Био етерично масло Кориандър (семена) (10мл)

image936
image937
image938
image955

Био етерично масло Кориандър (семена) (10мл)

  1
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от кориандър Coriandrum Sativum Seed Oil


Цена: 11.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Помага за освобождаване от стрес
 • Облекчава газове, подуване и стомашен дискомфорт
 • Осигурява здравословен инсулинов отговор

 

Аромат: Пикантен, топъл, флорален, леко сладък

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Семена

                         

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Линалол, α-пинен, γ-терпинен, Камфор

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- антибактериално

- карминативно

- седативно

- тонизиращо

- аналгетично

- противогъбично 

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ КОРИАНДЪР

Етеричното масло от кориандър се използва като връхна нотка в парфюмерията. Съчетава се добре с етерични масла от бергамот, канела, джинджифил, лавандула, мента, грейпфрут, лимон, нероли и портокал.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ КОРИАНДЪР

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от кориандър може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Помага за освобождаване от стрес
 • Намалява газовете и подуването на корема
 • Поддържа здравословни нива на кръвната захар
 • Намалява признаците на стареене на кожата
 • Помага за поддържане на здрави пикочни пътища

 

КОРИАНДЪР – МАЛКО ИСТОРИЯ

Наименованието на растението кориандър произлиза от гръцката дума „koriannon“, която буквално означава „дървеница“, производна на гръцката дума „koros" (насекомо). Пълното ботаническо наименование означава „култивирано растение с мирис на дървеници“. Кориндърът се споменава още в древни санскритски писмени източници, в които се пише, че е растял в градините на древна Индия преди около 7000 години. Семена на кориандър са открити в една от гробниците на 21-вата египетска династия преди около 3000 години. Според исторически източници, кориандърът е бил използван от древните гърци като афродизиак. Гръцкият лекар Диоскорид е смятал, че консумацията на подправката повишава мъжката потентност. В китайската митология се е смятало, че семената на растението кориандър притежават способността да осигурят безсмъртие. В „1001 нощ“ или „Арабски нощи“, книга, създадена преди повече от 1000 години, семената от кориандър са споменати като част от смес, за която се е смятало, че може да помогне на бездетен мъж да има потомство. Кориандърът се споменава в Библията, в Стария Завет (Изход 17:31), където описанието на манната небесна, с която се хранели Мойсей и неговия народ в продължение на 40 години, докато са се скитали из пустинята, много напомня семена от кориандър: „Тя беше бяла и приличаше на кориандрово семе и вкусът ѝ беше като на пита, смесена с мед”. През Средновековието и по времето на Ренесанса, кориандърът е бил добавян към любовни отвари, тъй като се е смятало, че има качества на афродизиак и стимулира страстта, особено когато се консумира заедно с вино.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ КОРИАНДЪР

Етеричното масло от семена на кориандър отпуска и балансира тялото, ума и духа. Действа успокояващо при състояние на стрес и депресия, като едновременно с това има тонизиращ и ободряващ ефект, влияе благотворно на съня и има релаксиращи свойства. Отличен храносмилателен тоник и спазмолитик. Полезно при стомашно-чревен дискомфорт, лошо храносмилане, газове, подуване, синдром на раздразнените черва, мускулни болки, ишиас и невралгия. Има имуностимулиращи свойства. Подмладява и регенерира кожата, като значително подобрява нейната структура.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ КОРИАНДЪР

Клинично проучване от 2011 год. изследва хипогликемичните и хиполипидемични ефекти на екстракта от Coriandrum sativum L. при плъхове Meriones shawi. Резултатите предполагат, че може да намали хипергликемията и повишените нива на инсулин и LDL-холестерол. Тъй като екстрактът от семена от кориандър намалява атеросклеротичните и повишава кардиопротективните индекси, може да има сърдечно-съдов защитен ефект. Настоящото изследване потвърждава традиционната употреба на кориандър при диабет.

В иранската традиционна медицина, растението Coriandrum sativum се препоръчва за облекчаване на безсъние. Целта на инвиво изследване с швейцарски мишки албиноси, публикувано в Iranian Journal of Medical Sciences, е да се определи дали екстрактите и етеричното масло от семена на кориандър имат седативно-хипнотично действие. Критерии за оцека са латентността и продължителността на съня. Заключението определя, че екстрактите и етеричното масло от семена на кориандър притежават седативно-хипнотично действие.

Настоящото изследване е проведено за оценка на диуретичната активност на екстракт от семена на Coriandrum sativum при плъхове. Механизмът на действие на растителния екстракт изглежда подобен на този на Фуроземид. Резултатът показва, че екстрактът от семена на кориандър притежава диуретична и салуретична активност, което потвърждава използването на кориандъра като диуретично растение в мароканската фармакопея.

Целта на настоящото изследване е да оцени противогъбичната активност на етеричното масло от семена на кориандър, начина му на действие срещу щамове Candida и потенциалния му синергизъм с амфотерицин B. Маслото показа фунгицидна активност срещу щамове Candida, която е резултат от увреждане на цитоплазмената мембрана. Това проучване заключава, че маслото от семена на кориандър може да бъде полезно при разработването на нови формулировки за лечение на кандидоза.

Клиничните приложения на бензодиазепините като анксиолитици са ограничени от техните нежелани странични ефекти. Целта на това изследване е да провери дали водният екстракт от семена на Coriandrum sativum има анксиолитичен ефект при мишки. Освен това е оценен ефектът му върху спонтанната активност и нервно-мускулната координация. Екстрактът значително намалява спонтанната активност и нервно-мускулната координация в сравнение с контролната група. Тези резултати предполагат, че водният екстракт от семена на Coriandrum sativum има анксиолитичен ефект и може да има потенциален седативен и мускулно релаксиращ ефект.

Клинично проучване от 2014 год. открива, че етеричното масло от семена на кориандър има свойството да се бори с гъбични инфекции в устната кухина. Проучването подчертава потенциала му при лечение на кандидоза на устната кухина и предлага използването му за бъдещи токсикологични изследвания.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КОРИАНДЪР И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Помага за освобождаване от стрес

Забележително свойство на маслото от кориандър е, че проявява едновременно тонизиращо и успокояващо действие върху нервната система. Тонизиращият му ефект идва от факта, че стимулира невронната мрежа в мозъчния ствол и по този начин събужда мозъка и повишава концентрацията, като същевременно балансира системата на организма за реакция при стрес. Химичният му състав е подобен на този на лавандулата, което обуславя свойствата му да успокоява и да подобрява състояния като хиперактивност, дефицит на внимание, депресия, нервно изтощение, безсъние и умора. Дифузирайте масло от семена на коринадър на бюрото си или в офиса, за да намалите високите нива на стрес и напрежение. Когато имате нужда от лесен и бърз начин да се отпуснете, нанесете маслото локално върху пулсовите точки (шията и китките), за да създадете усещане за спокойствие и хармония. В комбинация с базово масло е идеално за релаксиращ масаж у дома.

Намалява газовете и подуването на корема

Маслото от кориандър може да подпомогне процесите на храносмилане и усвояване на храната, стимулирайки производството на храносмилателни ензими. В допълнение, може да помогне за облекчаване на симптомите на метеоризъм, подуване на корема, храносмилателни спазми, запек, нервен стомах и загуба на апетит. Неговите естествени антибактериални свойства помагат за превенция на болести, които се пренасят чрез храна и вода като хранително отравяне, дизентерия, салмонела, холера и листериоза. За да се възползвате от предимствата на маслото от семена на кориандър, добавете 1 капка в лъжичка мед и разтворете в топъл, но не горещ чай. Ако имате ленив стомах, запек или метеоризъм, капнете по 5 капки масло от кориандър, 5 капки масло от мента и 3 капки масло от розмарин в 10 мл. ролер, допълнен с масло от гроздови семки. Като алтернатива можете да дифузирате етеричните масла от кориандър и джинджифил.

Поддържа здравословни нива на кръвната захар

Към удивителните ползи на етеричното масло от кориандър се причислява способността му да поддържа здравословни нива на кръвната захар. Едно изследване показва, че при диагностициран диабет, етеричното масло от семена от кориандър помага за поддържане на чернодробната функция и отчасти помага на организма да произвежда повече инсулин. Естествен начин да контролирате нивата на кръвната си захар (за хората с диабет) е използването на масло от семена от кориандър в ароматерапията, както и при масаж, когато се комбинира с базово масло.

Намалява признаците на стареене на кожата

Знаете ли защо маслото от семена от кориандър е толкова полезно за кожата ви? Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, може да подобри превенцията срещу бръчки като намалява разрушителното действие на свободните радикали върху кожата. Едновременно с това може да повиши естествената бариера на кожата против загуба на влага и да стимулира естествените процеси за нейното подмладяване и жизненост. Антисептичните и противовъзпалителни му свойства го правят много ефективно при обриви и кожни възпаления. За да поддържате сияен тен или да подобрите състоянието на мазната кожа, използвайте масло от кориандър, резредено в базово масло, директно върху лицето след душ. Удачен избор е да добавите една капка към вашия натурален крем за лице или към любимо базово масло. Обикновено се прилага в комбинация с кокосово масло за успокоение на кожни възпаления и обриви. Приложете 2 до 3 капки външно към засегнатите места.

Помага за поддържане на здрави пикочни пътища

Антибактериалните компоненти в етеричното масло от семена на кориандър помагат за поддържане на здрави пикочни пътища. Проучвания сочат, че маслото може да помогне за потискане растежа на ешерихия коли, бактериите. Докато вътрешният прием на масло от семена на кориандър може да помогне за контролиране на бактериалният растеж, който причинява инфекции на пикочните пътища, локалната употреба на топли компреси е добър начин за облекчаване на паренето и възпалението, които съпровождат тези инфекции. Добавете 5 до 7 капки масло от кориандър в купа с топла вода или смесете 4 до 6 капки масло от кориндър в една супена лъжица базово масло и разтривайте върху коремната област, за да контролирате възпалението.


МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КОРИАНДЪР

Бленд за намаляване на стреса

Наситеният и свеж аромат на растението, превръща маслото от кориандър в едно от най-предпочитаните за дифузия масла. Този бленд е много добра комбинация, когато искате да  намалите чувството на стрес и да вдъхнете позитивни чувства и мисли. Алтернативно можете да приложете няколко капки от сместа върху стъпалата или на тила. Затворете очи и дишайте… толкова е просто и действа мигновенно!

Смесете:

 • 2 капки етерично масло от семена на кориандър
 • 2 капки етерично масло от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от лавандула

 

Хидратираща маска за лице с масло от кориандър

Смятате ли, че кожата ви е опъната, дехидратирана и търсите подходяща грижа за нея? Хидратацията е ключът към грижата за кожата. Тази домашна маска за лице съдържа само три съставки, които поддържат кожата ви свежа и хидратирана. Нанасяйте за предпочитане вечер върху почистено лице. Оставете да действа 30 минути и изплакнете.

Смесете:

 • 1 с.л. студено-пресовано масло от шипка
 • 1 с.л. суров мед
 • 3 капки етерично масло от семена на кориандър

 

Серум против стареене с масло от кориандър

Този серум за лице против стареене на кожата е подходящ за всички типове кожа. Бори се с признаците на стареене и насърчава младия, хидратиран и сияен вид на кожата. 

Съставки:

 • 8 капки етерично масло от семена на кориандър
 • 8 капки етерично масло от тамян
 • 20 мл. масло от шипка
 • 20 мл. масло от сладък бадем
 • 20 мл. масло от гроздови семена
 • 5 капки течен витамин Е

 

Смесете всички съставки в стъклено тъмно шише, като последно добавете етеричните масла. Разклатете енергично, за да се смесят маслата. Нанасяйте всяка вечер, преди лягане, върху почистено лице. Капвайте по 4 капки от този серум на пръстите на ръцете. Разтъркайте добре и нанесете върху лицето и шията. Оставете да попие. И преди да започнете! Нанасете серума, след като сте напръскали лицето си с флорална вода. Това може да е флорална вода от роза, лавандула, безсмъртниче или маточина. Така ще подготвите кожата си и серума ще попие в по-голяма дълбочина.

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от кориандър е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене страдате от хронично заболяване или ако приемате лекарства! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца! 

 • Помага за освобождаване от стреса
 • Намалява газовете и подуването на корема
 • Поддържа здравословни нива на кръвната захар
 • Намалява признаците на стареене на кожата
 • Помага за поддържане на здрави пикочни пътища

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Стрес, нервно изтощение, хиперактивност

 • Аромалампа: добавете 3-6 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м.
 • Директна инхалация: капнете 1-2 капки етерично масло от Кориандър върху парче плат, салфетка или арома бижу, дръжте го близо до лицето си и вдишайте аромата.

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Главоболие, мигрена

 • Разтривания: смесете 4-6 капки етерично масло от Кориндър в една супена лъжица базово масло и нанесете малко количество от сместа върху слепоочията и масажирайте леко. Нанасяйте внимателно далече от очите.

 

Уморени, болезнени мускули, артрит и ревматизъм

 • Вана: 4-6 капки етерично масло от Кориандър смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, соли за вана, сол) добавете към водата за вана и разбъркайте енергично.
 • Масажно масло: смесете 10 капки етерично масло от Кориандър на всеки 30 мл. базово масло и масажирайте сместа в мускулите или в областта на засегнатите стави.
 • Горещ компрес: добавете 4 капки етерично масло от Кориандър към един литър гореща вода. Сложете малка хавлиена кърпа върху водата и я оставете да се напои. Изстискайте я добре и я поставете върху болезненото място.

 

Високо кръвна захар

 • Аромалампа: добавете 3-6 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м
 • Масажно масло: смесете 10 капки етерично масло от Кориандър на всеки 30 мл. основа.

 

Парене и възпаление при инфекции на пикочните пътища

 • Компреси: 5-7 капки етерично масло от Кориандър добавете в купа с топла вода.
 • Вана: 10 капки етерично масло от Кориандър смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, соли за вана, сол) добавете към водата за вана и разбъркайте енергично.
 • Разтривания: смесете 4-6 капки етерично масло от Кориндър в една супена лъжица базово масло. Разтривайте върху коремната област, за да контролирате възпалението.

 

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от Кориандър е високо концентрирана растителна съставка! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Бленд за намаляване на стреса

Наситеният и свеж аромат на растението, превръща маслото от кориандър в едно от най-предпочитаните за дифузия масла. Този бленд е много добра комбинация, когато искате да  намалите чувството на стрес и да вдъхнете позитивни чувства и мисли. Алтернативно можете да приложете няколко капки от сместа върху стъпалата или на тила. Затворете очи и дишайте… толкова е просто и действа мигновенно.

Смесете:

 • 2 капки масло от семена на кориандър
 • 2 капки масло от римска лайка
 • 2 капки масло от лавандула

 

Хидратираща маска за лице с масло от кориандър

Смятате ли, че кожата ви е опъната, дехидратирана и искате подходяща грижа? Хидратацията е ключът към грижата за кожата. Тази домашна маска за лице с масло от кориандър съдържа само три съставки, които поддържат кожата ви свежа и хидратирана. Нанасяйте за предпочитане вечер върху почистено лице. Оставете да действа 30 минути и изплакнете.

Смесете:

 • 1 с. л. масло от шипка
 • 1 супена лъжица суров мед
 • 3 капки етерично масло от кориандър

 

Серум против стареене с масло от кориандър

Този серум за лице против стареене на кожата е подходящ за всички типове кожа. Бори се с признаците на стареене и насърчава младия, хидратиран и сияйния вид на кожата. 

Съставки:

 • 8 капки етерично масло от кориандър
 • 8 капки етерично масло от тамян
 • 20 милилитра масло от шипка
 • 20 милилитра масло от сладък бадем
 • 20 милилитра масло от гроздови семена
 • 5 капки течен витамин Е

 

Смесете всички съставки в стъклено тъмно шише, като последно добавите етеричните масла. Разклатете енергично, за да се смесят маслата. Нанасяйте всяка вечер, преди лягане, върху почистено лице. Капвайте по 4 капки от този серум на пръстите на ръцете. Разтъркайте добре и нанесете върху лицето и шията. Оставете да попие. И преди да започнете! Нанесете серума, след като сте напръскали лицето си с флорална вода. Това може да е розова, от лавандула, безсмъртниче, маточина (успокоява допълнително). Така ще подготвите кожата си и серума ще попие в по-голяма дълбочина.

Коментари

 • author
  Боряна Драганова — 

  Чист продукт! Много съм впечатлена! Отношение, цена и качество 10x

Оставете коментар


   captcha