Босилек
image

БОСИЛЕК – ЦАРСКА БИЛКА

Босилекът (Ocinum basilicum) е едногодишно растение от сем. Устоцветни. Често босилекът е наричан „царска билка“ или „царска подправка“. Названието на растението произлиза от древногръцката дума „Basileus“ (βασιλεύς), която означава „цар“, а легендите за това наименование са много. У нас босилекът е познат с наименованието царско биле.
Една от легендите твърди, че ароматното растение е растяло на мястото, където свети Константин и Елена открили кръста на Исус Христос. На запад през Средновековието босилекът бил символ на плодовитостта и носител на човешката чистота и добродетелност.


В древна Индия и тропическа Азия босилекът е смятан за свещен аромат и свещена билка, свързана с любовта и верността. Днес в Индия босилекът е свещен за Кришна и Вишну и е почитан във всеки дом.
Италианците смятат босилекa за неизменна част от тяхната културна традиция. За италианците босилекът е символ на любовта. 


В България босилекът се използва в църковните богослужения като част от ритуала по освещаване на вода и е тачен като свята трева. 


Босилекът създава оптимистичен възглед за живота. Той може да превърне емоции като гняв, ярост, негодувание в позитивна енергия. Това растение има много магически свойства. Билката предпазва къщата от негативни вибрациии, носи щастие на цялото семейство и е благоприятно да се отглежда във всеки дом.
Босилекът има силен и отличителен аромат, добавен към симфонията от аромати и вкусове на изисканите блюда – придава вълшебен вкус, носещ уханието и традициите на хилядолетия кулинария. Наред с кулинарните достойнства подправката притежава и силни антимикробни и антиоксидантни свойства, което освен вкусна я прави и много полезна ‒ съвършенство в един красив и ароматен стрък.


Босилекът е много полезен и от древността се използва в народната медицина. Той има силно антисептично и апетитовъзбуждащо действие. Като билка босилекът се използва за възбуждане на апетита, за лечение на гастрити и колити.

Свързани продукти