Девисил
image

ДЕВИСИЛ – „ЛЮБОВНА” ТРЕВА, КОЯТО ДАВА СУПЕР СИЛИ

Девисилът (Levisticum officinale) е многогодишно тревисто растение от сем. Сложноцветни. Отличителен е силният, наситен и специфичен тамянов аромат на девисила. От древността тази билка с неустоим аромат се счита за афродизиак.


Девисилът е бил известен още в Древна Гърция и Древен Рим. Прочути лечители като Хипократ, Авицена, Гален препоръчват сварен или накиснат във вино девисил при мозъчни болести, за разсейване на отоци – вътрешни и външни, като пречистващо средство, против нощно напикаване, а смесен с мед – за изчистване и укрепване на организма при натравяния. 


Една древногръцка легенда описва как билката девисил е израснала от сълзите на красивата Елена, която похитил Парис. Точно затова в Европа растението често се нарича „Еленина билка“. Смята се, че девисилът е символ на здраве и женска красота. 


Славяните са вярвали, че билката има 9 изцеляващи сили, а китайците й приписвали способността да лекува 99 болести. Пълководецът Суворов пък по време на прехода през Алпите е давал на войниците си настойка от девисил за увеличаване на силите и бойните умения. Още през 1882 год. е установено, че девисилът възпрепятства разпространението на туберкулозните бактерии. 
В Германия това растение се смята за враждебно на магьосниците и се свързва с любовната магия, откъде идва и негово име „Liebstöckel“.


В народната медицина се използва сок или отвара от корените и листата на девисила. Настойката от корените на билката се използва за отстраняване на стомашни колики, за отхрачване при възпаление на бронхите, за подобряване на апетита, за намаляване на образуването на газове, за регулиране на хормоналната система и за укрепване растежа на косата. 
Като запарка (чай) девисилът е естествено средство за пречистване на кръвта и естествено муколитично средство при кашлица, бронхит, грип, фарингит и ангина.


Според народните вярвания девисилът притежава още една скрита сила ‒ очистителна сила ‒ пази от негативни енергийни влияния, не само обитателите на дома, но и цялата къща, поради което се засажда пред входната врата на къщата, за да прогонва лошите сили и мисли.

Свързани продукти