essences logoФлорални води
Флорални води Какво представляват флоралните води?

Флоралните води, наричани още хидролати или хидрозоли, са течност, която се отделя при производството на етерично масло по метода на парна дестилация. След самия процес на отделяне на етеричното масло, във водата остават всички водоразтворими вещества, което означава, че във флоралната вода се съдържат всички лечебните свойства и аромати на дестилираното растение.

Една от най-често използваните флорални води е розовата вода, след нея се нареждат лавандуловата вода и водата от смрадлика. Все повече популярност придобиват и водата от маточина, както и уникалния аромат на водата от лимонова чубрица.

Как се използват флоралните води?

Флоралните води са чудесни натурални продукти, които могат да се използват в грижата за кожата, поради хидратиращото си действие, чистия си състав и специфичните лечебни свойства на растенията. Те могат да се използват самостоятелно, както и като добавка към натурални продукти или домашно приготвени маски и дегримьори.

Хидролатите могат да се използват за отстраняване на грима и замърсяванията от лицето. Друго възможно приложение е като тоник за лице, защото поддържат здравословния баланс на кожата. Розовата вода има антиейджинг ефект, действа хидратиращо и подхранващо. Флоралната вода от лавандула е чудесен избор за проблемна кожа, склонна към акне, омазняване и възпаления. Водата от смрадлика също помага при кожни несъвършенства. Флоралната вода от лимонова чубрица е подходяща за суха кожа, а водата от маточина за чувствителна и склонна към раздразнения кожа.

Флоралните води могат да се използват като спрей за лице. Имат хидратиращо действие, подхранват кожата в дълбочина и възвръщат мекотата, блясъка и еластичността. Освен това, могат да заместят фиксиращите спрейове за грим като натурална алтернатива, за запазване на грима за по-дълго.

Хидролатите се използват и в грижа за косата – като се впръскват по дължините на косата. Флоралната вода от роза придава блясък на косата и оставя нежен аромат. Лавандуловата вода успокоява скалпа и го балансира. За по-лесно разресване на косата, чудесен избор е флоралната вода от лимонова чубрица. А водата от смрадлика ревитализира скалпа.

Флоралните води могат да се използват и от мъжете за успокояване на раздразнена кожа след бръснене или други козметични процедури. Те стимулират оздравителните процеси и могат на кожата да се възстанови, като едновременно с това минимализират раздразнението, хидратират и възвръщат естествения баланс.

В грижата за кожата на тялото, хидролатите хидратират, балансират и оставят лек нежен аромат. Флоралните води са натурална алтернатива на парфюмите, чистият им състав и деликатен мирис съживяват сетивата и повишават настроението. Освен това, хидролатите успокояват раздразнения, ухапвания от насекоми и слънчеви изгаряния.

Приложенията на флоралните води са многообразни – могат да се използват и в хигиената и грижата за устната кухина – като вода за уста или за гаргара.

Освен това могат да се използват и в дома или офиси като ароматизатори за помещения, дрехи, шкафове и т.н. Идеална добавка са и за дифузер – за по-лек и освежаващ аромат.

Прочети още Скрий текста
18.90 лв.
26.50 лв.
Няма наличност от този продукт