Базовото масло от бадем обича кожата и косата ти
Базовото масло от бадем обича кожата и косата ти

29 Mar, 2022 / Essences Bulgaria


О, дааа... Маслото от сладък бадем оказва съживяващо действие върху кожата на лицето и тялото, както и косата. Подходящо e за бременни и бебета.


В този пост ще те запознаем с лечебните свойства на базовото масло от бадем и ще ти дадем някои лесни и полезни идеи за употреба.

Маслото от сладък бадем се извлича от сърцевината на плодовете на бадемовото дърво (Prunus dulcis). Бадемовото масло е едно от най-добрите базови масла, които служат за основа на множество маски за поддържане на естествена красота, здраве и младост. С богатия си химичен състав, бадемовото масло има немалко лечебни свойства и приложения.

Ползи и лечебни свойства на бадемовото масло за кожата на лицето и тялото

Хидратация

Маслото от сладък бадем е натурално овлажняващо средство. В сравнение с останалите базови масла, неговият състав е най-близък до този на кожата. То попива лесно, успокоява и омекотява.  

Мастните киселини в бадемовото масло помагат за възстановяване на естествената бариера на кожата, задържат повече влага и предпазват кожата от изсушаване. Това прави маслото от сладък бадем особено полезно за хора със суха и напукана кожа. Включването на бадемово масло в рутината за грижа за кожата й придава здрав и сияен вид.

Успокоява и лекува кожни проблеми

От векове бадемовото масло се използва за лечение на кожни проблеми и за заздравяване на рани. В древните китайски и аюрведични практики то се прилага за лечение на акне, екзема и псориазис. Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства помагат за намаляване на възпалението, повишаване на нивата на антиоксиданти и избледняване на белези. Успокоява и изглажда кожата.

Рецепта: За справяне с кожни проблемите се препоръчва приготвянето на лечебна смес от 2 с. л. масло от сладък бадем, 5 капки етерично масло от лавандула и 3 капки витамин Е. Получената лечебна смес се нанася върху поразените участъци по кожата за по-бързото й заздравяване.

Намалява щетите, причинени от UV лъчите

Прекомерното излагане на слънчевите UV лъчи може да причини преждевременно стареене на кожата и появата на фини линии, бръчки и тъмни петна по кожата. Благодарение на витамин D, витамин Е и различни минерали, маслото от бадем може да защити клетките като намали увреждането на ДНК от UV лъчите, предотврати химическите и структурни промени в клетките и ефективно да забави процеса на фотостареене

Нанасянето на бадемово масло върху лицето и тялото заедно със слънцезащитен крем значително увеличава ползите от слънцезащитата, като същевременно придава блясък на кожата.

Предотвратява мимическите бръчици

Богато на витамини А и Е, маслото от сладък бадем е естествен антиоксидант за лицето и идеално средство за борба с възрастовите промени в кожата. Редовните масажи с масло от сладък бадем помагат за предотвратяване на мимически бръчици, стимулират производството на колаген. Масажът с бадемово масло подобрява еластичността на кожата и буквално образува защитен слой върху фината кожа.

Рецепта: Един отличен вариант против бръчки е да се приложи 1 капка био бадемово масло в зоната около очите и нежно да се масажира два пъти дневно, сутрин и вечер.

Бори се със стриите

Когато тялото има бърз растеж по време на пубертета или бременността, разтягането на кожата може да причини разкъсване на колагена и еластина, което е предпоставка за образуване на стрии по тялото.

Изследвания показват, че локалното приложение на бадемово масло може да помогне за подобряване на влажността и еластичността на кожата. Едно проучване на бременни жени установи, че редовната употреба на бадемово масло директно върху кожата намалява значително вероятността от образуване на стрии.

Рецепта: За да се постигне максимална ефективност от употребата на маслото от бадем се препоръчва да се смеси 1 с.л. бадемово масло с витамин Е и да се прилага веднъж дневно на суха, измита кожа с кръгови движения.

Масло от бадем за коса – как действа?

Хидратиране и подхранване в дълбочина

Маслото от сладък бадем е един от най-мощните природни стимуланти за красива и блестяща коса. Използвано в козметика за коса, бадемовото масло укрепва и заздравява структурата на косъма и насърчава неговият естествен растеж. Редовната му употреба възстановява съществуващите увреждания на косъма на клетъчно ниво, защитава от накъсване и придава блясък.

Като естествен хидратиращ продукт, базовото масло от бадем възстановява влагата и еластичността на косата и й придава здрав и сияен вид. Бадемовото масло съдържа естествен SPF 5 (слънцезащитен фактор) и може да защити косата от вредните слънчеви лъчи. За целта можете да използвате маслото от сладък бадем като маска за коса, балсам за коса, олио за оформяне на прическа или да го добавите към шампоан за коса.

Рецепта: В случай на накъсани краища, нанесете от 2 до 5  капки бадемово масло върху дланите си и внимателно ги прокарайте по краищата на косата, покрийте с топла кърпа оставете маслото да подейства 30-40 минути. След това отмийте с подходящ шампоан. 

Минимизира появата на пърхот

Aнтибактериалнитe и фунгицидни свойства на бадемовото масло го правят ефективно за балансиране на дрождите, които причиняват пърхота. Едновременно с това възпрепятства изсушаването на скалпа и подхранва косъма в дълбочина. Маслото от сладък бадем е богато на минерали, включително магнезий, който помага за предотвратяване на натрупването на калций върху скалпа, като намалява пърхота и успокоява сухия, лющещ се скалп. 

Рецепта: За справяне със сърбящ, червен скалп или пърхот може да нанесете 1 ч. л. затоплено бадемово масло директно върху скалпа и да масажирате засегнатия участък с кръгови движения с върха на пръстите си. 

Грижа за здрави мигли и нокти

Благодарение на минералите магнезий и цинк и витамините E, D и B6, био маслото от бадем подхранва, възстановява и стимулира растежа на миглите.

За гъсти мигли, специалистите препоръчват внимателно втриване по няколко капки бадемово масло 1 до 2 пъти на ден. Към използваното чисто бадемово масло може да се добави студено пресован зехтин, арганово масло, рициново масло, ленено или масло от пшеничен зародиш.

Приложението на базово масло от сладък бадем върху кожичките и нокътната плочка запазва тъкънта мека и еластична, а ноктите здрави и блестящи. Редовната употреба на бадемовото маслото насърчава и здравословния растеж на ноктите, като подобрява цялостното им състояние.

С нежни, масажни движения можете да нанесете маслото от сладък бадем върху кожичките. По този начин се хидратира, подхранва и стимулира растежа на нокътната плочка и се гарантира по-голяма здравина.

Подходящо за бебета 

Бадемовото масло е най-подходящото сред всички растителни масла за грижа за деликатната бебешка кожа. Благодарение на съдържащите се в маслото от бадем витамини A, B2, B6, D и E, помага за предотвратяване на екзема, обриви от пелени и други кожни проблеми. Известно е, че  нежният обмен между родители и деца след баня носи много здравни ползи.

Маслото от сладък бадем не само подхранва и защитава кожата, успокоява уморените мускули, поддържа бебешката кожа мека за дълги часове, подобрява кръвообращението и помага на бебето да спи спокойно. 

В заключение... Маслото от сладък бадем е дар от природата, който подобрява здравето и красотата, структурата на косата и ноктите, и придава на кожата свеж вид и естествена младост. И тъй като практически няма противопоказания, био маслото от бадем може да се използва без страх в грижата за нежната бебешка кожа.

Още от блога: Базови масла – Видове и Приложениe

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти