Как да победим хроничния косопад с етерични масла
Как да победим хроничния косопад с етерични масла

20 Jun, 2022 / Essences Bulgaria


Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.


Етеричните масла помагат в много от случаите на косопад и при различни състояния на скалпа. Преди да прибегнете към тях е добре да сте наясно с текущото състояние на скалпа и нуждите на косата си. Борите ли се с изтъняла коса, упорит пърхот или скалпът ви е много сух или много мазен? Искате да укрепите косата си и да почистите скалпа си в дълбочина?

За съжаление, изтъняването на косата и хроничният косопад често влияят и на самочувствието ни. Фактори като възраст, генетика, хормони, възпаления на кожата на главата, хранителни дисбаланси и стрес допринасят за увеличаване на косопада.

Въпреки че няма универсално средство при борбата с косопада, клинични проучвания показват, че някои етерични масла могат да бъдат полезни на всеки, който се бори с алопеция, или който иска да повиши жизнеността на косата си. Етеричните масла могат да бъдат чудесно допълнение към вашия ритуал за здраве и красота, според дерматолога и д-р Мишел Хенри. (Източник: coveteur.com)

Добрата новина е, че дори едно етерично масло може да помогне при няколко различни състояния на косата и кожата. Етеричните масла не съдържат опасни химикали, при условие че са сто процента биологични.

Топ етерични и базови масла при косопад

1. Лавандула

Някои проучвания показват, че маслото от лавандула може да стимулира растежа на косата. Локалното приложение на масло от лавандула може значително да увеличили броя на космените фоликули.

Лавандуловото масло има антимикробно действие и може да помогне при бактериални и гъбични инфекции на скалпа. Друго предимство на маслото от лавандула е способността му да успокоява скалпа. Освен това, тъй като стресът е фактор, който често допринася за изтъняването на косата, лавандуловото масло  действа на емоционално ниво и облекчава стреса.

2. Розмарин

Етеричното масло от розмарин е едно от най-добрите етерични масла за стимулиране на растежа на косата. Използвайте редовно, за да подобрите клетъчния метаболизъм и да насърчите растежа на косата. Изследвания показват, че маслото от розмарин има подобни на миноксидил ефекти, който дерматолозите често предписват при алопеция.

Маслото от розмарин също забавя побеляването на косата и предотвратява повторната поява на пърхот.

Лесна рецепта: Смесете пет капки етерично масло от розмарин с една супена лъжица бадемово масло (20 мл.). Нанесете и масажирайте скалпа за около три минути. Оставете го за половин час и след това изплакнете косата си обилно.

3. Лайка

Маслото от лайка придава мекота и блясък на непокорната коса. То може също да успокои възпаления скалп. Етеричното масло от лайка има антисептични свойства и почиства скалпа в дълбочина. Смесено с други етерични масла, то помага за подсилване и стимулиране на растежа на косата.

Маслото от лайка е добър съюзник, когато искате да изсветлите косата си. То е предпочитана алтернатива при изсветляване на косата, тъй като химическите препарати за изсветляване често съдържат формалдехид.

Рецепта: Смесете пет капки етерично масло от лайка със супена лъжица морска сол и щипка сода за хляб. Добавете топла вода и нанесете сместа върху косата си. Масажирайте добре и оставете за около час или два, след което изплакнете.

4. Салвия скларея

Етеричното масло от салвия скларея намалява възпалението на кожата и регулира производството на себум. То също така работи като природен лек при обриви и е отлично антибактериално средство.

Едно от най-добрите предимства за косата на маслото от салвия скарея е, че помага за балансиране на хормоните в тялото. Често загубата на коса се дължи на високи нива на хормоните на стреса. Тъй като маслото от салвия скларея може да помогне за намаляване на нивата на кортизол, то действа като природен лек при косопад, дължащ се на стрес и тревожни състояния.

5. Масло от конопено семе

Ако косата ви изтънява и е загубила своята жизненост, маслото от конопено семе е друго природно средство, което може да направи чудеса с косата ви. Органичното конопено масло съдържа серамиди – група липиди, които поддържат клетъчните мембрани като задържат влагата.

Маслото от конопено семе също е богато на омега мастни киселини и витамин Е, които дълбоко подхранват скалпа и косата. В това клинично проучване, експертите твърдят, че редовното използване на конопено масло в продължение на шест месеца може да помогне при състояния като андрогенна алопеция.

Как да използвате етерични масла при косопад?

Използвайте етерични масла, които са 100 процента чисти и с органичен произход. Добре е да си направите тест за алергична реакция върху малък участък от кожата преди употреба. Имайте предвид, че етеричните масла трябва да се смесват с базово масло преди употреба върху кожата. Някои полезни базови масла за коса включват:

  • Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа лауринова и каприлова киселина, които имат мощни антимикробни и противогъбични свойства. Тези свойства правят кокосовото масло подходящо при лечение на проблеми като пърхот.

  • Бадемово масло

Бадемовото масло насърчава растежа на косата и овлажнява скалпа. Действа като емолиент и по този начин успокоява възпалената кожа.

  • Маслиново масло

Маслиновото масло е богато на витамин Е и други антиоксиданти. То хидратира и успокоява кожата като същевременно облекчава сухата кожа и коса.

Лесни рецепти за красива коса, които да изпробвате у дома

1. Смесете пет капки етерично масло от мащерка с две супени лъжици бадемово масло или кокосово масло, нанесете върху скалпа си и втрийте добре за три минути. Оставете за двадесет минути, след което изплакнете обилно.

2. Може да си приготвите балсам за коса като използвате четири супени лъжици кокосово или какаово масло и добавете две капки етерично масло от лавандула, две капки етерично масло от лайка и две капки масло от розмарин. Разбъркайте добре и съхранявайте в хладилник. Нанесете го на мокра коса, масажирайте за  няколко минути и изплакнете добре.

3. Ако имате мазен скалп или пърхот, капнете три капки масло от салвия скларея в любимия си балсам или можете да го разредите с една супена лъжица масло от коноп или сладък бадем. Нанесете върху скалпа и оставете за три минути, след което изплакнете обилно. Прилагайте два пъти седмично.

Прилагането на етерични масла във вашата рутинна грижа за косата подобрява здравето и жизнеността на косата. Имайте предвид обаче, че за да подкрепите растежа на косата, трябва да поддържате балансирана диета, да спортувате редовно и да намалите нивата на стрес.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

17 май, 2022 В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.
  Essences Bulgaria

В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.

Свързани продукти