Безсмъртниче
image

БЕЗСМЪРТНИЧЕ – БИЛКА СРАВНЯВАНА С ПТИЦАТА ФЕНИКС

Безсмъртничето (Helichrysum Italicum) е многогодишно растение от сем. Сложноцветни, познато още като жълт смил. Етимологията на латинското име произлиза от две гръцки думи: ιλιος (хелиос) – слънце и χρυσός – злато, заради букетчетата си от малки жълти цветчета, обвити в златисто оцветени обвивки. Билката безсмъртниче е сравнявана с птицата Феникс, защото откъсната и изсушена, тя може да възвърне жизнената си дейност дори след 365 дни, ако се потопи във вода или се засади.  


Със своите красиви слънчево-жълти топчести съцветия и прекрасен аромат „златното цвете“ внася ярък, искрящ, проникващо свеж и изпълнен със слънчево настроение и топлина уют дори и през най-студените зимни дни. Лечебната сила на безсмъртничето има възхитително въздействие върху тялото и душата. Тя крие в себе си тайната на младостта и дълголетието.


Красивите цветчетата са били предлагани на боговете в Древна Гърция, били използвани като ароматизатор в средновековна Европа и като подправка в различни кулинарни рецепти от Средиземноморския регион. 
Според народната медицина билката може да лекува всякакви болести и по тази причина й се приписват магически свойства. Безсмъртничето е полезно за черния дроб и жлъчния мехур - отварата и запарката от цветовете на безсмъртниче се употребяват като жлъчкогонно, диуретично и слабително средство. Лекува болести на стомаха – като колит и гастрит, помага при женски заболявания и проблеми с уринирането, при ишиас, подагра, ревматизъм и невралгия.

Свързани продукти