Смрадлика
image

СМРАДЛИКА – БИЛКА ЗА ВСЯКА БОЛЕСТ

Смрадликата (Cotinus coggygria) е пищно цъфтящ, ароматен нисък храст с дълги мъхести розови цветове, във форма на облачета, които й придават вид на пушек – откъдето идва и второто наименование „димящо дърво“. През есента листата стават коралово-розови, златисто-жълти или виолетово-кървави. След прецъфтяване на цветовете, цветните дръжки се удължават и се покриват с дълги и нежни бледорозови власинки, които образуват изключително красива метлица и покриват цялото растение, което му придава изключителна декоративна стойност.
За лечебни цели се използват само листата на растението. Листата на смарадликата съдържат до 25 % дъбилни вещества, богати на елагова киселина.Освен това съдържат галова киселина, флавоноиди, митрицин и фустин. Съдържа още етерично масло (до 0,20%) с приятна миризма, в състава на което влизат лимонен, цис-β-оцимен, а-пинен, а-терпинеол и др. 
Смрадликата е сред най-популярните билки в нашата народна медицина. Тя е една от билките с най-силно изразен антиоксидантен и антибактериален ефект. 

В народна медицина смрадликата се използва най-вече като антисептично, противовъзпалително, кръвоспиращо и успокояващо средство ‒ при кожни заболявания, екземи, акне, гнойни пъпки, подувания от измръзвания, трудно заздравяващи рани, потене на краката, хемороиди, цирей, упорито бяло течение (за вагинални промивки), варикозни вени и гъбички на ноктите. Особено ефективна при лечение на упорито бяло течение. Може да се използва като промивка, но най-добре би било да е в балансирана формула на интимен лосион.

Смрадликата е една от най-популярните билки, които са приложими при остри и хронични възпалителни заболявания в устната кухина – стяга венците, премахва лошия дъх, убива бактериите причиняващи плака, облекчава парадонтоза и гингивит, подпомага зарастването на афти, абсцеси, което я превръща в приоритетна съставка в пастите за зъби и водите за уста.

Смрадлика векове наред е била неизменна част от домашната аптечка на нашите баби. Нейните леснодостъпност, лековити качества, лесно и широкоспектърно приложение, са я превърнали в тайната на здравето на хората по нашите земи.

Свързани продукти