калъп кастилски сапун настърган
 • 2 чаши боракс на прах
 • 2 чаши сода за пране
 • 15 капки етерично масло от мента
 • 15 капки етерично масло от лавандула

 

Домашен сапун с мента и матча за млада кожа

Изключително лесна и бърза рецепта за домашен сапун с ухание на мента и матча. Този сапун е чудесен за енергизиране на кожата и поддържане на нейния младежки вид.

Съставки:

 • 453 гр. сапунена основа или глицеринов сапун
 • 2 с.л. матча на прах (японски зелен чай на прах)
 • ¾ ч.л. етерично масло от мента

 

Нарежете сапунената основа (глицеринов сапун) на парчета и ги разтопете на водна баня. Смесете матчата на прах с етеричното масло от мента, прибавете към разтопения сапун и изсипете във формите. Оставете го да изстине напълно. След няколко часа сапунчетата ще са твърди и готови за изваждане от формите. За да запазите аромата, съхранявай в херметически затворен съд.

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от мента е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание. Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, кърмене или ако страдате от хронични заболявания! Тъй като етеричното масло от мента може да стимулира менструалния цикъл, бременните жени трябва да избягват употребата му! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 

 • Помага за облекчаване на болките в мускулите
 • Успокоява храносмилателни нарушения
 • Облекчава симптоми на главоболие и световъртеж
 • Освежава дъха и се бори със зъбния кариес
 • Действа ободряващо и тонизиращо

Въздействие върху психо-емоционалното състояние
Стимулира ума, повишава концентрацията, засилва вътрешната енергия
Аромалампа: 
добавете 3-4 капки етерично масло в малко вода.

Въздействие върху човешкото тяло
Простудни заболявания, хрема, бронхит
Инхалация:
 смесете 1 супена лъжица мед с 2-3 капка етерично масло и добавете към кипната вода, продължителност на процедурата − 10 минути / 3-4 пъти дневно.
Външно приложение: нанесете 1 капка етерично масло върху китката на ръката.

Кашлица, болно гърло, запушен нос
Инхалация:
 добавете 2-3 капки етерично масло към 1 литър вряща вода. Продължителност на процедурата: 10 минути.
Външно приложение: втрийте директно върху кожата под носа и масажирайте.

Мускулно напрежение, мускулна и нервна болка
Разтриване: 
втрийте внимателно няколко капки етерично масло върху засегнатите болезнени участъци / до 3 пъти дневно.

Главоболие и мигрена
Разтриване: 
втрийте внимателно няколко капки етерично масло върху слепоочията, областта около очните кухини, зад ушите и врата.

Мускулна болка (миалгия)
Разтриване: 
втрийте внимателно 3-5 капки етерично масло върху болезнените участъци / 2-3 пъти дневно.

Сърбеж
Външно приложение: 
нанесете 1 капка етерично масло върху засегнатите кожни участъци.

Лош дъх в устата и възпаление на устната кухина
Гаргара или вода за уста: 
добавете 1-2 капки етерично масло във вода, направете гаргара или изплакнете устата.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от мента е високо концентрирана растителна съставка! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да не се използва по време на бременност и кърмене! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Крем за масаж на уморени мускули

Този масажен крем е в състояние да намали усещането за мускулна умора и да оптимизира възстановяването след изтощение или активна спортна дейност. А вие просто да се насладите на приятна почивка след качествен и здравословен масаж. Една невероятна комбинация, която ще внесе радост и спокойствие във вашето тяло, особено в края на уморителен работен ден.

Съставки:

 • ½ ч.ч. масло от гроздови семена
 • ¼ настърган пчелен восък
 • 2 ч.л. кайенски пипер на прах
 • 15 капки етерично масло от мента
 • 15 капки етеричо масло от джинджифил
 • 15 капки етерично масло от безсмъртниче

 

Сипете вода в малка тенджера и я сложете на бавен огън. Изсипете базовото масло и пчелния восък в стъклен съд и го поставете в тенджерата. Разбъркайте, докато сместа се разтопи. Добавете кайенския пипер. След като сместа се хомогенизира, оставете да се охлади. Добавете етеричните масла и разбъркайте. Изсипете крема в кутия или стъклен съд и оставете да стегне.

 

Бленд за подпомагане на ученето „Фокус“

Ако се нуждаете от естествен тласък за повишаване на концентрацията и стимулиране на енергията и мисловната дейност, то този бленд е това, от което се нуждаете. Бленд „Фокус“ ще ви помогне да елиминирате всекидневният стрес и разсеяност, за да се съсредоточите върху целите си, като създаде среда на яснота и увереност, благоприятстваща работата и ученето. Смесете етеричните масла в стъклен рол-он от 10 милилитра. Допълнете с фракционирано кокосово масло. Нанасяйте по задната част на врата преди учене или работа.

Съставки:

 • 2 капки етерично масло от мента
 • 2 капки етерично масло от розмарин
 • 2 капки етерично масло от кедър
 • 2 капки етерично масло от грейпфрут
 • фракционирано кокосово масло за допълване

 

Домашен сапун за пране 

Опитайте сами да си направите домашен и напълно безопасен сапун за пране, с естествени аромати, при това със завидни качества. Тази рецепта е идеална за начинаещи, защото се прави с готова сапунена основа. Смесете всички съставки и съхранявайте в херметически затворен контейнер. Използвайте ¼ чаша от сапуна за пълна пералня.

Съставки:

 • 1 калъп кастилски сапун настърган
 • 2 чаши боракс на прах
 • 2 чаши сода за пране
 • 15 капки етерично масло от мента
 • 15 капки етерично масло от лавандула

 

Домашен сапун с мента и матча за млада кожа

Изключително лесна и бърза рецепта за домашен сапун с ухание на мента и матча. Този сапун е чудесен за енергизиране на кожата и поддържане на нейния младежки вид.

Съставки:

 • 453 гр. сапунена основа или глицеринов сапун
 • 2 с.л. матча на прах (японски зелен чай на прах)
 • ¾ ч.л. етерично масло от мента

 

Нарежете сапунената основа (глицеринов сапун) на парчета и ги разтопете на водна баня. Смесете матчата на прах с етеричното масло от мента, прибавете към разтопения сапун и изсипете във формите. Оставете го да изстине напълно. След няколко часа сапунчетата ще са твърди и готови за изваждане от формите. За да запазите аромата, съхранявай в херметически затворен съд.

Коментари

 • author
  Галя Илиева — 

  Това масло е вълшебно. Много бързо ми минава главоболието. Ползвам го и при болки в стомаха. Чудесен продукт.

 • author
  Илонка — 

  Ментата е страхотна!Чист,свеж и силен аромат,без билкови тонове!

 • author
  Karlheinz Schmid — 

  Angenehm natürlicher Duft.

 • author
  J Núñez M — 

  Unique mint EO! Nice aroma, so fresh. Fast delivery.

 • author
  Lea Rummler — 

  Since many years I use herbs to heal whatever ails me. Started to have more and more pain in my knees. The Japanese Mint helped me to reduce the pain very much.

 • author
  fania — 

  Smells great

 • author
  Tanisha Hay — 

  The oil smells very good

 • author
  Amazon Customer — 

  Schnelle Lieferung, nachträglicher Kontakt mit Empfehlung, sehr gute Qualität...

 • author
  Angela C — 

  Great product!! I'm using this to make mentha body scrub & mentha bodywash. Very pleased with it.

 • author
  Cindy ???? — 

  Was exactly what I wanted in a mint essential oil. Used to scent home in burning essential oil burner with other essential oil scents and by itself. The mint scent was perfect not overwhelming just right a rather soothing feeling of essence it gives off for mint fragrance. Is absolutely perfect.

 • author
  Anonym — 

  Ich habe das Produkt zum wiederholten Male bestellt und bin weiterhin begeistert - meine absolute Lieblingsminze!Sehr gute Wirkung bei Kopfweh oder auch im Sauna Aufguss - Versand wieder sehr schnell - ich bin weiterhin begeistert.

 • author
  Jaspar A. — 

  Ein wunderbar duftendes Minzöl - hergestellt von einem sympathischen Familienunternehmen, das den gesamten Prozess von der Pflanze bis zum fertigen Öl selbst verantwortet. Die Herstellung kann durch ihre Beiträge in den sozialen Netzwerken fast "live" mitverfolgt werden. Empfehle ich gerne weiter!

 • author
  Holger Wilke — 

  Dieses herrliche Öl kennt man ja. Ich verwende es regelmäßig in der Sauna. Nur ein paar Tropfen genügen völlig, um die ganze Sauna in ein wunderbar duftendes Minzerlebnis zu verwandeln. Die Atemwege werden frei und man fühlt sich frisch. Absolut ein tolles Öl!

 • author
  Daniel Koersgen — 

  Ich bin absolut zufrieden mit dem Minzöl. Die Qualität ist sehr gut und der Preis unschlagbar. Ich würde es sofort wieder kaufen.

Оставете коментар


   captcha