Немска лайка
image

НЕМСКА ЛАЙКА ‒ ЦВЕТЕ НА БОГА НА СЛЪЦЕТО

Немската лайка (Matricaria chamomilla) е eдногодишно тревисто растение, принадлежащо към сем. Сложноцветни. Белите ароматни цветове, подобни на маргаритка, образуват единични съцветия, като се състоят от бели лъчисти листенца със жълт център. 


В природата има няколко растения, които наричаме или оприличаваме с лайка. Най-разпространена обаче е немската лайка (Matricaria chamomilla), която е с най-силни лечебни свойства. Билката получава своето родово име „Матрикария", което означава „майчина билка“, защото се свързва с успешното й използване за лечение на женските болести. Ароматът и вкусът на лайката често са сравнявани с хрупкава ябълка, което не е изненадващо, тъй като името й произлиза от корените на две старогръцки думи: „chamai" и „mellon", които съответно означават „ниско" и „ябълка"  ‒ „земна ябълка".
Немската лайка е използвана още преди векове от древните цивилизации на Египет, Рим и Гърция. Хипократ и Диоскориди са използвали лайката за облекчаване на припадъци и премахване на болката. Авицена е вярвал, че това растение е отлично стягащо средство. Плиний е използвал лайката като антидот, при ухапване от змия.


Египтяните боготворяли лайката и я посвещавали на слънцето, билката е една от съставките използвани при балсамирането на фараоните. Поради свойството й да облекчава треска, древноегипетските лечители я наричали „цвете на Бога на слъцето". Всички египтени, без изключение, са пиели чай от лайка на третия ден от всеки месец, благодарение на което стомахът на жителите на долините на Белия и Синия Нил бил почистен и дезинфекциран, което им причинявало чувство на дълбоко облекчение и радост. 


В народната медицина немската лайка се използва като лекарство за облекчаване на болки и колики в стомаха, при уртикария (чрез компреси), за гаргара при възпалителни заболявания на устната кухина (стоматити, гингивити), при лош дъх на устата, при гъбичкови възпаления на лигавицата на устната кухина. Компреси от запарка се използват при външни хемороиди и фистули, за влагалищни прмивки при бяло течение и т.н. Често използвани са промивки или компреси с лайка, които служат за лечение на сълзящи и възпалени очи, конюнктивит и кожни обриви по клепачите.

Свързани продукти