Използвайте код: NEWSITE20 и получете 20% намаление за цялата Ви поръчка на новия ни сайт!

Търсене
Профил
0
Любими

Мащерка

Hristian Ivanov
25 август 2025 • 1 мин. четене
Мащерка

Обикновената мащерка (Thymus vulgaris), известна още като бабина душица, е представител на сем. Устноцветни. Цветовете са червено-виолетови, дребнички, събрани по много в пазвите на връхните листа.

Родом от слънчевите хълмове на Средиземноморието мащерката е един невероятен природен дар за нашето здраве. Гръцкото име на мащерката е „Thymus“, което се превежда като сила и смелост. Гърците използвали уханната билка като тамян в ритуалните си жертвоприношения, за омилостивяване на боговете и за пречистване на въздуха.

Легенда гласи, че сълзите на красивата Елена се превърнали в ароматна мащерка. След вана, древните гърци масажирали телата си с благовонни масла, извлечени от мащерка и хвърляли стръкчета от билката в огъня, а уханията от дима стигали до боговете. През Средновековието са знаели за дезинфекциращите свойства на билката и са я използвали по време на епидемии от проказа, холера и чума, като хвърляли от билката в огньове. От надземната част на мащерката се извлича етерично масло, чиято главна съставка е тимолът, който има бактерицидно действие. Тимолът, заедно с други нелетливи флавоноидни антиоксиданти увеличават антиоксидантния капацитет на мащерката до такава степен, че я правят да заеме първото место в листата на антиоксидантните храни. Прясната мащерка  е важен източник на витамин С, а сушената мащерка – на калций, манган и витамин К.

Народна медицина използва мащерката при простудни заболявания, затруднено дишане, отслабване на сърдечната дейност, епилепсия, киселини в  стомаха, главоболие, нервни болести и безсъние. Като лекарство мащерката помага при анемия и стимулира образуването на кръвта. И днес се използва за успокояване на пристъпите на кашлица, особено при грип, бронхит и простудни заболявания чрез спазмолитичния си ефект.

Мащерката има широко приложение като подправка, билка и лекарство. Като подправка се използва за овкусяване на дивечово месо и по-мазното месо, защото помага при храносмилането му. Мащерката се използва и при приготвянето на ликьори.

Продукти споменати в статията

БИО Етерично масло Мащерка 8БИО Етерично масло Мащерка 6
Био Етерично Масло от Мащерка
Мащерка

от 12,90 лв.  / 6,60 €

БИО Етерично масло Мента 3БИО Етерично масло Мента 6
RosemaryБИО Етерично масло Розмарин 10
Био Етерично Масло от Розмарин (10мл)
Розмарин

Original price was: 10,90 лв.  / 5,57 €.Текущата цена е: 9,90 лв.  / 5,06 €.