Салвия скларея
image

САЛВИЯ СКЛАРЕЯ ‒ ЕЛИКСИР НА ВЕСЕЛИЕТО

Ароматната салвия скларея (Salvia sclarea) е многогодишно тревисто растение от сем. Устноцветни. По-малката сестра на градинския чай (Salvia officinalis) расте на стръкове, а не на туфи, като него. Дребните розови и бледо-виолетови цветове на лечебната билка са събрани в обилни връхни съцветия, улавящи  слънчевите ласки и разпръскващи прекрасен мускусен, горчиво-сладък аромат. 


Още в древна Елада с отвари и компреси от салвия скларея започнали да лекуват пресипнали от викане военоначалници, винарите се научили да подправят виното си с листата й, а последвалото опияниение им се струвало още по-еуферично, по-замайващо и по-сладко. Билката присъствала активно на Дионисиевите пиршества – тя спасявала от меланхолия, скука, тиха апатия и спомагала за веселието и еуфорията, без да е опиат и да развива зависимост. Римските лечители използвали билката като универсално лекарство ‒ разбирали, подкрепяни от опита си, че веселите боледуват по-рядко.
Римляните наричали салвия скларея „herba sacra” или „свещена билка“. В миналото салвия скларея е помагала на свещениците да влязат в транс по време на религиозни ритуали. 


В малки дозировки от коктейли със салвия скларея англичаните открили нейният успокоителен дух, а в млечните отвари от листата ‒ лесна възможност да се извадят чужди тела, заседнали в очите, а в чайовете от семената й ‒ най-успешното лекарство против отслабване на зрението. От тук произлиза нейното име „чисто око” или „ясно око” - Clary Sage. 
Ботаникът Н. Кулпепер описва лечебната билка като чудодеен релаксант и успокоявящ агент. През 1577 год.. ботаникът И. Бок препоръчва салвия скларея като средство за повишаване на женското либидо и подобряване на  репродуктивните способности при жените. 


Естрогенните свойства на салвията обуславят използването й при „топли вълни“ по време на климактериума. Прилага се при емоционални разстройства, аменорея, предменструален синдром и болезнени менструации. Снема нервното напрежение, лекува депресията и главоболието. При външното приложение екстрактът повлиява благоприятно скалпа на косата при косопад.


Ароматът на салвия скларея е аромат на свободата, веселието и релаксацията ‒ аромат на духа. 

Свързани продукти