Лимонова чубрица
image

ЛИМОНОВА ЧУБРИЦА – ЕДИНСТВЕНА ПО РОДА СИ

Лимоновата чубрица (Satureja Montana ssp. citriodora) е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към сем. Устноцветни. Стеблата са компактно събрани и изправени, с малки сиво-зелени листенца и дребни нежни розово-лилави цветове. Растението е родом от Южна Европа и Средиземноморския регион.


Лимоновата чубрица притежава силен аромат на лимон, а според вкусовите си качества наподобява много лимоновата мащерка и може да се използва като нейн заместител. Лимоновият аромат на билката придава свежа нотка на билковите чайове.


В съвремието тази билка се явява основна част от много билкови градини. Твърди се, че лимоновата чубрица има много здравни ползи, като особен интерес представляват лечебните й ползи за цялата храносмилателна система. 
В съвременната народна медицина лимоновата чубрица се счита за полезна при метеоризъм, колики, гастроентерит, цистит, гадене, диария, възпалено гърло и менструални нарушения. Използва се също като отхрачващо средство и като лапа за лечение на ужилвания от пчели или ухапвания от насекоми. Клонче от растението, втрито върху ужилвания от пчели или оси, носи незабавно облекчение. 


Лимоновата чубрица притежава противогъбични свойства, които й позволяват да инхибира по естествен начин растежа на дрождите на кандида (Candida albicans). В допълнение се смята, че лимоновата чубрица възбужда апетита и има репутацията на афродизиак. 

Свързани продукти