essences logoБазови масла
Базови масла Какво представлява базовото масло?

Натуралните базови масла се извличат чрез пресоване на най-мастно наситените части на растението, като ядките, семената или плодовете. Студено пресованите масла са все по-често предпочитани, тъй като това е най-добрият метод за добиване на растителни масла, защото запазва витамините и активните вещества. При него ядките, семената и плодовете се пресоват с преса.

Структурата на базовите масла е много близка до тази на мастната тъкан на човек, именно заради това те проникват много лесно и бързо. Консистенцията им зависи от това дали съдържат наситени или ненаситени мазнини. В твърдо състояние са маслата, които съдържат наситени мазнини, такива са кокосовото и какаовото масло. А аргановото, бадемовото и шипковото масло са течни, тъй като съдържат ненаситени мазнини.

Животът на базовите масла е ограничен, тъй като съдържат мазнини, те се окисляват и се развалят по-бързо от етеричните масла. За да се запази базовото масло за по-дълго време е добре да се добави витамин Е, който действа като естествен консервант. Добре е да се добавя и към домашно приготвени смеси и козметични продукти.

Базовите масла могат да бъдат използвани самостоятелно върху кожата, те подхранват, хидратират и подпомагат регенерацията. Маслото от шипка е едно от най-често използваните базови масла в грижата за кожата, то е изключително богато на витамини Е, A и С.

Базовите масла се използват най-често като основа за различни козметични продукти, както и за разреждане на етерични масла, които не бива да бъдат използвани в чист вид върху кожата.

Прочети още Скрий текста