Молдовски змееогловник
image

МОЛДОВСКИ ЗМЕЕОГЛОВНИК ‒ НЕШЛИФОВАН ДИАМАНТ В РАСТИТЕЛНИЯ СВЯТ

Молдовският змееогловник (Dracocephalum moldavica) принадлежи към сем. Устноцветни. Латинското наименование „Dracocephalum“ буквално се превежда като „главата на дракон“ и много точно отразява формата на цветното венче. 
Молдовският змееогловник е възхитително растение с чудесни бледолилави, синьо-виолетови цветчета, излъчващи удивително тънък, необикновено приятен и нежен аромат в комбинация със свежи цитрусови нотки. Зад името на това все още сравнително непознато растение се крие изключителна лечебна мощ, въплъщаваща в себе си необятен спектър от лечебни свойства. 


В древната индийска и тибетска медицина растението се е използвало като тоник, предписван при мигрена, зъбобол и настинки. 


Растението съдържа много ценни активни компоненти като цитрал и гераниол. Това позволява използването на молдовския змееогловник за по-бързо заздравяване на гнойни рани, при натъртвания, ревматизъм и стоматит. Настойката от билката се използва при сърцебиене, невралгия, мигрена, главоболие, зъбобол, спазми и газове в червата, както и при всякакви настинки.


Молдовският змееогловник има аналгетичен, седативен и антиконвулсивен ефект. В народната медицина се използва за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането, укрепване на имунната система, подобряване на бъбречната функция и стимулиране дейността на надбъбречната кора (това свойство се проявява главно поради цитрала).
Растението се изпозва под формата на чай в качеството си на профилактично средство в борбата срещу вирусните инфекции.