Масло от маточина ‒ Уникално и безценно
Масло от маточина ‒ Уникално и безценно

09 Jan, 2019 / Essences Bulgaria


Етеричното масло от маточина има много благоприятни ефекти върху тялото и ума. Ние ви споделяме 10 от ползите от употребата му за по-добро здраве


Чистото етерично масло от маточина е едно от най-скъпите и ценни етерични масла в света. То се е използвало още в дълбока древност от египетските и библейските царе и царици в грижата им за здравето. Сведения за използването на етеричното масло от маточина са открити още в Месопотания и Древен Египет. През последните няколко десетилетия фармацевтичната индустрия придобива все по-голям интерес към изследване на различните съставки в маслото от маточина.

Етеричното масло от маточина съдържа цитрал (40 до 70%, смес от изомерите гераниал и нерал), цитронелал (1 до 20%), β-кариофилен (5 до 15%) и гермакрен D (около 5%). Други характерни компоненти на етеричното масло са линалоол, гераниол, кариофилен епоксид, метилцитронелал, 6-метил-5-хептен-2-он, геранилацетат, а-копаен и нерол. Маслото от маточина има светложълт до жълтокафяв цвят. То се получава чрез парна дестилация на свежите листа, понякога и от целите свежи стръкове малко преди да достигнат пълен цъфтеж, защото тогава съдържанието на етерично масло е най-голямо и ароматът най-силен.

Днес етеричното масло от маточина намира приложение главно във фармацията, ароматерапията и медицината. Известено е със своите противоракови, антибактериални, антимикробни, антихистаминови, спазмолитични и антиоксидантни свойства. Също така има силно изразено антивирусно действие срещу херпес. Други характерни свойства на етеричното масло от маточина са: антиулцерогенно, стимулиращо, успокояващо нервната система, насърчаващо съня, имуномодулиращо (срещу ХИВ-1), укрепващо сърцето, релаксиращо, антиконвулсивно и облекчаващо болките и спазмите при менструация. Също така действа добре като натурално успокоително средство и естествен антидепресант.

1. Лекува херпес и други вируси

Една от най-известните ползи на чистото етерично масло от маточина е способността му по естествен път да лекува най-често срещаните херпесни инфекции: херпес симплекс тип 1 и херпес симплекс тип 2. Първият причинява неприятните сърбящи мехурчета по устата, а вторият засягат пикочно-половата система и се предава по полов път. Уените са установили, че по-високата концентрация на етеричното масло може да убие почти всички херпесни вируси. Ефектът вероятно се дължи на свързването на танините с протеините на вируса и клетъчната мембрана, което предотвратява адсорбирането на вирусите върху клетъчната мембрана. Следователно лечението трябва да се осъществи навреме, преди вирусите да проникнат в клетъчната мембрана. По тази причина маслото от маточина се счита за едно от най-мощните антивирусни средства в ароматерапията.

2. Успокоява нервната система

Цененото масло от маточина има цялостно благотворно действие върху нервната система. В билколечението се използва за премахване на повишена  възбудимост на нервната система, безпокойство, тревожност, стрес и безсъние. Дори само нежният, свеж цитрусов аромат на маточината оказва полезно психологическо въздействие, успокоява и увеличава производството на серотонин в мозъка. Невротрансмитерът серотонин помага на човек да се чувства щастлив, уверен, удовлетворен за дълго време, дава усещане за радост от живота.

3. Намалява симптомите на болестта на Алцхаймер

Маточината е може би най-добре проученото етерично масло по отношение на възможности за естествена терапия на болестта на Алцхаймер.
Ирански лекари посочват, че успокояващият ефект на Melissa officinalis оказва положителен ефект върху възбудата и повишената двигателна активност на пациентите с Алцхаймер.

По време на плацебо-контролирани клинични проучвания лекарите от Техеран изследват ефектите на Melissa officinalis при пациенти с лека до умерена фаза на болестта на Алцхаймер в продължение на четири месеца. В проучването са участвали 18 мъже и 24 жени на възраст между 65 и 80 години. Степента на заболяването и тежестта на деменцията бяха оценени с помощта на специфични скали. След четири месеца пациентите, лекувани с маточина, се представят значително по-добре в когнитивните тестове, отколкото пациентите, получили плацебо лечение.

Изследването на Ballard et al. (2002) е първото двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, което изследва ефекта на ароматерапията върху лечението на BPSD (поведенчески и психологически симптоми при деменция) при хора с Алцхаймер. Според авторите на изследването ароматерапията с етерично масло от маточина се понася добре и показва значително подобрение в интервенционната група. Според учените постигнатите резултати посочват, че ароматерапията намалява тревожността, води до общо подобрение в поведенческите и психиатричните симптоми на болестта и повишава общото благосъстояние. В заключение се посочва, че ефекта от ароматерапията е много добър и може да се използва като ефективна допълнителна терапия към лечението на пациенти с Алцхаймер. За да се контролира възбудата при тези пациенти, авторът на проучването препоръчва добавяне на етерични масла към обикновен тампон или към ароматизатор, които да се поставят до леглото или в хола на пациента с деменция.

4. Може да предпазва от рак

Изследване на De Sousa et al. (2004) показва, че етеричното масло от маточина има както антиоксидантно, така и противотуморно действие. Резултатите като цяло показват, че това масло е много ефективно срещу при лечението редица различни ракови човешки клетъчни линии (A549, MCF-7, Caco-2, HL-60 и K562).

5. Намалява нивата на холестерол

Клинично проучване на S. Bolkent et al. (2005) посочва, че употребата на етеричното масло от маточина намалява общия холестерол, общите липиди, ALT, AST и ALP в серума и нивата на LPO в чернодробната тъкан, както и повишени нива на глутатион в тъканите. Въз основа на тези резултати се стигна до заключението, че етеричното масло от маточина има изразени хиполипидемични свойства и има защитен ефект върху черния дроб.

6. Има мощен антимикробен потенциал

След направена от Araujo et al. (2003) газова хроматография-масспектрометрия (GC-MS) на етеричното масло от маточина бе доказана антимикробната ефективност на маслото от маточина срещу пет различни вида дрожди (Torulaspora delbrueckii, Zygosaccharomyces bailii, Pichia membranifaciens, Dekkera anomala и Yarrowia lipolytica), които участват в развалянето на храната.

Резултатите от проведеното изследване показват, че това безценно масло от природата с прекрасен аромат (от 500 микрограма / мл) напълно потиска растежа на плесенните гъби и всички видове дрожди. Най-важният химически компонент на маслото от маточина с този изразен, силен фунгициден и антивирусен ефект е цитралът (58,3%).

7. Потиска възпаления

Етеричното масло от маточина съдържа активни съставки с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. В своето клинично проучване Mimica и сътр. (2003) описват антимикробната активност и DPPH ‒ способността за извличане на свободните радикали ‒ на маслото от маточина. Мощният антимикробен ефект на маслото бе потвърден срещу различни видове патогени, сред тях шест ‒  вида гъби и тринадесет бактериални щама. Маслото от маточина отново показа много силна антиоксидантна способност. Изследователите са идентифицирали над дузина различни типове антиоксиданти, които са отговорни за ползите му. Сред тях са монотерпенови алдехиди и кетони (нерал / герани, цитронелал, изоментон и ментон) и моно- и сесквитерпенови въглеводороди (е-кариофилен). Най-силният антибактериален ефект обаче е наблюдаван в борбата срещу мултирезистентния щам Shigella sonnei. Ето защо етеричното масло от маточина е много полезно при лечение на заболявания, при които са настъпили усложнения в резултат на възпалителни процеси.

8. Има естествен успокояващ ефект

Има много направени клинични проучвания, които доказват, че маточината облекчава симптомите на тревожност, безсъние и безпокойство. Повишаването на активността на полезната за мозъчното здраве Гама Аминобутирова Kиселина (GABA) играе важна роля за отслабване възбудимостта на невроните при лечението на тревожността и безсънието. Проучване в Phytotherapy Research от 2017 г. е изследвало ефектите на маточина върху свръхстимулирането на GABA (Gamma-Aminobutyric Acid). Установено е, че маточината ефективно повишава активността на GABA в мозъка, подобно на начина, по който лекарствата проявяват своето действие върху GABA рецепторите, помага за повишаване нивата на GABA и инхибиране на нервната дейност.

Статия, публикувана през 2016 г., анализира химичният състав на маточината и заключва, че тя съдържа съединения, стимулиращи  рецепторите на GABA и спомагащи за по-ефективното свързване на GABA с невронните рецептори.  Друго клинично проучване посочва, че Розмариновата киселина противодейства на ензим в организма, който активно работи за отстраняване на GABA. Проучването показва, че като блокира този ензим, маточината повишава нивата на GABA  и успокоява ума. Розмариновата киселина е една от основните активни съставки на маточината, отговорна за облекчаване на стреса и тревожните мисли

9. Намалява високо кръвно налягане

Етеричното масло от маточина има антихипертензивни свойства, които понижават високото кръвно налягане. Високото кръвно е един от потвърдените рискови фактори за развитие на коронарната артериална болест на сърцето (Иисхемична болест на сърцето), а КБС е една от водещите причини за смърт в развитите и развиващите се страни.

10. Защитава кожата

"Journal of Dermatological Science" публикува научно проучване, в която се описва, че маслото от маточина  предпазва кожата от увреждане от UV лъчи. UV лъчението е водещата причина за стареене на кожата и кожни заболявания, включително рак на кожата. Същото проучване  установи, че маслото от маточина има "меланогенни" свойства, които помагат за намаляване на нежеланите слънчеви петна (известни също като старчески петна). В заключение етеричното масло от маточина защитава кожата с мощните си антиоксидантни свойства.

>> Възможните приложения са изключително приятни и разнообразни

Ароматерапията респ. вдишването на ароматите от етеричните масла е най-доброто решение за релаксация, подобряване симптомите на деменция и болестта на Алцхаймер, както и за намаляване на тревожността. Тази терапия може да се повтаря всеки ден. Когато се използва външно, етеричното масло трябва да се разрежда в базови масла преди да се нанася директно върху кожата. Вътрешният прием на етеричното масло трябва да става с повишено внимание и след направен тест за поносимост към него.
Истинското и чисто масло от маточина (Melissa officinalis) е изключително ценно. Essences Bulgaria предлага само високоефективно етерично масло с най-висока чистота и отлично качество - всичко това на ненадмината цена!

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти