Бадем
image

Бадемът (Prunus dulcis) представлява силно разклонено, широколистно дърво, което принадлежи към семейство Розоцветни. Дървото има много красив цъфтеж, заради който често се засажда с декоративни цели. Бадемът цъфти рано напролет, а плодовете узряват в края на лятото. Цветовете му съдържат голямо количество нектар. Бадемите са прекрасно медоносно растение, излъчващо вълшебен аромат по време на цъфтежа. Бадемовите дръвчета са наричани още „Кралицата на семейство Розови”.

Бадемът е роден в Централна Азия и Близкия изток. Според някои източници за родина на бадема се смята и Северна Африка.

Бадемът се смята за божествена ядка. Легенда гласи, че древногръцкият бог Атис, известен с красотата си, е роден от семката на бадемово дърво. В Библията бадемовото дърво се счита за свято дърво и символ на надежда. В Старият Завет се разказва за жезъла на Аарон, който цъфнал и родил бадеми, като знак на одобрение от Бог. Формата на ореола около главите на светците на картините с библейски сюжети наричат амигдале (от латинското наименование на ядката).

Смята се, че бадемът е един от първите опитомени овощни видове. Данни за опитомени бадеми се появяват още в ранната бронзова епоха (3000-2000 г. пр.н.е.). В Древен Египет плодовете на растението са се смятали за абсолютен деликатес. Сервирани на фараоните от древен Египет като свещен хляб и ценени като храна за мозъка по целия свят, бадемите са спечелили репутация на изключително хранителни и вкусни. Бадемовото масло е било използвано в множество козметични процедури и за ритуалите на свещениците. Древните египтени са използвали горчивите бадеми и като лекарство. От тях са правели бадемова вода (Aqua Amygdalarum amararum), която се прилага като болкоуспокояващо и слабо анестетично средство. Египетски папирус от преди 5000 години споменава за "aquaamigdalorum" за лечение на кожни тумори. Бадеми са били открити в гробницата на Тутанкамон.

В Древен Рим бадемите били използвани в сватбените церемонии, тъй като според тогавашните традиции те били източник на здраве и плодородие. В Средновековието на територията на днешна Италия по време на сватби се подарявали пет захаросани бадема, а всеки от тях символизирал здраве, богатство, щастие, плодовитост и дълголетие. И до днес в Италия спазват традицията и на сватбите младото семейство подарява захаросани бадеми на своите гости като спомен от сватбения ден. Тази традиция е вдъхновена от гръцката легенда за любовта между Демофон и тракийската принцеса Филис и се превръща в символ на неувяхващата любов.

В Иран бадемите се наричат „небесно дърво“, а сред индианците то се свързва с плодовитост. Китайците смятат бадемовото дърво за символ на пролетното съживление. В Индия тези божествени дарове на природата се считат като основна суровина за стимулиране на умствените способности при децата. Древните японци смятали за голяма ценност алабастровите флакони с бадемово масло и морска сол, които били изпитан еликсир за красиво лице и коси.

В наши дни бадемите се считат за суперхрана. Те съчетават прекрасен вкус и изобилие от здравословни и полезни компоненти.