Био етерично масло Лавандула – срещу безсъние, стрес и тревожност

image948
image949
image950
image959

Био етерично масло Лавандула – срещу безсъние, стрес и тревожност

  3
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Био Лавандула Lavandula Angustifolia Flower OilЦена: 7.90 лв. 11.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Успокоява ума и релаксира тялото
 • Насърчава по-дълбок и по-спокоен сън 
 • Подпомага оздравителните процеси в кожата

 

Аромат: Интензивен, флорален, свеж, леко сладък

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Цвят

 

ОСНОВИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Линалол, Линалил ацетат, Лавандулил ацетат, Терпинен

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- успокояващо

- антисептично

- противовъзпалително

- спазмолитично

- епитализиращо

- обезболяващо

- инсектицидно

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА

Етеричното масло от лавандула е част от почти всички класически френски парфюми. Цветният аромат с акорди на лавандула се открива в парфюмните води на Calvin Klein Eternity for Men, Yves Saint Laurent Libre, Mont Blanc Legend Spirit, Karl Lagerfeld for Him. Комбинира се добре с етерични масла от роза, здравец, иланг-иланг, тамян, розмарин, лайка, маточина, мента, бял бор, кедър, градински чай, както и с цитрусови аромати.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от лавандула може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Подобрява съня
 • Успокоява нервната система
 • Облекчава главоболие и мигрена
 • Полезно е за лечение на акне, рани, изгаряния и порязвания 
 • Подобрява здравето на скалпа и намалява пърхота

 

ЛАВАНДУЛА – МАЛКО ИСТОРИЯ

Лавандулата е ароматен полухраст с красиви сребристо-виолетови цветове, от които се произвежда най-използваното в света етерично масло повече от 2500 години. Името нa pacтeниeтo пpoизлизa oт лaтинcĸaтa дyмa „Lаvеrа“, ĸoятo в буквален превод oзнaчaвa „зa миене“, защото още древните римляни са добавяли цветове на лавандула в ароматни и релаксиращи вани. В древността, християните смятали, че растението е пренесено от Едемската градина. В един мит се казва, че за да облекчи живота на земята на изгонените от рая, Адам и Ева, Бог им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула ‒ розмарин за поддържане на духа, лавандула за наслада на душата. Древните египтяни отглеждали лавандула в свещената градина на Тива. Скъпоструващите благовония от лавандула били важни за международната търговия и съпровождали знатните хора през целия им живот, и дори след смъртта ‒ лавандула използвали в процеса на мумификация в древен Египет. През 1922 година в запечатани урни с благовония на Тутанкамон били намерени остатъци от лавандула, а ароматът им се запазил 3000 години. Древните Римляни използвали лавандулата, като опушвали домовете си с горяща клонка, за да се предпазят от насекоми. Древните култури вярвали, че лавандулата помага за пречистване на тялото и ума. През Средновековието приписвали на лавандулата способност да плаши дявола и вещиците, затова тя станала задължителен атрибут при ръкополагането на свещениците и била обявена за свещено растение от католическата църква. Суеверните жители носили кръстчета от изсушени съцветия или ги закачвали на входа на домовете си. В ерата на Ренесанса, през XIV век, знатните жени на Европа вече използвали първите парфюми, в чиито композиции е била използвана лавандула. Растението станало символ на любовта, красотата и изискаността. По време на голямата чума в Лондон, хората завързвали букети от лавандула по китките си, за да ги предпазва от болестта.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА

Кой не познава интензивния аромат на лавандула? Аромат, който ви пренася сред обширните полета с лилави цветове и предизвиква почти мигновенно релаксация. Маслото от лавандула е задължително за всяка аптечка, тъй като е отлично противовъзпалително и болкоуспокояващо средство и популярно средство за лечение на акне, рани и кожни възпаления. Маслото от лавандула е универсално, може да бъде както релаксиращо, така и мотивиращо и подобряващо настроението. Успокояващите му свойства помагат при свръхстимулация, тревожност и безсъние. Има благоприятно действие при главоболие и мигрена. Осигурява нежна и трайна грижа за кожата. Има антисептично, отхрачващо, аналгетично и спазмолитично действие и следователно е отлично средство за лечение на респираторни заболявания, инфекции и възпаления в областта на ухото, носа и гърлото. Помага за спряване с пърхота и насърчава заздравяването на скалпа. Отблъсква комарите, молците и мухите, но също така намалява сърбежа и подобрява заздравяването, при ужилване. Ароматът на маслото дезодорира и неутрализира неприятните миризми в помещенията.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ ЛАВАНДУЛА

Клинично проучване при лаболаторни животни, публикувано от BMC Complementary Medicine and Therapies, изследва ефекта на етеричното масло от лавандула върху заздравяването на рани и неговия молекулярен механизъм, като се фокусира върху трансформиращия растежен фактор-β (TGF-β), който е необходим за свиване на раната. Това проучване демонстрира, че локалното приложение на маслото от лавандула насърчава синтеза на колаген и диференциацията на фибробластите, придружено от повишена регулация на TGF-β. Тези данни предполагат, че маслото от лавандула има потенциала да насърчава заздравяването на рани в ранната фаза чрез ускоряване на образуването на гранулационна тъкан. Благоприятният ефект на маслото от лавандула върху заздравяването на рани открива нови подходи като допълващо лечение към конвенционалната терапия.

Друго проучване от 2013 година, публикувано от International Journal of Psychiatry in Clinical Practice, изследва анксиолитичната ефикасност на етеричното масло от лавандула, неговата безопасност и потенциал за лекарствени взаимодействия. Заключението констатира, че вътрешният прием на 80 милиграма етерично масло от лавандула в капсула облекчава тревожността, нарушенията на съня и симптомите на депресия, без да причинява седация.

Предварителни констатации показват обещаващ потенциал на етеричното масло от лавандула за лечение на психиатрични прояви при пациенти със синдром след COVID-19. Маслото от лавандула проявява няколко биологични механизма, като невротрофични и противовъзпалителни свойства, които имат потенциала да повлияят положително на заболяването след COVID-19.

В контекста на неврологичните заболявания, като Деменция и болестта на Алцхаймер, етеричните масла от лавандула (Lavandula angustifolia) и маточината (Melissa officinalis) предизвикват все по-особен интерес поради техните предполагаеми седативни и/или когнитивни подобряващи свойства и, напоследък, поради появяващите се обещаващи неврохимични и клинични проучвания.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Подобрява съня

Етеричното масло от лавандула е първия избор срещу безсъние на всеки ароматерапевт, защото има абсолютно доказано седативно действие, което успокоява нервната система, понижава сърдечната честота, намаля тревожните мисли, отпуска мускулите и подобрява качеството и продължителността на съня. За да облекчите стреса и безпокойството и да подобрите съня си, дифузирайте 5 капки масло от лавандула или добавете няколко капки към топла вана или в масажни смеси и масажирайте слепоочията, китките, гърдите и задната част на врата.

Успокоява нервната система

Множество научни проучвания доказват, че етеричното масло от лавандула има много положителни въздействия върху психиката, действа успокояващо на нервната система, предпазва я от свръх стимулация и балансира прекомерните емоции. Вдишването на маслото може да има незабавно положително въздействие върху настроението и да действа като естествен антидепресант. Използвайте маслото от лавандула, като нанасяте по няколко пъти на ден върху пулсови точки като съчетавате с дълбоки вдишвания и издишвания. 

Облекчава главоболие и мигрена

Ако сте един от милионите хора, които се борят с главоболие от напрежение или мигрена, маслото от лавандула може да е природното средство, което сте търсили. Това е едно от най-добрите етерични масла за главоболие, защото предизвиква релаксация и облекчава напрежението. Според проучване, публикувано в European Neurology, хората, борещи се с мигренозно главоболие, са забелязали значително намаляване на болката, когато са вдишвали масло от лавандула в продължение на 15 минути. При първи симптоми на главоболие втрийте една капка масло от лавандула върху китките си, двете слепоочия и задната част на врата, като избягвате зоната около очите. Алтернативно може да вдишвате етеричното масло от лавандула в продължение на 15 минути или да смесите 2 капки масло от лавандула и 2 капки масло от мента и да втриете бленда върху задната част на врата и слепоочията за облекчаване на напрежението и болката. 

Полезно е за лечение на акне, рани, изгаряния и порязвания

Изследване на Медицинския колеж на Хауърд, Вашингтон, установява, че маслото от лавандула е едно от малкото етерични масла, което е достатъчно мощно, за да потисне растежа на патогенните бактерии по кожата и насърчи формацията на здрава тъкан и синтеза на колаген. Ароматерапевтите често препоръчват масло от лавандула за грижа и успокояване на кожата, както и за насърчаване на процесите на зарастване на рани. Не на последно място е важно да споменем, че етеричното масло от лавандула е мощен антибактериален агент, борещ се с акнетичната кожа, който предпазва кожата от инфекции, бори се с бактериите и гъбичките, допринася за балансирането на дейността на мастните жлези и подпомага минимизирането на белезите.

За да се справите с акнето, смесете малко количество етерично масло от лавандула със също толкова количество масло от гроздови семена и нанесете върху кожата докато попие. Правете процедурата всяка вечер преди лягане.

За облекчаване на изгарянията и за заздравяване на порязвания, ожулвания или рани, комбинирайте 3 до 4 капки с ½ чаена лъжичка кокосово масло и нанасяйте върху засегнатите области два пъти дневно. Препоръчваме ви също да смесите масло от лавандула с равни части етерично масло от тамян за допълнително подобряване на здравето на кожата.

Подобрява здравето на скалпа и намалява пърхота

Етеричното масло от лавандула често се използва в продукти за грижа за косата и скалпа, тъй като действа ефективно и помага за овлажняването на скалпа, поддържането на неговото здраве и намаляването на пърхота. Изследванията също така показват, че маслото от лавандула, заедно с други етерични масла като мащерка, розмарин и кедър, могат значително да подобрят алопеция ареата и косопад, когато се масажира ежедневно скалпа. 

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА

Маска против пърхот

Тази маска ще ви помогне да се справите с пърхота, благодарение на способността на етеричните масла да се борят с излишния себум, раздразнение или сърбеж. Успокояващите аромати също така ще ви помогнат да отпуснете тялото и ума си. Масажирайте добре скалпа и оставете да подейства 15-20 минути и изплакнете.

Смесете:

 • 8 капки етерично масло от мащерка
 • 8 капки етерично масло от розмарин
 • 8 капки етерично масло от лавандула
 • 1 ч.л. маслиново масло със сквален
 • 1 ч.л. лъжичка мед

 

Овлажняващ лосион за тяло

Тази лесна рецепта ще бъде харесана от почитателите на индивидуалните решения, на тези, които обичат да ухаят различно и онези, които търсят натурални решения за здраве. Така че, забравете закупените от магазините лосиони и създайте своя собствена смес. Тези любящи кожата етерични масла могат да подобрят значително грижата за кожата. Тази комбинация е чудесна за овлажняване и поддържане на здрава и мека кожа.

Смесете:

 • 15 капки етерично масло от лавандула
 • ¼ чаша + 2 с.л. нерафинирано кокосово масло
 • 2 с.л. масло от сладък бадем
 • 2 с.л. масло от жожоба
 • 2 с.л. чисто алое
 • ½ ч.л. витамин Е

Смесете всички съставки в една малка купа и разбиите сместа с миксер до получаване на лека пухкава консистенция. Сипете сместа в стъклен буркан с капак и нанасяйте върху кожата два пъти дневно. Ако е възможно нанасяйте върху влажна кожа, за да запечатате влагата в нея.

 

Натурален, без химикали балсам за устни

Защо е важно балсамът за устни да бъде натурален? Знаете ли, че именно през устата навлиза по-голямата част от токсините около нас. Ето защо от първостепенно значение е как се грижим за хидратацията на устните без да внасяме в телата си допълнително токсини. Този домашен балсам за устни подхранва, хидратира и защитава нежната кожа на устните, като същевременно доставя уникалния аромат на етеричните масла.

Смесете:

 • 7 капки етерично масло от лавандула
 • 7 капки етеричо масло от грейпфрут
 • 3 с.л. пчелен восък
 • 4 с.л. кокосово масло
 • 2 капки витамин Е

 

Разтопете восъка и кокосово масло в малък съд на средно силен огън. Разбърквайте непрестанно. Отстранете от огъня и добавете етеричните масла и витамин Е. Разбъркайте и разпределете маслата равномерно в сместа. Бързо изсипете готовия балсам в малки стъклени бурканчета. Оставете да се охлади и втвърди.

 

Соли за вана

Насладете се на всички ползи на ароматерпевтична вана с масло от лавандула. Ще ободрите сетивата си, ще си върнете баланса и ще намалите тревожността и стреса. За релаксиращо изживяване, добавете етеричите масла към топлата вода с английска сол. Перфектният начин да отпуснете мускулите си и да оставите тялото да релаксира след дълъг и уморителен ден. Смесете и изсипете във вана с топла вода:

 • 10 капки етерично масло от лавандула
 • 5 капки етерично масло от мандарина
 • 1 ч.ч. английска сол

 

Домашен мехлем против изгаряния

В домашната аптечка трябва винаги да имаме лек, който да ни бъде в помощ при изгаряния, натъртвания, възпаление на кожата, силно напукана кожа на петите, екземи. Важно е неговите съставки да облекчават болката, да подхранват кожата в дълбочина, но и когато се налага да имат обезболяващи, антибактериални, противогъбични и регенериращи свойства.

Смесете:

 • ¼  ч.л. зехтин екстра върджин
 • 2 с.л.  настърган пчелен восък
 • 1 ч.л. течен мед
 • 1 ч.л. витамин Е
 • 10 капкиетерично масло от лавандула

 

В касеролка сложете пчелния восък и го разтопете на водна баня. След това добавете постепенно етеричните масла, меда, витамина и зехтина. Разбъркайте всички съставки много добре. Изчакайте да се охладят около 5 минути и след това ги пресипете в метална кутийка или бурканче с капак. Съхранявайте мехлема в хладилник. Мехлемът против изгаряне се нанася обилно върху проблемното място и се покрива със стерилна марля и бинт.

 

Серум за сън

Ако сте от хората, които вече страдат от безсъние, вероятно приемате медикаменти, за да подпомогнете процеса на заспиване и дълбокия сън. Добрата новина е, че има напълно натурален начин, по който да нормализирате ритъма си. Опитайте да смесите всички съставки в стъклено шише с рол-он накрайник. Допълнете с фракционирано кокосово масло. Втривайте сместа в задната част на врата вечер преди лягане.

Съставки:

 • 2 капки етерично масло от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от лавадула
 • 2 капки етерично масло от иланг-иланг
 • фракционирано кокосово масло

 

Масажно масло „Oсвободи стреса“

Това е чудесна смес от масла, която помага за облекчаване на стреса, тревожността и напрежението, както и за насърчаване на усещането за спокойствие, мир и релаксация. От сладките цветни аромати до цитрусовия аромат на бергамот, тези етерични масла се обединяват, за да създадат рецепта „направи си сам“, която със сигурност ще ви хареса.

Смесете:

 • 6 капки етерично масло от лавандула
 • 6 капки етерично масло от иланг-иланг
 • 4 капки етерично масло от бергамот
 • 60 мл. студено-пресовао масло от сладък бадем

 

Затоплете дланите си и добавете 2-3 помпи от горепосоченото масажно масло. Масажирайте отдолу нагоре стъпалта, глезените, краката, коремната област, бедрата и кръста. Нанесете малко количество от масажното масло на слънчевия сплит, китките или по протежението на гръбначния стълб.

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от лавандула е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца! 

 

 • Подобрява съня
 • Успокоява нервната система
 • Облекчава главоболие и мигрена
 • Полезно е за лечение на акне, рани, изгаряния и порязвания 
 • Подобрява здравето на скалпа и намалява пърхота

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ЕФЕКТ И ОБЛАСТИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Тревожност, проблеми със съня, нервност, стрес и пристъпи на паника
Арома лампа: 
3-5 капки лавандулово масло за помещение с размер 15 квадратни метра
Вана с лавандулово масло: смесете 2-3 супени лъжици мед с 6-8 капки лавандулово масло. След това разбъркайте всичко във водата за баня. Като емулгатор, медът гарантира, че неразтворимото във вода етерично масло и водата във ваната се смесват. Като алтернатива на меда можете също да използвате прясно мляко
Суха инхалация: втрийте 1 капка лавандулово масло в дланите на ръцете си и след това го вдишайте. Друга възможност е да сложите 1-2 капки лавандулово масло върху (хартиена) кърпичка и да я „подушвате“ многократно. Вечерта може да поставете кърпичката на нощното шкафче или до възглавницата (далеч от очите!)

ФИЗИЧЕСКИ ЕФЕКТ И ОБЛАСТИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Изгаряния, ужилвания от пчели или оси
Лавандуловото масло може да се прилага директно върху засегнатата област на кожата
За първа помощ при наранявания и рани 
Тук маслото може да се нанесе и чисто. Можете да почистите раната с флорална вода от лавандула, след което можете също да прилагате и компреси с лавандулово масло.

Простуда, хрема, възпалено гърло и бронхит
Вдишване: 
Капнете 6-8 капки лавандулово масло върху кърпа и дишайте дълбоко три пъти. Вдишвайте 3 до 4 пъти на ден, в зависимост от интензивността на симптомите
Вдишване с пара: добавете 3-4 капки лавандулово масло в купата с 250 до 500 ml гореща вода. Наведете се над купата, покрийте главата си с кърпа и поемете няколко пъти дълбоко въздух. Вдишването не трябва да отнема повече от 10 минути. Това трябва да се повтаря 2-3 пъти на ден
Масажно масло: добавете 30 капки лавандулово масло към 100 мл базово масло. Тази смес е подходяща за масажи или втриване за цялото тяло
Втриване: добавете 5 капки лавандулово масло към 20 мл масло от шипка. При кашлица -разтрийте гърдите с него
Суха инхалация: 1 капка в хартиена кърпичка. Вдишайте дълбоко. Този метод незабавно изчиства носа.

Възпаление
Втриване: 
добавете 5 капки лавандулово масло към 100 ml вода

Копривна треска, екзема и ухапвания от насекоми
Втриване: 
Поставете 1-2 капки лавандулово масло директно върху засегнатата област на кожата

Изгаряния, порязвания или ожулвания Нанесете веднага няколко капки от етеричното масло върху засегнатата област. Можете да повтаряте това на всеки половин час, докато почувствате облекчение.

Зъбобол
Втриване: 
поставете 1 капка лавандулово масло върху възпалените венци

Болки в ушите
Втриване: 
Поставете 1 капка върху памук и го поставете от външната страна на ухото-ушната мида (не го притискайте в ушния канал!)

Главоболие и напрежение във врата
Масажно масло: Смесете 1-3 капки лавандулово масло в 4-5 супени лъжици базово масло (напр.Шипка, Бадемово, Жожоба). Използвайте го за леко разтриване на слепоочията, челото и шията (избягвайте областа около очите си)
Вдишване: при първите признаци на главоболие втрийте 2-3 капки лавандулово масло върху горната си устна и вдишвайте силния аромат за около четвърт час.

Кожни проблеми, подуване на корема при газове, спазми (напр. Коремни спазми, менструални болки), мускулни и ставни проблеми
Масажно масло: 
Смесете 1-3 капки лавандулово масло в 4-5 супени лъжици базово масло (например шипка, бадемово или жожоба) и втрийте в засегнатите области.

Подут корем, газове, мускулна болка и главоболие
Вана с лавандулово масло: 
смесете 2-3 супени лъжици мед с 6-8 капки лавандулово масло. След това разбъркайте всичко във водата за баня. Като емулгатор, медът гарантира, че неразтворимото във вода етерично масло и водата за вана се смесват. Като алтернатива на меда можете също да използвате прясно мляко.

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Маска против пърхот

Тази маска ще ви помогне да се справите с пърхота, благодарение на способността на етеричните масла да се борят с излишния себум, раздразнение или сърбеж. Успокояващите аромати също така ще ви помогнат да отпуснете тялото и ума си. Масажирайте добре скалпа и оставете да подейства 15-20 минути и изплакнете.

Смесете:

 • 8 капки етерично масло от мащерка
 • 8 капки етерично масло от розмарин
 • 8 капки етерично масло от лавандула
 • 1 ч.л. маслиново масло със сквален
 • 1 ч.л. лъжичка мед

 

Овлажняващ лосион за тяло

Тази лесна рецепта ще бъде харесана от почитателите на индивидуалните решения, на тези, които обичат да ухаят различно и онези, които търсят натурални решения за здраве. Така че, забравете закупените от магазините лосиони и създайте своя собствена смес. Тези любящи кожата етерични масла могат да подобрят значително грижата за кожата. Тази комбинация е чудесна за овлажняване и поддържане на здрава и мека кожа.

Смесете:

 • 15 капки етерично масло от лавандула
 • ¼ чаша + 2 с.л. нерафинирано кокосово масло
 • 2 с.л. масло от сладък бадем
 • 2 с.л. масло от жожоба
 • 2 с.л. чисто алое
 • ½ ч.л. витамин Е

Смесете всички съставки в една малка купа и разбийте сместа с миксер до получаване на лека пухкава консистенция. Сипете сместа в стъклен буркан с капак и нанасяйте върху кожата два пъти дневно. Ако е възможно нанасяйте върху влажна кожа, за да запечатате влагата в нея.

 

Натурален, без химикали балсам за устни

Защо е важно балсамът за устни да бъде натурален? Знаете ли, че именно през устата навлиза по-голямата част от токсините около нас. Ето защо от първостепенно значение е как се грижим за хидратацията на устните без да внасяме в телата си допълнително токсини. Този домашен балсам за устни подхранва, хидратира и защитава нежната кожа на устните, като същевременно доставя уникалния аромат на етеричните масла.

Смесете:

 • 7 капки етерично масло от лавандула
 • 7 капки етеричо масло от грейпфрут
 • 3 с.л. пчелен восък
 • 4 с.л. кокосово масло
 • 2 капки витамин Е

 

Разтопете восъка и кокосово масло в малък съд на средно силен огън. Разбърквайте непрестанно. Отстранете от огъня и добавете етеричните масла и витамин Е. Разбъркайте и разпределете маслата равномерно в сместа. Бързо изсипете готовия балсам в малки стъклени бурканчета. Оставете да се охлади и втвърди.

 

Соли за вана

Насладете се на всички ползи на ароматерапевтична вана с масло от лавандула. Ще ободрите сетивата си, ще си върнете баланса и ще намалите тревожността и стреса. За релаксиращо изживяване, добавете етеричните масла към топлата вода с английска сол. Перфектният начин да отпуснете мускулите си и да оставите тялото да релаксира след дълъг и уморителен ден. Смесете и изсипете във вана с топла вода:

 • 10 капки етерично масло от лавандула
 • 5 капки етерично масло от мандарина
 • 1 ч.ч. английска сол

 

Домашен мехлем против изгаряния

В домашната аптечка трябва винаги да имаме лек, който да ни бъде в помощ при изгаряния, натъртвания, възпаление на кожата, силно напукана кожа на петите, екземи. Важно е неговите съставки да облекчават болката, да подхранват кожата в дълбочина, но и когато се налага да имат обезболяващи, антибактериални, противогъбични и регенериращи свойства.

Смесете:

 • ¼  ч.л. зехтин екстра върджин
 • 2 с.л.  настърган пчелен восък
 • 1 ч.л. течен мед
 • 1 ч.л. витамин Е
 • 10 капкиетерично масло от лавандула

 

В касеролка сложете пчелния восък и го разтопете на водна баня. След това добавете постепенно етеричните масла, меда, витамина и зехтина. Разбъркайте всички съставки много добре. Изчакайте да се охладят около 5 минути и след това ги пресипете в метална кутийка или бурканче с капак. Съхранявайте мехлема в хладилник. Мехлемът против изгаряне се нанася обилно върху проблемното място и се покрива със стерилна марля и бинт.

 

Серум за сън

Ако сте от хората, които вече страдат от безсъние, вероятно приемате медикаменти, за да подпомогнете процеса на заспиване и дълбокия сън. Добрата новина е, че има напълно натурален начин, по който да нормализирате ритъма си. Опитайте да смесите всички съставки в стъклено шише с рол-он накрайник. Допълнете с фракционирано кокосово масло. Втривайте сместа в задната част на врата вечер преди лягане.

Съставки:

 • 2 капки етерично масло от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от лавадула
 • 2 капки етерично масло от иланг-иланг
 • фракционирано кокосово масло

 

Масажно масло „Oсвободи стреса“

Това е чудесна смес от масла, която помага за облекчаване на стреса, тревожността и напрежението, както и за насърчаване на усещането за спокойствие, мир и релаксация. От сладките цветни аромати до цитрусовия аромат на бергамот, тези етерични масла се обединяват, за да създадат рецепта „направи си сам“, която със сигурност ще ви хареса.

Смесете:

 • 6 капки етерично масло от лавандула
 • 6 капки етерично масло от иланг-иланг
 • 4 капки етерично масло от бергамот
 • 60 мл. студено-пресовао масло от сладък бадем

 

Затоплете дланите си и добавете 2-3 помпи от горепосоченото масажно масло. Масажирайте отдолу нагоре стъпалата, глезените, краката, коремната област, бедрата и кръста. Нанесете малко количество от масажното масло на слънчевия сплит, китките или по протежението на гръбначния стълб.

Свързани продукти

Коментари

 • author
  Гергана — 

  Супер е! Много добро качество!

 • author
  janet — 

  look no further for bulgarian lavender eo, high quality and customer services is always superb !

 • author
  Sybillle Thomsen — 

  Ich war viele Jahre Kundin bei 2 Vertriebsketten mit überhöhten Preisen, weil die Qualität von mir geschätzt wurde und kam auf Essence Bulgaria durch Zufall ( man schenkte mir moldavischen Drachenkopf und ich war hin und weg.) Nun habe ich mehrere Öle zum Vergleich bestellt.... das hier ist das beste, reellste und ursprünglichste Lavendelöl, das ich je hatte!!! Für ALLE bestellten Öle gilt: Wow... sie müssen den Vergleich mit denen der grossen gehypten Anbieter nicht scheuen, sind oftmals sogar besser und man hat ein gutes Gefühl bei diesem Familienunternehmen .... vom fairen Preis will ich gar nicht erst sprechen, das Preis Leistungsverhältnis ist unglaublich ... der faire Preis aber hätte mich nie locken können, wenn die Düfte nicht so unschlagbar gut wären. Ich bin froh und dankbar, Essence Bulgaria gefunden zu haben...und dazu noch ein super sympathischer Service - nicht zu toppen ( und ich habe mindestens 10 Jahre Erfahrung mit Anbietern hoher Qualität)

 • author
  Елена  — 

  Много съм доволна. Няколко капки в аромадифузера вечер ми осигуряват пълноценна почивка

 • author
  Габриела Томова  — 

  Уникални продукти! Вършат чудеса! Благодаря ви!

 • author
  Елена — 

  Страхотен продукт. Освежава и тонизира кожата.

 • author
  Елена — 

  Страхотен продукт. Освежава и тонизира кожата.

 • author
  Йоана  — 

  Много съм доволна от водата има бърз резултат изчиства кожата хубаво препоръчвам

 • author
  Ивона Топалова — 

  Благодарение на лавандуловата вода, лицето ми си изчисти, кожата ми е балансирана и спокойна. Продукта е страхотен и качеството е страхотно. Ще поръчам отново!

 • author
  Николай — 

  Много ми помогна за пъпките по челото. Препоръчвам особено за тинейджъри.

 • author
  Bola — 

  Can your lavender essential oil be used in hair, mixed in a carrier oil such as coconut oil?

 • author
  Bola — 

  Is this product (lavender essential oil) suitable for hair? I will mix with a carrier oil.

 • author
  Каролина Минчева — 

  Минавам само да кажа, че съм изключително доволна от вашите продукти. Благодарение на лавандуловата вода, косата ми възвърна естествения си вид и при последната ми поръчка реших да дам шанс на водата от роза и съм меко казано очарована- артомата не е натрапчив и лицето ми сияе. Препоръчвам на всички приятели и познати.

 • author
  Иван Страхилов — 

  Помага срещу акне!!!

 • author
  Асен Сотиров — 

  много приятен аромат, 2-3 капки в дифузера правят чудеса преди лягане :) Благодаря!

 • author
  Linda M.  — 

  Verwendung: Das Lavendelöl hilft erfolgreich zur Bekämpfung von Hefepilzen auf der Haut. Schon nach wenigen Minuten schuppt sich die betroffenen Hautstellen - 10 Minuten einwirken lassen, abduschen. Nach 2 Bis 3 Tage fast verschwunden. Empfehlenswerte Alternative - Siehe "Spiegel" Bericht.

 • author
  Emilia Nedelcheva — 

  Много свежа с нежно благооухание на стрък лавандула. Идеална за тонизиранеи аромотерапия.

 • author
  Marilyn Fisher. Tangle bead — 

  I use it for a light daily essence, at a very keenPrice

 • author
  kerry — 

  It could be better by adding a bit more lavender to it

 • author
  Bonnie — 

  This is a lavender scented floral water.It arrived nicely packaged and boxed, and the bottle looks good too, it gives a luxurious appearance.The scent isn't too strong. It can be used for many things, for me its a combination of a pillow spray, and a cooling face spray.The company have a number of different floral scented waters, lavender would be my favourite choice.Its priced around the £10 mark so reasonable, but perhaps for a gift its more appropriate.

 • author
  Mrs. Hatter — 

  I absolutely love the scent of lavender and as such have a lot of toiletries and bath products as well as candles etc in lavender and also use a lot of the essential oil in burners etc, so for me the scent here is a little too subtle. Fine for a bag spray or coat spray to lightly freshen up but I think for the price I'd expect a stronger concentration.

 • author
  James B. Spink — 

  Mum-in-law is very fond of the scent of Lavender so I got this Essences Bulgaria Organic Lavender Floral Water for her to check out for me. The most obvious thing she noticed was the lack of fragrance – this is nothing like an essential oil and the Lavender itself was barely recognisable. However, this seems to be a natural organic product that ticks some eco-friendly boxes and at around a tenner for a 250ml spray currently from Amazon appears good value on the face of it. It may be that Bulgarian Lavender

 • author
  J. Turner — 

  I like this immensely. The lavender water comes in a good sized spray bottle, packed in a cardboard outer. I use one of two sprays as a facial cleanser or just to refresh my skin. The spray itself is a light mist, I like that it's not heavy. The scent of lavender is light and subtle, not heavy and cloying, which too much lavender can be. My skin feels toned and there's a relaxing quality too. I apply it before bed to get a good night's rest. It's also good value for money.

 • author
  Budding Artist — 

  The lavender spray is refreshing but it is not as amazing as the rose spray from this brand. But I can tell the lavender scent is pretty natural. The organic lavender is good for your skin and hair. I spray it to calm my skin after a hot sunny day

 • author
  J. Ward — 

  My partner has tried out this organic lavender floral water in her facial cleansing routine and has given it her seal of approval. She will be buying it in the future. She sprays it onto her cotton pads, it only requires a few squirts and she finds it a wonderfully fresh and invigorating way to start the day.The company’s production of this high quality Bulgarian lavender without using artificial additives or preservatives is very reassuring. At the current price of £ 9.90 this is indeed value for money for

 • author
  Mrs. C. Swarfield — 

  Lavender is one of my favourite scents and I was delighted to have the opportunity to try out this gorgeous lavender water. I use it as a face spritzer in the morning before moisturising and also as a cooling body spray. The scent is gorgeous and long lasting. I now have three of these floral waters and they are all fabulous and I cannot recommend highly enough.Five stars for quality, scent, longevity and above all fantastic price.

 • author
  Constance Reader — 

  You might think that Provence grows all the lavender but I trust Bulgarian lavender after seeing how beautifully they grow Bulgarian Roses. This is a lovely product, very simply made. It's versatile, being simply lavender essence and water. I have used it on fabrics, such as headboards and sofas as well as on my face (shut your eyes). A little goes a long way as I've been spraying with abandon but the bottle still feels quite full. The scent is as you'd imagine: herbal, floral and fresh as a daisy.

 • author
  Heatherlabelle1 — 

  I like to use facial sprays to help hydrate and refresh my skin. I like that this one has a lavender scent, as it is very calming to use before bed.I received a 250ml plastic bottle of product with a pump action spray and cap. A best before date of 12/2023 is printed on the box.The spray is fine and perfect for refreshing my makeup during the day.I would describe the lavender scent as very natural and although strong to begin with, it fades quickly.It feels refreshing on my skin and works well as a facial a

 • author
  Pip Greville — 

  This is a bigger bottle than I anticipated (there’s a drinks can in the photo for size comparison). It’s a sturdy plastic bottle with a good pump-spray top.The problem for me is that the scent isn’t as strongly lavender as I was expecting. It’s got a hint of it but I loved lavender and I was expecting a couple of sprays to fill the room with a strong lavender perfume but it isn’t really that strong. A bit of a shame.

 • author
  Londoner — 

  Having previously tried this brand's rose water which was gloriously heady without being over-powering, there were similar hopes for this. Unfortunately, this is not the case.The "Essences Bulgaria Organic Lavender Floral Water" is considered insipid by comparison. Opinion also differs as to whether the fragrance is from a variety of the herb that is considered 'best' for fragrance or a less potent one. Personal views are closer to the latter option.Its use is essentially identical to that for the rose wate

 • author
  s.kristl — 

  Der Duft ist bisschen gewöhnungsbedürftig, aber es geht...

 • author
  Cann Clan — 

  Lovely smelling versatile spray that can be used in rooms or on yourself.

 • author
  Bärbel Hanke  — 

  Der Geruch, roch nicht frisch.

 • author
  donna — 

  ein sehr gutes produkt

 • author
  Danice Jimenez — 

  As someone who is obsessed with lavender, this is perfect. I spray it on me just to relax and enjoy it

 • author
  Tracy Miles — 

  Package was delivered on time. The smell is nice but a little different than expected. Great size bottle for the price. Would buy again!

 • author
  Karen A. Frantz-Fry — 

  As advertised

 • author
  Amazon Kunde — 

  Ganz tolles erfrischendes Produkt

 • author
  Marion — 

  Verwendung: Das Lavendelöl hilft erfolgreich zur Bekämpfung vonHefepilzen auf der Haut. Schon nach wenigen Minuten schuppt sich diebetroffenen Hautstellen - 10 Minuten einwirken lassen, abduschen.Nach 2 Bis 3 Tage fast verschwunden.Empfehlenswerte Alternative - Siehe "Spiegel" Bericht.

 • author
  FSTR  — 

  die Verpackung , bei Amazon, lässt zu wünschen übrig! Ich habe mich gewundert , das die Glasflaschen, nicht defekt angekommen sind !!! Die Qualität, ist gut , der Hersteller ist wohl in Bulgarien! Ein paar Tropfen genügen !

 • author
  Miriam Grzibek — 

  Ich leide an vielen Stellen unter gereizter und geröteter Haut und trage dort das Lavendelwasser auf. Bereits nach kurzer Zeit stelle ich eine deutliche Verbesserung fest. Prima, dass ein natürliches Mittel so gut hilft. Ich bin sehr zufrieden!!!

 • author
  Amazon Customer — 

  It smells wonderful. I use it as a toner.

 • author
  Penny A Bayer — 

  Nice hydrating, and did not make my sensitive skin break out.

 • author
  Nicola Pearman — 

  I love this product. Arrived quickly.

 • author
  Amazon-Kunde — 

  Es kommt ein Lavendelwasser in einer Sprühflache mit Zerstäuber, der einen feinen Nebel erzeugt. Der Duft ist sehr natürlich. Es ist auch für die Anwendung direkt auf der Haut geeignet, da ich keinerlei Reizung festtellen konnte. Für mich wirkt es sehr rein, es duftet nur angenehm nach Lavendel und nach nichts anderem. Daher ein gutes Preis - Leistungsverhältnis. Volle Empfehlung.

 • author
  Botanicalwaters — 

  I'm addicted to this rosewater spray. I keep it out in my bathroom counter and use it every time I need a cool mist or really anytime I walk by the bathroom. I'm surprised how long this container lasts since I use it several times a day. Great value for the money. Will definitely buy again.

 • author
  Cynthia — 

  In Sachen Kosmetik bleibt es nicht aus, sich ein wenig zu probieren. Ich komme mit dem Duft sehr gut zurecht und such meine Haut ningelt nicht nach der Anwendung. Ich vertrage es sehr gut und war beruhigt. Werde ich weiter zur Pflege nehme

 • author
  Holger Wilke — 

  Ich habe dieses Bio-Hydrolat geschenkt bekommen und benutze es gerne als Kopfkissenspray als natürliche Einschlafhilfe. Der Duft ist beruhigend und sehr angenehm.

 • author
  Kindle Customerraymonia mayp — 

  I like the fresh smell when I spray my hair.its light not heavy dont weight my hair down.

 • author
  Yeni Su — 

  Super love it !!

 • author
  Lashanda — 

  I love this and will be buying agai

 • author
  Stefanie — 

  I've got the lavender water for my mother and initially she didn't use it (thinking it was more like a perfume) until she realized it is literally just water. Since then she puts a few drops under her nose and on her wrist before sleeping and in general sprays it everywhere. She loves it - especially as nothing else is added and the scent is all natural. She doesn't tolerate a lot of crèmes or sprays so I am happy that she can use this one. Will definitely buy again and will be trying out the other scents a

 • author
  Seahorse — 

  Geliefert werden 50ml Essences Bulgaria Bio Lavendelöl in einer dunkelbraunen Glasflasche mit Pipettenverschluss mit einem traumhaft tollen Lavendel Duft. Es braucht sich vor dem französischen Lavendelöl nicht zu verstecken!Hier bekommt man ein würzig frisches Bio Lavendelöl in therapeutischer Qualität, in Bulgarien hergestellt, dass seinen Namen alle Ehre macht. Es desinfiziert und aromatisiert mit 6-8 Tropfen meine Wäsche, ich gebe 2-3 Tropfen in mein Haar Shampoo, Conditioner oder in meine Haarkur, Bodyl

 • author
  Lina — 

  I’m in love with it ????????????

 • author
  Curly — 

  Really lovely. Not too over powering.

 • author
  Kratzbaum — 

  Das Lavendelwasser lässt sich gut versprühen, riecht lavendeltypisch und ist frei von Alkohol. Es ist sehr angenehm auf der Haut und wirkt Rötungen und Unreinheiten wirksam entgegen. Ich bitte n sehr zufrieden mit dem Kauf.

 • author
  Diana B. — 

  Da ich eine sehr empfindliche Haut habe, habe ich mir mal das Lavendelwasser bestellt. Ich bin begeistert. Es beruhigt die Haut und duftet frisch.

 • author
  Gabriela  — 

  I use the Lavender Floral Water as I spray it directly on my skin. I'm really satisfied with it as it makes my skin soft and it gives long lasting Lavender scent. Sometimes, I use it as a hair spay, it makes my hair silky and help to distribute the scalp's natural oils through my hair!

 • author
  Martina F. — 

  Für die Qualität und große Menge ein echt erstaunlich kleiner Preis. Ein echtes Allroundöl für Haare, Zusatz in die Waschmaschine und Trockner. Selbst ein Tropfen ins Katzenstreu erspart das teure beduftete Katzenstreu und meine Tiere lieben den Duft. Auch im Diffuser super Duft. Echt reines ätherisches Öl. Klare Kaufempfehlung.

 • author
  Martina F. — 

  Tolles Produkt. Sehr beruhigende Duft. Tolles Kopfkissenspray. Beruhigt Gesichtshaut. Macht Haare, besonders bei meinen langen Haaren, leicht aufgesprüht kämmbar. Verwende es auch sehr gerne als Körperspray.Kauf lohnt sich auf jeden Fall. Hübsche Sprayflasche.Besonders gut ist, dass die Flaschenoberfläche nicht so rutschig ist. Selbst meine Katzen mögen das Spray riechen.

 • author
  Camperfreak — 

  Einfach in der Anwendung, da gebrauchsfertig in einer Sprühflasche geliefert. Sehr angenehm auf der Haut mit dezentem Lavendel-Duft.

 • author
  Camperfreak — 

  Schnelle,pünktliche Lieferung.Produkt mit leichter,verständlicher Anwendung. Perfekt als Zusatz zum Hagebuttenöl für Massagen oder zum Badewasser.

Оставете коментар


   captcha