Шипка
image

ШИПКА – ЦАРИЦА НА БИЛКИТЕ

Обикновената шипка (Rosa canina) e диворастящ бодлив храст от семейство Розоцветни. Растението е най-близкият роднина на розата, откъдето идва и името ѝ „дива роза“. Родството на шипката с розата е причина тя да бъде наречена „Царица на билките“. 


Много легенди разказват за магическата сила на дивата роза, прародител на изисканата роза. Древногръцка легенда свързва дивата роза с богинята на красотата и любовта Афродита, която щом узнала за смъртта на своя любим Адонис, се втурнала към него през гъстите шипкови бодливи храсти. Мъката й била толкова голяма, че не забелязвала как бодливите тръни наранявали нежната й кожа. И всяка капка божествена кръв, която падала върху зелените клонки се превръщала в червена дива роза. 


За славянските народи шипката е била символ на младост, любов и красота. Предците ни вярвали, че дивата роза притежава добра магия. Приписвали й чудодейна сила, способна да възроди пламъка в чувствата на влюбените. Смятали, че дивата роза не само събужда страст, но и пази любовта. Човек, който мечтаел да изпита насладата на любовта, използвал вана с розова вода, приготвена от листенцата на дива роза. Пръснати в жилището, листенцата на дивата роза носели хармония и разбирателство.


В древността плодовете на шипката били използвани за лечение на различни недъзи, малария и скорбут. С настойка от плодовете са се лекували язви и стомашни проблеми, очни заболявания, сърдечни заболявания, а маслото от семената било изпозлвано за лечение на изгаряния и настинки.


В народна медицина плодовете от шипка се използват за повишаване на жизнения тонус и защитните сили на организма, за активиране обмяната на веществата и при състояния след тежко боледуване. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина изпозва шипката и при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.


Високото съдържание на витамин С прави плодовете на шипката отличен имуностимулант, като консумирането им предпазва организма от настинки, грип и заболявания на горните дихателни пътища. Освен това витамин С, благоприятства синтеза на колаген, което е много важно за поддържане на здрави кръвоносни съдове и здрава кожа.
Шипковите цветя са източник на розово масло, ценено в парфюмерийната, козметичната и хранителната индустрия.

Свързани продукти