Био етерично масло Римска лайка (5мл)

image939
image940
image941
image956

Био етерично масло Римска лайка (5мл)

  1
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от римска лайка Anthemis Nobilis Flower Oil


Цена: 23.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Насърчава релаксация и спокойния сън
 • Облекчава раздразнената и зачервена кожа
 • Препоръчва се при малки деца с хиперактивност

 

Аромат: Сладък, плодово-цветен, тревист

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Цвят

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Изобутил ангелат, Изоамил ангелат,  Метиламил ангелат, Изоамил изобутират

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- успокояващо

- противовъзпалително

- антисептично

- обезболяващо

- спазмолитично

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ РИМСКА ЛАЙКА

В парфюмерията етеричното масло от римска лайка се използва като средна нотка. Комбинира се добре с етерични масла от здравец, роза, мента, мадарина, маточина, бергамот, грейпфрут, лавандула, евкалипт и лимон.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ РИМСКА ЛАЙКА

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от римска лайка може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Успокоява нервната система
 • Действа като аналгетик, спазмолитик и средство за отпускане на мускулите
 • Подобрява състоянието при обриви и екземи
 • Подпомага възстановителния сън
 • Има успокояващ ефект върху малки и подрастващи деца

 

РИМСКА ЛАЙКА – МАЛКО ИСТОРИЯ

Римската лайка (Anthemis nobilis) е известна като „благородна лайка“. Растението получава името „nobile” (латински, благороден), за да илюстрира превъзходната си терапевтична ефикасност. Сладкият, плодово-цветен, тревист аромат на растението често се асоциира с този на ябълката, откъдето идва и гръцкото название „chamaimēlon“ (на англ. chamomile), което значи „земна ябълка”. Използването на римската лайка е документирано още от древните египтяни. Те са считали римската лайка за божествено цвете и символ на слънцето, което въплъщавало силата и енергията на бог Ра, способно да събуди тази могъща божествена сила и да помогне на човек в болест и нищета. Етеричното масло от римска лайка е било използвано при балсамирането на фараон Рамзес. Сведения за използването на римската лайка за медицински цели са налични и по времето на древен Рим и Гърция, когато за нейните свойства пишат видни представители на това време като Хипократ, Гален, Асклепий и Авицена в работата си „Канонът на медицинската наука“. Описание на римската лайка може да се намери също така във фундаменталната работа на римския учен Плиний „Естествена история". Римляните използвали римската лайка за ароматизиране на напитки и тамян, както и за лечебна билка за борба с болестите. В древна Гърция и древен Рим жените са изсветлявали косите си като са ползвали поташ с пудра на прах от изсушени жълти цветчета на римска лайка. Древните тибетски лечители смятали римската лайка за „вълшебно" растение на младостта и правели еликсири, които избистряли тена и насърчавали здравето и дълголетието.

Лекарите в цяла Европа и в ранните селища на Америка са включвали римска лайка в лечебните си торбички, тъй като тя е лекувала болка, възпаление, алергии и храносмилателни проблеми напълно естествено и без странични ефекти. В „Обратно в Едем" Джетро Клос препоръчва на всеки да „събере торбичка цветя от лайка, тъй като те са полезни за много заболявания". Хората са я използвали и като естествен дезодорант, шампоан и парфюм. Интересен факт е, че лечебните свойства на римската лайка не важат само за хората.Засаждането на римска лайка в близост до болни растения би могло да подобри растежа им. Растението с божествен аромат е известно като билка за пречистване и защита от психически или магически атаки, и може да се използва в инхалации за спокоен сън и медитация. Римската лайка спомага общуването с ангелски създания по време на медитации и визуализации и помага на търсещия в полето на астралното, където предпазва от демонични същности. Растението е включено за първи път във фармакопеята на Вюртемберг (1741) като газогонно, болкоуспокояващо, диуретично и храносмилателно средство (Lukacs, 1990).  В редица народни магически традиции, особено тези на американския юг, римската лайка е известна като щастливо цвете, от което се прави венец около косата, за привличане на любовник или се носи в джоба, за общо щастие. Неслучайно билката е наричана „магьосническа тревичка“. От незапомнени времена, цветята на римска лайка са били използвани като натурален оцветител, който придава на косата не само приятен златен оттенък, но я прави силна и блестяща.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ РИМСКА ЛАЙКА

В ароматерапията етеричното масло от римска лайка се използва като мощно средство срещу нервно-психични смущения. В емоционален план помага за намаляване на тревожността, балансира и хармонизира ума и тялото. Има изключителни противостареещи и възстановяващи свойства, които спомагат за забавяне на стареенето, ревитализират и подмладяват кожата. Локалното приложение на маслото успокоява раздразнена, възпалена и чувствителна кожа и подобрява симптомте при eĸзeма, акне, oбpив, изгаряния, paни, обрив от памперси, cъpбeж пo ĸoжaтa и дpyги aлepгични cъcтoяния. Насърчава здравия и пълноценен сън. Маслото от лайка е подходящо за употреба при деца.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ РИМСКА ЛАЙКА

Клинично in vivo проучване има за цел да изследва антимикробните и ускоряващите заздравяването на рани свойства на маслото от Chamaemelum nobile срещу Pseudomonas aeruginosa в животински модел (плъхове). Резултът показва, че екстрактът от Chamaemelum nobile има ефективна антибактериална активност и ускорява прогресията на заздравяването на рани. Този резултат разкрива потенциалът на растителният екстракт при лечение на инфекции на кожата, които са устойчиви на антибиотици.

Етеричното масло от римска лайка има забележителен релаксиращ ефект върху гладката мускулатура. Това е първият доклад за действието на римската лайка върху гладките мускули, който може да обоснове традиционната употреба на това растение за облекчаване на стомашни спазми.

В проучване, публикувано от SCIENCE CHINA Life Sciences, се изследва ефекта от вдишването на етерично масло от римска лайка в продължение на две седмици върху подобно на депресия поведение при плъхове Wistar-Kyoto (WKY). Установява се, че вдишването на масло от римска лайка, или на един от основните й компоненти α-пинен, има антидепресивния ефект и отслабва симптомите на депресия при WKY плъхове. Този резултат предполагат, че инхалацията с масло от римска лайка може да засили антидепресантния ефект на кломипрамин при болни от депресия, които са резистентни към терапията.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИМСКА ЛАЙКА И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Успокоява нервната система

В ароматерапията етерично масло от римска лайка е едно от най-известните етерични масла за отпускане на физическо и психо-емоционално ниво. Високото съдържание на естери обуславя приятния аромат на маслото и го превръща в чудесен помощник при депресии, безпокойство и стрес. На емоционално и енергийно ниво създава усещане за благополучие, успокоява тревожен ум и благоприятсва атмосфера на мир, хармония и спокойствие. За да стимулирате усещането за спокойствие и хармония, сложете капка етерично масло от римска лайка в дланта си, разтрийте ръцете и вдишайте дълбоко. Добавянето на няколко капки към водата във ваната ще създаде успокояващо и релаксиращо изживяване.

Действа като аналгетик, спазмолитик и средство за отпускане на мускулите

Маслото от римска лайка е високо ценено, заради потенциала му да облекчава мускулни спазми и да намалява болката и възпалението. В качеството си на чудесен аналгетик, спазмолитик и средство за отпускане на мускулите, етерично масло от римска лайка съдейства за отслабване на мускулното напрежение и умора и може да помогне за облекчаване на менструални, мускулни и стомашни спазми.

Подобрява състоянието при обриви и екземи

Локалната употреба на маслото от римска лайка успокоява раздразнена, възпалена и чувствителна кожа и подобрява състоянието при eĸзeми, oбpиви и акне. Неговата изключителна ефикасност при третирането на симптомите се дължи на свойството му да успокоява възпалението, активно да намалява сърбежа и раздразнението, деликатно да регулира баланса на производството на себум, да хидратира и избелва поствъзпалителната пигментация. За да ускорите заздравяването на кожата, нанасяйте 2 до 3 капки, разредено с базово масло, върху засегнатия участък по два пъти на ден.

Подпомага възстановителния сън

Маслото от римска лайка има седативно действие и може да насърчи пълноценният и здрав сън. Може да помогне и при хронично безсъние и неспокойни мисли. Добавете няколко капки масло от римска лайка във вашата вана или нанесете няколко капки върху възглавницата преди да си легнете. Използвайте 2 капки масло от римска лайка за релаксиращо усещане по време на успокояващ масаж. Добавете 3 капки етерично масло на всеки 100 мл. вода в дифузера и включете за 30 минути преди заспиване в спалнята.  

Има успокояващ ефект върху малки и подрастващи деца

Нежното и щадящо етерично масло от римска лайка е чудесно за бебета, малки и подрастващи деца. Безопасно и ефективно намалява раздразнителността, понижава нервното напрежение и поощрява спокойствието и тишината, особено при хиперактивни, раздразнителни и нетърпеливи деца. Не случайно маслото от римска лайка има подчертано въздействие върху слънчевия сплит, поради което то е изключително ценно при овладяване на гнева и намаляване нивото на агресивност при децата. При бебетата може да се използва в много разредена форма за придаване на усещане на спокойствие, за успокояване на нервност при никнене на зъби, за облекчаване на колики, диария и стомашни спазми и за улесняване на заспиването. Добавете 3 капки етерично в 1 супена лъжица базово за деца или 1 капка етерично в 1 супена лъжица базово за бебета и втрийте с леки масажиращи движения по посока на часовниковата стрелка.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИМСКА ЛАЙКА

Бленд против треска (за компрес и масаж)

Повишената температура е едно от най-често срещаните оплаквания при децата (а нерядко и при възрастните). С помощта на етеричните масла можете безопасно и успешно да се справите с треската, без странични ефекти и нежелани реакции. Разбира се, тази рецепта не замества посещението при лекар, което има твърде висока температура или при наличието на други симптоми. Ароматерапията обаче е ефикасен и щадящ метод за оказване на първа помощ преди прегледа от лекар.

За да направите компрес, добави следните етерични масла към купа с хладна, но не студена вода:

 • 1 капка етерично масло от римска лайка
 • 1 капка етерично масло от лавандула
 • 1 капка етерично масло от лимон
 • 1 капка етерично масло от кориандър

 

Натопете компрес във водата и го изстискайте. Поставете го на гърба на детето за около 5 минути. Уверете се, че водата не е студена, а приятно хладна за детето. След това подсушете кожата и масажирайте гърба със следното масло:

 • 1 чаена лъжичка растително масло
 • 1 капки етерично масло от роза
 • 1 капка етерично масло от лавандула

 

Омекотяващ крем за загрубели ръце

Тази домашен крем прониква дълбоко в епидермиса и прави кожата хидратирана и еластична. Разтопете на водна баня маслото от сладък бадем, гроздови семена и карите. Бъркайте, докато се смесят до хомогенизиране. Оставете масления микс малко да изстине, добавете етеричните масла и разбъркайте. Получената хомогенна смес изсипете в бурканче. След няколко часа тя се втвърдява. Употребявайте няколко пъти дневно.

Съставки:

 • 20 мл масло от сладък бадем
 • 10 мл масло от гроздови семена
 • 50 мл масло от карите
 • 5 капки етерично масло от лавандула
 • 5 капки етерично масло от розмарин
 • 5 капки етерично масло от римска лайка

 

Вода за изплакване на руса коса

Предлагаме ви една страхотна рецепта за дамите с руса коса. Ако искате да съживите цвета на русата си коса, да й придадете златист цвят, лъскавина и здравина, използвайте за изплакване тази домашна вода. Разбъркайте преди употреба, за да се диспергира маслото.

Съставки:

 • 1 литър вода
 • 5 капки етерично масло от лимон
 • 3 капки етерично масло от римска лайка

 

Бленд за балансиране на емоции и напрежение

Отличителна смес от етерични масла, които помагат да усетите реалността и да балансирате емоциите си. Всички съставки на този рол-он са добре познати с успокояващите си ефекти. Успокоява ума и тялото, придава чувство на релаксация и спокойствие. Просто плъзнете ролчето по врата, рамената или зад ушите, за да успокоите емоциите си, докато вдишвате аромата. Рол-онът е удобен за нанасяне, независимо дали сте у дома, в училище или на работа. Прилагайте в областта на раменете, врата, гърба или в точки, които усещате болезнено напрежение.

Смесете:

 • 10 мл студено-пресовано арганово масло
 • 2 капки етерично масло от от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от от лавандула
 • 2 капки етерично масло от от тамян
 • 2 капки етерично масло от розмарин

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от римска лайка е силно концентрирано и трябва да се използва само с изключително внимание. Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 • Успокоява нервната система.
 • Чудесен аналгетик, спазмолитик и средство за отпускане на мускулите.
 • Ревитализира и подмладява кожата.
 • Има успокояващ ефект върху малки и подрастващи деца.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Нервност, напрежение, паник атаки

 • Аромалампа: добавете 3-5 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м.
 • Директна инхалация: капнете 1-2 капки етерично масло от Римска лайка в шепите си, разтъркайте длани, захлупете ги около носа и устата си и вдишайте аромата.
 • Вана: 6-8 капки етерично масло от Римска лайка смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната.
 • Локално приложение: смесете 3-5 капки етерично масло от Римска лайка с 10 мл. базово масло и нежно масажирайте гърба, стъпалата, тила. Не забравяйте да вдишате дълбоко от дланите си след като сте нанесли маслото.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Възпаление на синусите, сенна хрема, възпалено гърло

 • Парна баня за лице: добавете 6-7 капки етерично масло от Римска лайка към 4 чаши гореща вода. Наведете лице на около 20 см. от купата и покрийте главата с кърпа, така че изпаренията да не се отклоняват, а да попадат директно върху кожата. Останете така около 5 минути и открийте лицето. Направете 30 секунди почивка и повторете.

Проблемна кожа

 • Маска за лице: смесете 30 мл базово масло от шипка с 9 капки етерично масло от Римска лайка. С получената смес намазвайте няколко пъти дневно засегнатите участъци.
 • За обогатяване на маски за лице и коса: сипете 3-5 капки етерично масло от Римска лайка в 50 мл. крем, лосион, маска или шампоан.

Мускулни болки, ревматизъм, ишиас, невралгия

 • Разтривки: смесете 15 капки етерично масло от корен на Римска лайка с 20 мл. базово масло от Гроздови семки, след което масажирайте сместа върху засегнатите участъци.
 • Арома масаж: добавите 15 капки етерично масло от Римска лайка към 50 мл. базово масло.

ПМС, дисменорея, нередовна менструация, горещи вълни по време на менопауза

 • Разтривки: смесете 10 капки етерично масло от Римска лайка и 20 мл базово масло. Бавно втрийте сместа в абдоминалната област и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона като масажирате чрез кръгови движения.
 • Директна инхалация: капнете 1-2 капки етерично масло от Римска лайка върху парче плат, салфетка или арома бижу, дръжте го близо до лицето си и вдишайте аромата.

Колики, газове, диария и други храносмилателни проблеми при бебета

 • Инхалация: добавете 1 капка етерично масло от Римска лайка в тъкан и внимателно разнесете аромата на маслото към бебето или задръжте тъканта достатъчно близо, за да може бебето да вдишва успокояващия аромат.
 • Арома масаж: смесете 1 капка етерично масло Римска лайка с 1 мл базово масло. Вземете малко количество (2-3 капки от сместа) и масажирайте коремчето на бебето по посока на часовниковата стрелка след хранене, за да успокоите дискомфорта.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от Римска лайка е високо концентрирана растителна съставка! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Бленд против треска (за компрес и масаж)

Повишената температура е едно от най-често срещаните оплаквания при децата (а нерядко и при възрастните). С помощта на етеричните масла можете безопасно и успешно да се справите с треската, без странични ефекти и нежелани реакции. Разбира се, тази рецепта не замества посещението при лекар, което има твърде висока температура или при наличието на други симптоми. Ароматерапията обаче е ефикасен и щадящ метод за оказване на първа помощ преди прегледа от лекар.

За да направите компрес, добави следните етерични масла към купа с хладна, но не студена вода:

 • 1 капка етерично масло от римска лайка
 • 1 капка етерично масло от лавандула
 • 1 капка етерично масло от лимон
 • 1 капка етерично масло от кориандър

 

Натопете компрес във водата и го изстискайте. Поставете го на гърба на детето за около 5 минути. Уверете се, че водата не е студена, а приятно хладна за детето. След това подсушете кожата и масажирайте гърба със следното масло:

 • 1 чаена лъжичка растително масло
 • 1 капки етерично масло от роза
 • 1 капка етерично масло от лавандула

 

Омекотяващ крем за загрубели ръце

Тази домашен крем прониква дълбоко в епидермиса и прави кожата хидратирана и еластична. Разтопете на водна баня маслото от сладък бадем, гроздови семена и карите. Бъркайте, докато се смесят до хомогенизиране. Оставете масления микс малко да изстине, добавете етеричните масла и разбъркайте. Получената хомогенна смес изсипете в бурканче. След няколко часа тя се втвърдява. Употребявайте няколко пъти дневно.

Съставки:

 • 20 мл масло от сладък бадем
 • 10 мл масло от гроздови семена
 • 50 мл масло от карите
 • 5 капки етерично масло от лавандула
 • 5 капки етерично масло от розмарин
 • 5 капки етерично масло от римска лайка

 

Вода за изплакване на руса коса

Предлагаме ви една страхотна рецепта за дамите с руса коса. Ако искате да съживите цвета на русата си коса, да й придадете златист цвят, лъскавина и здравина, използвайте за изплакване тази домашна вода. Разбъркайте преди употреба, за да се диспергира маслото.

Съставки:

 • 1 литър вода
 • 5 капки етерично масло от лимон
 • 3 капки етерично масло от римска лайка

 

Бленд за балансиране на емоции и напрежение

Отличителна смес от етерични масла, които помагат да усетите реалността и да балансирате емоциите си. Всички съставки на този рол-он са добре познати с успокояващите си ефекти. Успокоява ума и тялото, придава чувство на релаксация и спокойствие. Просто плъзнете ролчето по врата, рамената или зад ушите, за да успокоите емоциите си, докато вдишвате аромата. Рол-онът е удобен за нанасяне, независимо дали сте у дома, в училище или на работа. Прилагайте в областта на раменете, врата, гърба или в точки, които усещате болезнено напрежение.

Смесете:

 • 10 мл студено-пресовано арганово масло
 • 2 капки етерично масло от от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от от лавандула
 • 2 капки етерично масло от от тамян
 • 2 капки етерично масло от розмарин

Коментари

 • author
  Кристина — 

  Страхотно е! Имам раздразнен скалп и пърхот и много облекчава кожата на скалпа. Прилагам го смесено с масло от лавандула и разредено с кокосово масло върху скалпа и по дължината на косата.

Оставете коментар


   captcha