Градински чай
image

ГРАДИНСКИ ЧАЙ ‒ ТРЕВА НА БЕЗСМЪРТИЕ И СЕМЕЙНО

Градинският чай (Salvia officinalis), известен още салвия, като билка на дълголетието, свещена билка, спасител на живот, е широко разпространена билка, която цъфти с ярко лилави дребни цветчета, а листата са продълговати, вечнозелени и мъхести. Името на билката идва от латинското „salveo“, което буквално означава „здраве“ или „лековит“. Салвията е билка, на която се придават сили, лекуващи всякакви болести. 


„Защо човек да умира, ако в неговата градина расте салвия?” – това гласи древна арабска пословица. Към това немската монахиня и писателка Хилдегард от Бинген е написала, че ако салвия расте в градината на човек, от какво той може да умре, освен от това, че смъртта не може да бъде победена. 


Славата ѝ тръгва още от древните лекари Хипократ и Диоскорид, които считали салвията за свещена трева и я предписвали срещу безплодие. След епидемиите и последвалата масова смърт в Древен Египет, жените били принуждавани да пият салвия, за да се увеличи плодовитостта им. И до ден днешен билката се ползва с голям успех за лесно зачеване и раждане.


Арабски лечители вярвали, че осигурява безсмъртие, а по-късно европейците ползвали растението срещу магии. През 17-ти век градинският чай станал предпочитана напитка в Индия и Китай.


Митове за салвията има в християнската култура. Според тях, бягайки от войската на цар Ирод, Йосиф и Дева Мария скрили младенеца Исус в салвия растяща край пътя, която била озарена от божествена светлина, и от този момент растението придобило лечебни свойства. 


Традиционната употреба на билката е при лечение на храносмилателния тракт, дихателната система, бронхит, астма, кашлица, ангина, нощно изпотяване, безсъние, депресия, умора и главоболие. Външно салвията се препоръчва особено при всякакви възпаления на сливиците, болки в гърлото, гнойни огнища на зъбите, възпаления на фаринкса и устната кухина. 


Билката е мощен антиоксидант със силно противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. От отвара от салвия се повлияват добре изгаряния, ухапвания, кожни заболявания, както и гинекологични заболявания. Подобрява паметта, заради което се препоръчва при Алцхаймер и деменция. Прави косата здрава и блестяща.
Салвията е и много ароматична подправка. Затова се използва и в кулинарията.   

Свързани продукти