Бял равнец
image

Бял равнец ‒ „Избавление от всички беди“

Белият равнец (Achillea millefolium) е многогодишно тревисто растение с бели цветове и силен специфичен сладникав аромат. Той е известен още като хилядолистник ‒ считан от местните лечители за билка със свръхестествени сили.
Наименованието „Achillea“ произхожда от името на тесалийския герой Ахил – най-смелият от всички гърци, участвали в Троянската война. Според легендите Ахил и древните войни са използвали външно белия равнец за налагане на рани при порязване, за спиране на вътрешни и външни кръвоизливи, за повишаване съсирваемостта на кръвта и за успокояване на болките. „Мillefolium“ означава „хиляди листа“, което произлиза от малките, фини, разперени листа на растението.
Древните европейци нарекли билката „военно биле" и също приготвяли лековит мехлем за своите рани получени на бойните поля. В Англия някои от старите имена на това растение също говорят за способността му да лекува рани – „билка за войнишки рани” и „рицарски хилядолитник”.


В китайската медицина белият равнец е определен като перефектното равновесие между Ин и Ян. Легенди от древността разказват, че билката е използвана и за направа на любовна магия.
Белият равнец е едно от чудесата на народната медицина. В старите билкарски книги белият равнец е бил наричан „избавление от всички беди“ заради вярата в магическата му способност да помага там, където надежда за изцеление няма. В народната традиция на главата на страдащи от треска се поставял венец, изплетен от цъфтящи стръкове. След това болните се потапяли изцяло във водите на река. Според поверието както водата отнася венеца, така трябва да отнесе и болестта. 


И до днес белият равнец е едно от най-популярните растения в народната медицина за лечение на т.н. „женски болести" като маточни кръвотечения, болезнена менструация, бяло течение, миома на матката. Също така е много популярна билка като кръвоспиращо и противовъзпалително средство – вътрешно (при стомашни и хемороидни кръвоизливи) и външно (при рани, кръвотечения от носа и венците) и като успокояващо средство при стомашни болки, язви, гастрити.