Био етерично масло Бяла ела (10мл)

image921
image922
image923

Био етерично масло Бяла ела (10мл)

  0
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Бяла ела Abies Alba Needle Oil


Цена: 10.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Създава чиста и здравословна среда
 • Подобрява дихателната фукция
 • Възстановява от мускулна умора, напрежение и стрес

 

Аромат: Свеж, смолист, боров 

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Игловидни „листа" и клонки

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Лимонен, β-пинен, α-пинен, Камфен, β-феландрен и Борнилацетат

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- бактерицидно

- антивирусно

- муколитично

- отхрачващо

- общоукрепващо

- дезинфектиращо

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ БЯЛА ЕЛА

В парфюмерията етеричното масло от бяла ела се използва като средна нотка. Комбинира се добре с етерични масла от черен пипер, мащерка, евкалипт, розмарин, лавандула, портокал и бял бор.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ БЯЛА ЕЛА

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от бяла ела може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Поддържа здрава дихателна система
 • Осигурява облекчение на болката
 • Има изразен антиейдж ефект
 • Служи като помощно средство за дезинфекция на дома
 • Спомага за избистряне на мисълта и фокусиране на ума

 

БЯЛА ЕЛА – МАЛКО ИСТОРИЯ

Бялата ела е вечнозелено иглолистно дърво, достигащо височина до 60 м. и голямо дълголетие около 400 г. В митологията елата е смятана за свещено дърво − олицетворение на хармонията, реда във Вселената и красивите взаимоотношения в семейството. В древността е възприемана като „оста на света". Погледната отгоре, елата представлява своеобразна проекция на Вселената и движението на небесните тела. Наименованието „ела"  е етимологичен аналог на понятието „Йол", с което древните келти обозначавали деня на зимното слънцестоене. Бялата ела излъчва красота, сила и достойнство, затова е наречена „Царица на гората“. Елховите клонки символизират езическите вярвания, победата на светлината над мрака, както и коледния дух. Енергетиката на бялата ела позволява на дървото да поема болката при възпалителни процеси. Особено избирателно поема отрицателната енергия от човека и го презарежда с чистия естествен енергиен поток на своята биоенергия. Правейки това, бялата ела помага за подобряване на благосъстоянието, облекчаване на стреса, излекуване на различни заболявания. Смолата на бялата ела е истински натурален антибиотик. Тя има бактерицидни свойства, така че веднъж нанесена върху рана или драскотина, тя ще потисне растежа на бактериите. Благодарение на лепкавия си характер смолата може да се нанесе директно върху кървящия разрез, за да помогне за спиране на притока на кръв и затваряне на раната. Бялата ела разпръсква ЗДРАВЕ около себе си. Величествена и горда, издържаща на силен студ, вятър и сняг, бялата ела е истински оцеляващ сред дървесните видове.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО  МАСЛОТО ОТ БЯЛА ЕЛА

Етеричното масло от бяла ела е полезно за поддържане на здрава дихателна система, за профилактика и лечение на възпалителни заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища, грип, бронхит и пневмония. Има антибактериални, антивирусни и антисептични свойства, които осигуряват необходимия приток на енергия за укрепване на имунната система. Маслото е чудесно допълнение към подмладяваща грижа при увиснала, зряла и старееща кожа. Също така е отлично допълнение към домашно приготвени почистващи препарати. Следващият път, когато искате да си направите универсален почистващ препарат, добавете и няколко капки етерично масло от бяла ела за натурален но мощен дезинфекциращ ефект. Дървесният аромат на маслото от бяла ела не само ще доведе природата у дома ви, но и ще създаде чиста и здравословна среда.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ БЯЛА ЕЛА

Известно е, че етеричното масло от бяла ела поддържа здрава дихателна система и има успокояващо действие върху мускулите. Изследване от 2009 г. проучва химичния състав, цитотоксичността и биологичните активности на маслото от бяла ела. Антибактериалната активност на маслото срещу Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Listeria monocytogenes, Acinetobacter baumannii, Escherichia coli и Vibrio parahaemolyticcus също беше оценена с помощта на дисков дифузионен метод. Резултатите от изследването показват, че маслото от бяла ела проявява антибактериална активност срещу бактерията Staphylococcus aureus.

Проучавне от 2019 г. има за цел да оцени ефикасността на дисперсията на етеричното масло от бяла ела и лимон за намаляване на микробното замърсяване в две болнични отделения на болница за спешно лечение с 1227 легла в Австрия. След диспергиране на етеричните масла се наблюдава намаляване както на бактериалното, така и на гъбичното замърсяване. Резултатите показват, че избраната смес от етерични масла е ефективна за намаляване на микробното замърсяване на въздуха в помещенията. Влиянието на дисперсията на етеричната смес върху състава на видовете бактерии и гъбички във въздуха трябва да бъде изследвано в по-нататъшно проучване.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БЯЛА ЕЛА И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Поддържа здрава дихателна система

Маслото от бяла ела може да бъде много полезо при проблеми с дихателната система и е чудесно средство за превенция срещу разпространението на вирусните и бактериалните инфекции. Вдишването на парите му облекчават дишането, намаляват възпалителните процеси в носоглътката, улесняват отделянето на храчки, успокояват лигавицата, действат спазмолитично и обезболяващо, без странични ефекти. Ако имате настинка, запушен нос, кашлица или болки в гърлото, не се притеснявайте, етеричното масло от бяла ела е решението, от което се нуждаете. Необходимо е само да поставите 5 капки масло от бяла ела в дифузер или да добавите към базово масло, което да използвате за разтриване и масаж.

Осигурява облекчение на болката

Етеричното масло от бяла ела е естествен релаксант, който възстановява тялото след мускулна умора, напрежение и стрес. Използва се също така в комплексна терапия при ревматизъм, артроза, артрит, като спомага за спиране стареенето на хрущяла, за възобновяване на кръвообращението, за стимулиране на мобилността и за ускоряване на процеса на възстановяване след травми и фрактури. Ако се справяте с незначителна фрактура на костта, прилагането на масло от бяла ела локално върху засегнатите участъци до три пъти на ден може да помогне и потенциално да ускори лечебния процес.

Ако страдате от хронични болезнени състояния движението може да се окаже предизвикателство за вас. За щастие има природни алтернативи. За да се освободите от постоянните болки в мускулите, просто смесете няколко капки етерично масло от бяла ела с базово масло и разтрийте върху болезнените мускули. Можете също така да добавите 3 до 4 капки масло от бяла ела в горещ компрес или в топла вана за намаляване на болката и насърчаване на релаксацията.

Има изразен антиейдж ефект

Антиоксидантните свойства на маслото от бяла ела се борят срещу свободните радикали и могат да предотвратят преждевременното стареене на кожата. Смесете 2 капки масло от бяла ела с 1 мл. базово масло или добавете към обичайния си крем за грижа за кожата и го нанесете върху засегнатите зони с кръгови движения. Това стимулиращо приложение върху кожата води до лека коагулация на кожните протеини, като по този начин повишава естествената красота на кожата и запазва нейната младост. Маслото от бяла ела се използва като съставка на кремови композиции за подмладяване на тялото и кожата на лицето.

Служи като помощно средство за дезинфекция на дома

Използвали ли сте някога етерично масло от бяла ела в рутинното си почистване? Ако не сте, сега е моментът да го направите, защото маслото от бяла ела е силен антимикробен агент и премахва ефикасно замърсяванията и осигурява безопасен и нетоксичен начин за почистване на дома, без да добавя неприятни химикали. Също така помага срещу неприятни миризми и е прекрасен освежител на въздуха. Предпазва от плесен и мухъл. 

Спомага за избистряне на мисълта и фокусиране на ума

Вашият успех зависи от вашата умствена сила и сред стреса и напрежението на този съвременен свят, нищо по-добро от натуралните средства, като етеричните масла, не може да ни даде истински мир и спокойствие. Ароматът на етеричното масло от бяла ела носи прилив на чистота и свежест и стимулира положителните възприятия. Има чудесен успокояващ ефект върху нервната система и спомага за избистряне на мисълта. Облекчава стреса и се справя с хронична умора, нервност, нарушения на съня и възвръща жизнеността.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧО МАСЛО ОТ БЯЛА ЕЛА

Масажна смес с масло от бяла ела при настинка

Използвайте следната смес за облекчаване на симптомите при настинка и грип. Нанесете с втриващи движения по пoсока на часовниковата стрелка 3 до 4 пъти дневно. Съхранявайте сместа в затворен, неметален съд на стайна температура и използвайте в рамките на няколко дни. 

Смесете:

 • 5 капки етерично масло от бяла ела
 • 3 капки етерично масло от чаено дърво
 • 3 капки етерично масло от мента
 • 50 мл. масло от сладък бадем

 

Универсален натурален почистващ препарат

Приготвянето на ваши собствени почистващи препарати не отнема време и не е скъпо. Всъщност е точно обратното. За кратко време може да напълните стъклено шише с пулверизатор с оцет и вода, да добавите няколко капки етерични масла и да почистите електроуредите, повърхностите и да поддържате дома си чист и без бактерии. Насладете се на един чист, зелен и по-малко токсичен дом.

Смесете:

 • 15 капки етерично масло от бяла ела
 • 15 капки етерично масло от лимон
 • 240 (1 ч.ч.) мл. дестилирана вода
 • 120 (½ .ч.ч.) мл. ябълков оцет

 

Серум против стареене на кожата

Независимо дали едва започвате да виждате ранните признаци на стареене или искате видимо да намалите фините линии и бръчките, този серум може да помогне за справянето с проблемите на кожата. Семесете всички съставки в малка купа. Прехвърлете готовия серум в шише от тъмно стъкло. Използвайте всяка сутрин и вечер върху лицето, шията и гърдите.

Смесете:

 • ½ с.л. масло от жожоба
 • ½ с.л. масло от вечерна иглика
 • ½ с.л. масло от нар
 • 20 капки етерично масло от лавандула
 • 15 капки витамин Е
 • 10 капки етерично масло от бяла ела

 

Арома крем за масаж на мускулите

Сипете малко вода в малка теджера и я сложете на среден огън. Изсипете базовите масла и пчелния восък в стъклен буркан и го поставете в тенджерата. Разбъркайте, докато сместа се разтопи. Добавете кайенския пипер. След като се хомогенизира, оставете сместа да се охлади леко. Добавете етеричните масла и разбъркайте. Изсипете крема в неметални кутии или стъклени съдове и оставете да стегне. Нанесете 2-3 пъти дневно с дълбок масаж в болезнените участъци.

Смесете:

 • ½ чаена чаша кокосово масло
 • ¼ чаена чаша настърган пчелен восък
 • 2 чаени лъжички кайенски пипер на прах
 • 10 капки масло от джинджифил
 • 10 капки масло от бяла ела
 • 10 капки масло от мента
 • 10 капки масло от безсмъртниче

 

Домашен дезодорант

Ако се нуждаете от помощта на натурални средства, с които да премахнете неприятните телесни миризми, може да опитате този домашен дезодорант.

Съставки:

 • ½ чаша кокосово масло
 • ½ чаша сода за хляб
 • 40 капки етерично масло от бяла ела
 • 20 капки етерично масло по ваш избор 

 

Смесете кокосовото масло и содата за хляб в купа. Добавете етеричните масла и съхранявайте в контейнер за дезодорант. Към посочените по-горе масла може да добавите: за жени: лавандула, жасмин, нероли и роза; за мъже: сандалово дърво, кипарис, бергамот и розмарин.

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от бяла ела е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание. Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, кърмене или ако страдате от хронични заболявания! Тъй като етеричното масло от бяла ела може да стимулира менструалния цикъл, бременните жени трябва да избягват употребата му. Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 • Поддържа здрава дихателна система
 • Осигурява облекчение на болката
 • Има изразен антиейдж ефект
 • Служи като помощно средство за дезинфекция на дома
 • Спомага за избистряне на мисълта и фокусиране на ума

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Хронична умора, стрес, нервно изтощение, емоционален срив

 • Аромалампа: добавете 4-5 капки ц на 15 кв.м.
 • Директна инхалация: 1 капка етерично масло от Бяла ела се капва върху парче плат и се вдишва от него. Може да се капне от вътрешната страна на деколтето на блуза или яката на риза и да се вдишва през целия ден.

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Грип, простуда, хрема, бронхит

 • Студена инхалация: накапете 1-2 капки етерично масло от Бял бор върху кърпичка и вдишвайте за 5-10 мин. / 2-3 пъти дневно.
 • Инхалация: смесете 1 супена лъжица мед с 2-6 капки етерично масло от Бяла ела и добавете към 250-500 мл гореща вода за 10 минути. Честота на инхалациите зависи от интензитета на симптомите / 3-4 пъти дневно.
 • Разтривки: смесете 2-3 капки етерично масло от Бяла ела с 20 мл. базово масло и масажиране торса и горната част на гърба, за да освободите дихателни пътища.
 • Вана: 3-5 капки етерично масло от Бяла ела смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) добавете към водата за вана и разбъркайте енергично.

 

Болки в гърлото

 • Гаргара: накапете 1-2 капки етерично масло от Бял бор върху половин лъжица емулгатор  (сода за хляб, сол или мед) и залейте с една чаша вода. Содата е подходяща, защото има отбъбващ ефект и антимикотично действие.

 

Профилактика и лечение на зъби и венци

 • Повърхностно приложение: добавете 1-2 капки етерично масло от Бяла ела върху четката, сложете паста за зъби и измийте зъбите както обикновено.
 • Жабурене: добавете от 1 до 3 капки етерично масло от Бяла ела към 1 супена лъжица  кокосово масло и жабурете устата си 15-20 минути.

 

Синузит

 • Разтривки: смесете 5 капки етерично масло от Бяла ела с 1 супена лъжица (15мл) базово масло и втрийте в кожата над веждите при синузит. Нанасяйте 3 до 4 пъти дневно. 

 

Ревматизъм, артрит, мускулни и ставни болки

 • Компреси: 4-5 капки етерично масло от Бяла ела добавете в купа с топла вода. Сложете малка памучна кърпа върху водата и я оставете да се напои. Изстискайте я добре и я поставете върху болезненото място. Повтаряйте докато кърпата се охлади до телесна температура.
 • Разтривки: смесете 3-6 капки етерично масло от Бяла ела с 15 мл. базово масло, след което масажирайте сместа върху местата с оток и подуване 2-3 пъти дневно.

 

Гъбички

 • Локално приложение: смесете 6 капки етерично масло от Бяла ела с 10 мл. базово масло и нанесете локално на мястото на поражение (върху ноктите или кожата на краката).
 • Вана за крака: 10 капки етерично масло от Бяла ела смесете с чаена лъжичка морска сол и добавете към 1 литър топла водата. Продължителност на процедурата 15-20 минути.

 

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от Бяла ела е високо концентрирана растителна съставка! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Масажна смес при настинка

Използвайте следната смес за облекчаване на симптомите при настинка и грип. Нанесете с втриващи движения по пoсока на часовниковата стрелка 3 до 4 пъти дневно. Съхранявайте сместа в затворен, неметален съд на стайна температура и използвайте в рамките на няколко дни. 

Смесете:

 • 5 капки етерично масло от бяла ела
 • 3 капки етерично масло от чаено дърво
 • 3 капки етерично масло от мента
 • 50 мл. масло от сладък бадем

 

Универсален натурален почистващ препарат

Приготвянето на ваши собствени почистващи препарати не отнема време и не е скъпо. Всъщност е точно обратното. За кратко време може да напълните стъклено шише с пулверизатор с оцет и вода, да добавите няколко капки етерични масла и да почистите електроуредите, повърхностите и да поддържате дома си чист и без бактерии. Насладете се на един чист, зелен и по-малко токсичен дом.

Смесете:

 • 15 капки етерично масло от бяла ела
 • 15 капки етерично масло от лимон
 • 240 (1 ч.ч.) мл. дестилирана вода
 • 120 (½ .ч.ч.) мл. ябълков оцет

 

Серум против стареене на кожата

Независимо дали едва започвате да виждате ранните признаци на стареене или искате видимо да намалите фините линии и бръчките, този серум може да помогне за справянето с проблемите на кожата. Семесете всички съставки в малка купа. Прехвърлете готовия серум в шише от тъмно стъкло. Използвайте всяка сутрин и вечер върху лицето, шията и гърдите.

Смесете:

 • ½ супена лъжица масло от жожоба
 • ½ супена лъжица масло от вечерна иглика
 • ½ супена лъжица масло от нар
 • 20 капки масло от лавандула
 • 15 капки витамин Е
 • 10 капки масло от бяла ела

 

Арома крем за масаж на мускулите

Сипете малко вода в малка теджера и я сложете на среден огън. Изсипете базовите масла и пчелния восък в стъклен буркан и го поставете в тенджерата. Разбъркайте, докато сместа се разтопи. Добавете кайенския пипер. След като се хомогенизира, оставете сместа да се охлади леко. Добавете етеричните масла и разбъркайте. Изсипете крема в неметални кутии или стъклени съдове и оставете да стегне. Нанесете 2-3 пъти дневно с дълбок масаж в болезнените участъци.

Смесете:

 • ½ чаена чаша кокосово масло
 • ¼ чаена чаша настърган пчелен восък
 • 2 чаени лъжички кайенски пипер на прах
 • 10 капки масло от джинджифил
 • 10 капки масло от бяла ела
 • 10 капки масло от мента
 • 10 капки масло от безсмъртниче

 

Домашен дезодорант

Ако се нуждаете от помощта на натурални средства, с които да премахнете неприятните телесни миризми, може да опитате този домашен дезодорант.

Смесете:

 • ½ чаша кокосово масло
 • ½ чаша сода за хляб
 • 40 капки масло от бяла ела
 • 20 капки масло (по ваш избор)

 

Смесете кокосовото масло и содата за хляб в купа. Добавете етеричните масла и съхранявайте в контейнер за дезодорант. Към посочените по-горе масла може да добавите: за жени: лавандула, жасмин, нероли и роза; за мъже: сандалово дърво, кипарис, бергамот и розмарин.

Свързани продукти

Коментари

Все още няма коментари!

Оставете коментар


   captcha