Био етерично масло Молдовски змееогловник – срещу болка и дискомфорт (5мл)

image1888
image1889
image1890

Био етерично масло Молдовски змееогловник – срещу болка и дискомфорт (5мл)

  0
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Молдовски змееогловник Dracocephalum Moldavica Oil


Цена: 26.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Балансира емоциите и успокоява напрегнати състояния
 • Стимулира имунната система
 • Помага при главоболие и напрежение във врата

 

Аромат: Сладък, лимонов, леко тревист

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Листа 

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Геранил ацетат, Цитрал, Гераниол   

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- седативно

- обезболяващо

- имуностимулиращо

- спазмолитично

- антимикробно

- антиоксидантно

- кардиопротективно

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ МОЛДОВСКИ ЗМЕЕОГЛОВНИК

Ароматът на етеричното масло от молдовски змееогловник се използва като средна нотка в парфюмерията. Комбинира се добре с етеричните масла от тамян, канела, лавандула, розмарин, портокал, бергамот, иланг-иланг, здравец, мента, роза и римска лайка.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МОЛДОВСКИ ЗМЕООГЛОВНИК

 • Насърчава релаксацията и съня
 • Подпомага храносмилателната система
 • Помага за облекчаване на главоболие, болки във врата и гърба
 • Подкрепя сърдечното здраве
 • Действа като тоник и имуностимулатор

 

МОЛДОВСКИ ЗМЕЕОГЛОВНИК – МАЛКО ИСТОРИЯ

Молдовският змееогловник (Dracocephalum moldavica) принадлежи към сем. Устноцветни. Латинското наименование „Dracocephalum“ буквално се превежда като „главата на дракон“ и много точно отразява формата на венчето на цвета му. Зад името на това все още сравнително непознато растение се крие изключителна лечебна мощ, въплъщаваща в себе си необятен спектър от лечебни свойства. В древната индийска и тибетска медицина растението се е използвало като тоник, предписван при мигрена, зъбобол и настинки. В народната медицина се използва за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането, укрепване на имунната система, подобряване на бъбречната функция и стимулиране дейността на надбъбречната кора (това свойство се проявява главно поради цитрала). Растението се изпозва под формата на чай в качеството си на профилактично средство в борбата срещу вирусните инфекции.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ МОЛДОВСКИ ЗМЕЕОГЛОВНИК

В света на ароматерапията маслото от молдовски змееогловник се използва на първо място като болкоуспокояващо средство и при главоболие и мигрена, но също така при храносмилателни, кожни и респираторни проблеми. Полезно е за облекчаване на стрес, тревожност и проблеми със съня. Въпреки това, не причинява летаргия, а напротив, значително подобрява мозъчната функция и концентрацията, особено при деца с дефицити на внимание и хиперактивност. Има силни антибактериални и антиоксидантни качества, които укрепват имунната система и повишават енергийните нива. Приложено чрез масаж, етеричното масло от молдовски змееогловник се счита за чудесно естествено средство за успокояване на коремни болки и спазми. Редовната му употреба подобрява еластичността и мекотата на кожата и запазва здравословното й сияние.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ МОЛДОВСКИ ЗМЕЕОГЛОВНИК

Изследване от 2013 г., публикувано от Pharmaceutical sciences, има за цел да изследва антиноцицептивния (обезболяващия) ефект на етеричното масло от Dracocephalum moldavica в различни експериментални модели при мишки и плъхове. Според данни от GC/MS анализ за маслото от D. moldavica, основните компоненти са терпеноидите, в които цитралът има най-висок процент. Доказано е, че именно цитралът притежава периферно антиноцицептивно и противовъзпалително действие и има благоприятен ефект при управлението на болката. Резултатите от изследването показват, че етеричното масло от молдовски змееогловник притежава обезболяващи свойства, което предполага, че може да представлява потенциална терапевтична възможност за лечение на заболявания, свързани с болка.

В статия, публикувана от Plants 2022, се анализира и сравнява химичният състав, антиоксидантната и антимикробна активност на етеричното масло от Dracocephalum moldavica и неговият хидролат. Статията заключава, че тестваното етерично масло и хидролата му могат да се използват като антимикробни агенти за удължаване срока на годност на храните, но също така, могат да се използват като натурално средство в състава на антимикробни формулировки във фармацевтичната и козметичната промишленост.

Целта на клинично проучване, проведено в Иран, е да изследва химичният състав, антимикробната активност и антиоксидантните свойства на етеричните масла от маточина (Melissa officinalis) и молдовски змееогловник (Deracocephalum moldavica). Антимикробната им активност беше оценена срещу четири важни хранителни бактерии: Salmonella typhimorium, Escherichia coli, Listeria monocytogenes и Staphylococcus aureus. Основните резултати показват силни антимикробни ефекти на двете масла срещу тестваните бактерии. Staphylococcus aureus е най-чувствителната бактерия и за двете етерични масла, въпреки че антибактериалният ефект на етеричното масло от маточина е по-силен от този на молдовски змееогловник. В допълнение, резултатите показват, че и двете етерични масла имат забележителни антиоксидантни свойства. В заключение, и двете етерични масла са подходяща алтернатива като източник на естествени консерванти в хранително-вкусовата промишленост.

Друго изследване оценява in vitro антимикробната активност на етеричното масло от D. moldavica. Резултатът показа, че всички тествани микроорганизми са силно инхибирани от етеричното масло. Най-чувствителни микроорганизми са Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus и S. Epidermidis. Имайки предвид скрининга за чувствителност, е възможно активността на маслото от D. moldavica да се дължи главно на наличието на цитрал в състава му.

Изследвания върху поведенчески реакции при плъхове съобщават, че етеричното масло от Dracocephalum moldavica има седативен ефект. Изследванието in vivo разкрива висока анксиолитична активност на маслото. Инхалацията на етеричното масло от молдовски змеоогловник в максимални концентрации не се различава значително по много показатели от действието на референтния препарат Диазепам. Следователно резултатите от това изследване показват, че етеричното масло от молдовски змееогловник може да представлява нов натурален продукт със значителен седативен ефект за ароматерапия.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МОЛДОВСКИ ЗМЕЕОГЛОВНИК И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Насърчава релаксацията и съня

Маслото от молдовски змееогловник е здравен бустер за нервната система. Клинични изследвания разкриват, че вдишването на маслото подобрява психическото и емоционално здраве, намалява нивата на стрес и тревожност и повишава бдителността. За да успокойте ума си, втривайте в слепоочията, вдишвайте директно от шищенцето или дифузирайте 5 до 7 капки масло от молдовски змееогловник в офиса или до леглото си – така ще си осигурите здравословен сън.

Подпомага храносмилателната система

Етеричното масло от молдовски змееогловник съдържа болкоуспокояващи съединения, които действат спазмолитично и могат да се използват при болки и спазми в корема, за насърчаване на храносмилането и за лечение на редица стомашно-чревни нарушения. Поради своите седативни свойства, маслото допълнително успокоява и облекчава спазмите в храносмилателната система и помага за лечение на запек, газове и колики. Разредете 3 до 5 капки в базово масло и нанасяйте топикало върху корема и кръста.

Помага за облекчаване на главоболие, болки във врата и гърба

Маслото от молдовски змееогловник проявява аналгетично (обезболяващо) действие но без да предизвиква нежелани ефекти. То може да повлияе по естествен път ключови механизми на възпалителния процес и да намали болката и дискомфорта. при главоболие. Благодарение на способността си да отпуска напрегнатите мускули и да подобрява кръвообращеинето може да има болкоуспокояващ ефект при състояния, причинени от напрежение в мускулите. Добавянето на няколко капки етерично масло в гореща вана може да бъде релаксиращ начин за намаляване на главоболието. Алтернативно можете да добавите 4-5 капки в дифузер, за да създадете ароматна и оздравяваща атмосфера в помещението.

Подкрепя сърдечното здраве

Поради високото си съдържание на антиоксиданти, маслото от змееогловник подобрява сърдечно-съдовата защита и предпазва сърцето. То може да понижи високото кръвното налягане чрез увеличаване на дилатацията и здравословното кръвообращение и да отпусне сърцето. Освен това, маслото успокоява силните емоциите и понижава високите нива на стрес, които често водят до сърдечно-съдови проблеми. Прилагайте 2 до 4 капки (разредено в базово масло) топикално върху областта над сърцето или приемайте вътрешно, като капнете 1 капка под езика.

Действа като тоник и имуностимулатор

Етеричното масло от молдовски змееогловник може да помогне за тонизиране на цялостното здраве и засилва функцията на имунната система. Благоприятният му ефект върху имунната система се дължи най-вече на съединението цитрал. Според изследванията, именно цитрал носи пречистващи свойства на молдовския змееогловник, което е ключово при поддържане на здрава имунна система.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МОЛДОВСКИ ЗМЕЕОГЛОВНИК

Арома смес „ Щастливи мисли“          

Тази арома смес е предназначна да насърчи емоционалното благополучие, да ви помогне да се справите със стресови ситуации и да успокои свръхстимулираните нерви. Съставките в тази смес имат синергичен ефект, който ще ви помогне да създадете щастливи мисли, да освободите негативната енергия и да ободрите душата си. Просто се насладете на това цитрусово вълшебство, засияйте и бъдете щастливи!

Съставки:

 • 15 капки етерично масло от молдовски змееогловник
 • 5 капки етерично масло от портокал
 • 5 капки етерично масло от бергамот
 • 1 ч.ч. масло от сладък бадем
 • 2 с.л. рициново масло

 

Рол-он против главоболие и мигрена

Лесен за носене и ползване, този рол-он съдържа концентрирана синергия от 5 етерични масла: масло от мента, основно за борба с главоболието, масло от молдовски змееогловник, масло от лавандула и масло от римска лайка, идеални за облекчаване на напрежение и релаксация, и масло от розмарин, известно с това, че насърчава фокуса и концентрацията. Нанасяйте директно върху слепоочията и тила, осигурявайки приятно усещане за свежест и облекчение на болката. С много приятен свеж ментолов и тонизиращ аромат.

В стъклено рол-он шише с апликатор добавете следните етерични и базови масла:

 • 6 капки етерично масло от мента
 • 6 капки етерично масло от молдовски змееогловник
 • 4 капки етерично масло от лавандула
 • 4 капки етерично масло от розмарин
 • 4 капки етерично масло от римска лайка
 • 9 мл. студено-пресовано масло от сладък бадем

 

Арома смес за вана при стрес

Предлагаме ви една рецепта за вана, която може да вземете преди лягане, особено след тежък и натоварен ден. Ако нямате вана, намалете количеството и просто потопете краката в леген с вода или направете смес за дифузер с изброените масла. Сложете 10-15 капки от сместа в 1 чаша магнезиева сол във ваната.

Съставки:

 • 10 капки етерично масло от лавандула
 • 10 капки етерично масло от молдовски змееогловик
 • 10 капки етерично масло от бергамот
 • 10 капки етерично масло от тамян
 • 10 капки етерично масло от смирна

 

Лосион при високо кръвно налягане

Този лосион съдържа масло от иланг-иланг, което може да помогне за намаляване на нивата на кортизол, известен като „хормон на стреса“, и по този начин да понижи кръвното налягане, масло от нероли, известно с антихипертензивните си свойства, масло от тамян, което може да намали нивата на стрес и да регулира сърдечния ритъм и масло от молдовски змееогловник, за което се смята, че понижава нивата на стрес и релаксира и така по естествен път помага за понижаване на високото кръвно налягане. Смесете добре всички масла и втривайте малко количество от сместа върху слепоочията и под носа.

Смесете:

 • 5 капки етерично масло от лавандула
 • 5 капки етерично масло от иланг иланг
 • 5 капки етерично масло от молдовски змееогловник
 • 5 капки етерично масло от тамян
 • 1 капка етерично масло от нероли
 • 60 мл. кокосово масло

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от молдовски змееогловник е високо концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 • Насърчава релаксацията и съня
 • Подпомага храносмилателната система
 • Помага за облекчаване на главоболие, болки във врата и гърба
 • Подкрепя сърдечното здраве
 • Действа като тоник и имуностимулатор

Депресия, нервност, тревожност, безпокойство и безсъние
Аромалампа: 
добавете 4-5 капки етерично масло в аромалампа или дифузер, за да създадете ароматна и оздравяваща атмосфера в помещението.

Главоболие и мигрена
Аромалампа: 
добавете 4-5 капки етерично масло в аромалампа или дифузер, за да създадете ароматна и оздравяваща атмосфера в помещението.

Нарушение на сърдечния ритъм
Масажно масло за тяло: 
2 капки етерично масло смесете с 1 супена лъжица базово масло (масло от жожоба). Масажирайте внимателно областта на сърцето.
Мускулно напрежение и невралгия
Масажно масло за тяло:
 6 капки етерично масло смесете с 30 мл. базово масло (масло от жожоба).

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Арома смес „ Щастливи мисли“          

Тази арома смес е предназначна да насърчи емоционалното благополучие, да ви помогне да се справите със стресови ситуации и да успокои свръхстимулираните нерви. Съставките в тази смес имат синергичен ефект, който ще ви помогне да създадете щастливи мисли, да освободите негативната енергия и да ободрите душата си. Просто се насладете на това цитрусово вълшебство, засияйте и бъдете щастливи!

Съставки:

 • 15 капки етерично масло от молдовски змееогловник
 • 5 капки етерично масло от портокал
 • 5 капки етерично масло от бергамот
 • 1 ч.ч. масло от сладък бадем
 • 2 с.л. рициново масло

 

Рол-он против главоболие и мигрена

Лесен за носене и ползване, този рол-он съдържа концентрирана синергия от 5 етерични масла: масло от мента, основно за борба с главоболието, масло от молдовски змееогловник, масло от лавандула и масло от римска лайка, идеални за облекчаване на напрежение и релаксация, и масло от розмарин, известно с това, че насърчава фокуса и концентрацията. Нанасяйте директно върху слепоочията и тила, осигурявайки приятно усещане за свежест и облекчение на болката. С много приятен свеж ментолов и тонизиращ аромат.

В стъклено рол-он шише с апликатор добавете следните етерични и базови масла:

 • 6 капки етерично масло от мента
 • 6 капки етерично масло от молдовски змееогловник
 • 4 капки етерично масло от лавандула
 • 4 капки етерично масло от розмарин
 • 4 капки етерично масло от римска лайка
 • 9 мл. студено-пресовано масло от сладък бадем

 

Арома смес за вана при стрес

Предлагаме ви една рецепта за вана, която може да вземете преди лягане, особено след тежък и натоварен ден. Ако нямате вана, намалете количеството и просто потопете краката в леген с вода или направете смес за дифузер с изброените масла. Сложете 10-15 капки от сместа в 1 чаша магнезиева сол във ваната.

Съставки:

 • 10 капки етерично масло от лавандула
 • 10 капки етерично масло от молдовски змееогловик
 • 10 капки етерично масло от бергамот
 • 10 капки етерично масло от тамян
 • 10 капки етерично масло от смирна

 

Лосион при високо кръвно налягане

Този лосион съдържа масло от иланг-иланг, което може да помогне за намаляване на нивата на кортизол, известен като „хормон на стреса“, и по този начин да понижи кръвното налягане, масло от нероли, известно с антихипертензивните си свойства, масло от тамян, което може да намали нивата на стрес и да регулира сърдечния ритъм и масло от молдовски змееогловник, за което се смята, че понижава нивата на стрес и релаксира и така по естествен път помага за понижаване на високото кръвно налягане. Смесете добре всички масла и втривайте малко количество от сместа върху слепоочията и под носа.

Смесете:

 • 5 капки етерично масло от лавандула
 • 5 капки етерично масло от иланг иланг
 • 5 капки етерично масло от молдовски змееогловник
 • 5 капки етерично масло от тамян
 • 1 капка етерично масло от нероли
 • 60 мл. кокосово масло

Коментари

 • author
  pete — 

  very effective against headache. thanks

Оставете коментар


   captcha