Мащерка - Билколечител при бронхит и кашлица
Мащерка - Билколечител при бронхит и кашлица

22 Oct, 2020 / Essences Bulgaria


Essences Bulgaria Mасло от мащерка - Незаменим помощник в борбата с респираторните заболявания, като бронхит и др. 100% чисто етерично масло от мащерка срещу вируси и вирусни инфекции.


От векове човечеството използва мащерката като нежна но ефективна помощ при лечение на кашлица и бронхит. Многостранните ползи и области на приложение на Mащерката и до днес са обект за клинични изследвания. Тя е призната за едно от най-ценните лечебни растения при настинки, респираторни инфекции, бронхит и магарешка кашлица.

Четирите най-важни лечебни свойства на ароматното етерично масло от Мащерка са:
ОТХРАЧВАЩО:
Втечнява жилавите секрети и прочиства дихателните пътища, активизира ресничките на епитела и осигурява самоочистването на дихателните пътища, с което облекчава кашлицата.

СПАЗМОЛИТИЧНО:
Отпуска бронхиалните мускули и значително улеснява дишането.

ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО:
Има антивирусен и антибактериален ефект – активно се бори с различни патогени (болестотворни микроорганизми) и ефективно противодейства на възпаленията.

БРОНХОДИЛАТИРАЩО:
Разширява стеснените от болестния процес бронхи. Има успокояващ, укрепващ и релаксиращ ефект върху бронхите.

Съвременните фармакологични проучвания показват, че етеричното масло от Мащерка има антимикробно, антисептично, силно спазмолитично и противовъзпалително действие. Ново изследване установи също така, че етеричното масло от Мащерка стимулира имунната система и антимикробната й активност; при което получените показатели са само с 20 до 30% по-ниски от получените показатели при  Ехинацеята.

Начин на употреба:
За инхалация при кашлица и бронхит се препоръчва да смесите:

  • 1 супена лъжица мед
  • 7-10 капки етерично масло от мащерка

Разтворете получената смес в 1 литър вряща вода на котлона. В зависимост от интензивността на симптомите, вдишвайте парите от 3 до 4 пъти на ден. Вдишването на етерично масло от Мащерка е изпитано домашно лечение, особено при остри респираторни заболявания.

При остър бронхит се препоръчва комбиниране на следните етерични масла:

  • 50 мл. масло от шипка
  • 10 капки етерично масло от исоп
  • 5 капки етерично масло от мащерка
  • 5 капки етерично масло от лайка
  • 5 капки етерично масло от мента
  • 5 капки етерично масло от лавандула.

Получената смес се втрива в областта на гръдния кош и гърлото, докато настъпи леко зачервяване. Процедурата се повтаря няколко пъти на ден.

Още при първите признаци на простуда е желателно да се масажират стъпалата и областта на бъбреците с етерично масло от Мащерка (може да го смесите с билогично масло от Шипка).

За намаляване на симптомите на тонзилит (възпаление на сливиците) направете гаргара с  топла солена вода. Смесете 1 чаена лъжичка готварска сол и 2 капки ароматно етерично масло от Мащерка в чаша топла вода. Правете гаргара няколко пъти на ден, без да изпивате разтвора.

Защо мащерката е подходяща за приложение през есенно-зимните месеци?

През есенните и зимните месеци съществува най-голям риск за появата на бронхити. През студените месеци е завишена циркулацията на вирусите и дихателните пътища са подложени на въздействието на студения въздух. Бронхитът най-често се развива след прекарана инфекция на горните дихателни пътища (ринит, фарингит, синузит) или в контекста на вирусна, включително и грипна инфекция. Антиретровирусните медикаменти не могат да унищожат вирусите (риновирус, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус, инфлуенца и параинфлуенца), а антибиотиците са ефективни само срещу бактериални инфекции – те не могат да помогнат в борбата срещу инфекции, причинени от вируси, като настинка или грип, тъй като действат само срещу бактерии.

Билката Мащерка съдържа етерично масло, флавоноиди, танини и фенолни монотерпени. Ароматното масло от Мащерка съдържа две мощни съставки, наречени карвакрол и тимол. Нашето масло от Мащерка се отличава с високо съдържание на тимол от 30 до 55%. Тимолът има доказано силно дезинфекциращо, бактерицидно и фунгицидно действие, докато Карвакрол има силно противовъзпалително действие. Благодарение на комбинацията си от активни съставки, маслото от Мащерка е традиционно билково лекарство, което се използва вътрешно за успокояване на спазмите и за отхрачване на секрета при бронхит. Локалното приложение на етеричното масло под формата на разтривки, компреси, топли или студени инхалации и вани облекчава симптомите на бронхит и простуда.

Пожелаваме Ви топла и здрава зима с етерчните масла на Essences Bulgaria.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти