Естрагон
image

Естрагонът (Artemisia dracunculus) е една от най-известните подправки и лечебно растение в тибетската и арабска медицина. Смята се, че многогодишната билка идва от централна Азия и след това е била отнесена в средиземноморския регион от арабите. Днес естрагонът се отглежда главно в Европа, Близкия изток, Индия и Северна Америка.

Деликатният тревист вкус на естрагона има леко горчив привкус и малко напомня на анасон. Наименованието естрагон е френско и идва от гръцката дума за драконче или змия „dracunculus“ – другото име за естрагон е „драконова билка“. Това произлиза от старото широко разпространено суеверие, че естрагонът може да държи тези опасни създания далеч и да лекува змийско ухапване. Усуканите, навити във формата на спирали корени на растението естрагон също са били свързвани с дракони.

В Древна Гърция хората са дъвчели листа от естрагон, за да се отърват от зъбобол. Те имат успокояващ ефект поради високото ниво на евгенол, етерично масло с антисептични и анестетични свойства. Доказано е също, че растението намалява възпалението на венците и лошия дъх.

Ценните свойства на това ароматично многогодишно растение се дължат на съдържащите се в листата големи количества етерични масла, каротин и кумарин. Пресният естрагон съдържа витамините А, В1, В2, С, както и минерални вещества като калий магнезий, желязо и фосфор, а също танини и смоли.

Листата от естрагон подтикват апетита и са прекрасна украса на всяко ястие. Те намаляват горчивината, които оставят някои лекарства и нормализират киселинността на стомашния сок.

Естрагонът е полезен за здравето на женската репродуктивна система поради способността му да регулира менструалния цикъл и овулацията, използва се и като средство срещу безплодие.

В народната медицина листата от естрагон се използват като диуретично средство. Естрагонът съдържа различни вещества, които оказват положително влияние върху сърдечно-съдовата система, като предпазват от натрупването на плаки по стените на съдовете.

Билката с неподражаем вкус с анасонови нотки и тънък цитрусов аромат е особено позната подправка в Европейската кулинария, като основно е застъпена в Средиземноморската и Френската кухня. Много френски ястия биха били немислими без естрагон, като например легендарния сос Беарнез или билковата смес "фин ерб".

Свързани продукти