Жълт кантарион
image

ЖЪЛТ КАНТАРИОН ‒ БИЛКАТА НА ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е многогодишно тревисто растение от сем. Звъникови. Билката носи народните наименования: Христова кръв, Христова чудотворка, Звъника и Порезниче. В лечебната билка тече червен сок, което създава странното усещане, че сякаш  в нея има капки кръв.


Hypericum идва от гръцката дума „hyperikon”, която е разделена на „hyper“, означаващо „край”, и „eikon“, означаващо „образ или привидение”. Това е препратка към вярването, че тази билка има толкова мощно влияние против злите духове, че дори само едно лъхване от нея ще ги накара да изчезнат. Казва се, че в присъствието на такава слънчева билка, никакво зло не можело да съществува.


Тя е позната на човечеството от дълбока древност като магическа билка, която по естествен начин влива светлина, жизненост и енергия в човешкото тяло и оказва мощно влияние върху тялото и духа. Легендата разказва, че през първи век ранните християни кръстили билката на Йоан Кръстител (St. John’s Wort – Билката на Свети Джон), защото върхът на цъфтежа й е около 24 юни - денят, на който се празнува рождението на свети Йоан Кръстител.
В народните поверия жълтият кантарион е символ на слънцето, лятното слънцестоене, пречиства тялото и ни пази от зли сили.
Жълтият кантарион е особено ценен заради съдържанието на хиперицин – най-силният природен антидепресант познат на науката – и успешно се прилага за лечение на депресивни състояния, потиснатост, страхова невроза, безсъние, неврастения, неспокоен сън, болки в стомаха на нервна почва и психично изтощение. Химическата съставка хиперфорин, съдържаща се в жълтия кантарион може да бъде полезна за лечение на алкохолизъм.


Жълтият кантарион е известен като билка за 99 болести. В народната медицина жълтият кантарион се използва за по-бързо заздравяване на рани и изгаряния, за подобряване на работата на сърцето и облекчаване на менструалните болки, за лечение на кожни заболявания и инфекции в устната кухина.


Последните изследвания предполагат ефективността на тази мощна билка при лечение на други заболявания, включително свързани с възпалителни процеси, бактериални и вирусни заболявания и като антиоксидант и невропротективен агент.

Свързани продукти