Био етерично масло Жълт кантарион – срещу депресия, безпокойство и стрес

image65
image139
image395
image480
image481

Био етерично масло Жълт кантарион – срещу депресия, безпокойство и стрес

  16
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Жълт кантарион Hypericum Perforatum OilЦена: 25.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Помага при депресия
 • Намалява чувството на тревожност
 • Помага за ускоряване на зарастването на рани 

 

Аромат: Билков, топъл, леко сладък

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Листа и цвят

 

ОСОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Алфа-пинен, Бета-пинен, Гермакрен D, Бета-кариофилен

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- мощно противовъзпалително

- заздравяващо 

- антидепресантно

- седативно

- антитравматично

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Етеричното масло от жълт кантарион се използва като средна нотка в парфюмерията. Комбинира се добре с етерични масла от тамян, здравец, мащерка, босилек, лавандула, кедър, розмарин, ветивер, лайка, сладък портокал, бергамот, лайм, зелена мандарина и грейпфрут.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от жълт кантарион може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Подпомага борбата с депресията и тревожността
 • Подобрява настроението и повишава енергията
 • Успокоява кожни раздразнения и възпаления
 • Бори се с бръчките и стареещата кожа
 • Има противовъзпалително действие

 

ЖЪЛТ КАНТАРИОН – МАЛКО ИСТОРИЯ

Жълтият кантарион носи народните наименования: христова кръв, христова чудотворка, звъника и порезниче. В лечебната билка тече червен сок, което създава странното усещане, че сякаш в нея има капки кръв. Hypericum идва от гръцката дума „hyperikon”, която е разделена на „hyper“, означаващо „край”, и „eikon“, означаващо „образ или привидение”. Това е препратка към вярването, че тази билка има толкова мощно влияние срещу злите духове, че дори само едно лъхване от нея ще ги накара да изчезнат. Казва се, че в присъствието на такава слънчева билка, никакво зло не може да съществува.

Жълтият кантарион е познат на човечеството от дълбока древност като магическа билка, която по естествен начин влива светлина, жизненост и енергия в човешкото тяло и оказва мощно влияние върху тялото и духа. Легендата разказва, че през първи век ранните християни кръстили билката на св. Йоан Кръстител (St. John’s Wort – Билката на Свети Джон), защото цъфти на 24 юни – денят, отбелязващ раждането на св. Йоан Кръстител. В народните поверия билката е символ на слънцето и лятното слънцестоене.

Жълтият кантарион е особено ценен заради съдържанието на хиперицин – най-силният природен антидепресант познат на науката – и успешно се прилага за лечение на депресивни състояния, тревожност, безпокойство, страхова невроза, безсъние, неврастения, неспокоен сън, болки в стомаха на нервна почва и психично изтощение. Химическата съставка хиперфорин, съдържаща се в жълтия кантарион може да бъде полезна за лечение на алкохолизъм.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН

В ароматерапията, маслото от жълт кантарион се използва за лечение на депресивни състояния, тревожност, безпокойство, нервно напрежение и психично изтощение. Приложено локално, маслото може да се използва за успокояване на раздразнена и зачервена кожа и за ускоряване на оздравителните процеси. Подходящо при слънчеви или други изгаряния. Може да подпомогне грижата за леки рани, охлузвания и порязвания. Благоприятно действа при спортни травми и наранявания, разтягания на сухожилията, натъртвания, навяхвания. Използва се в натурални средства за оздравителни или козметични процедури. Подходящо за мазна и склонна към омазняване кожа и коса, тъй като спомага за регулиране на себума.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Клинично проучване, публикувано в Biomolecules 2020 Jun, оценява химичния състав и имуномодулираща активност на етеричните масла на Hypericum perforatum. Съобщава се, че етеричните масла, изолирани от листата на H. perforatum, съдържат голямо количество сесквитерпени и че тези етерични масла са мощни инхибитори на човешките неутрофилни реакции. Освен това, съставките на етеричното масло: germacrene D, β-кариофилен и α-хумулен също са мощни инхибитори на човешки неутрофили. Изследователите заключават, че потискането на неутрофилите има противовъзпалителен ефект. В момента се провеждат проучвания за оценка на потенциала на маслото от жълт кантарион като терапевтично средство за различни заболявания с имунни и/или възпалителни механизми.

Изследване върху антибактериалната активност на Hypericum perforatum, публикувано в Journal of Ethnopharmacology, оценява антимикробната активност на маслото от жълт кантарион срещу редица бактериални и гъбични щамове. В хода на изследването се съобщава, че маслото от жълт кантарион притежава широк спектър от биологични и фармакологични ефекти като антидепресантни ефекти, оздравяване на рани, антивирусна и антимикробна активност. Въз основа на химичните и фармакологичните характеристики на H. perforatum, изследователите заключават, че този вид има полезни терапевтични свойства и има възможност за използване като ефективно адаптогенно билково лекарство.

Експеримент има за цел да формулира нов фитотерапевтичен мехлем, базиран на етерично масло от Hypericum perforatum, включено в новата мехлемна основа. Изследването на лечебните свойства на мехлема се извършва в in vivo експериментални модели за заздравяване на рани върху плъхове. Локалното лечение се провежда ежедневно в продължение на 21 дни. Резултатите показват, че тестваният нов мехлем има значителен ефект за заздравяване на рани при кожни наранявания и се оказва безопасен за употреба.

Локални препарати от жълт кантарион като масла или тинктури се използват за лечение на леки рани и изгаряния, слънчеви изгаряния, охлузвания, натъртвания, контузии, язви, миалгия и много други. Фармакологичните изследвания подкрепят употребата в тези области.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Подпомага борбата с депресията и тревожността

Депресията е все по-често срещано заболяване, свързано с широк спектър емоционални, когнитивни и физически симптоми. Тези симптоми оказват негативно влияние върху всекидневния живот. Повечето антидепресанти имат множество странични ефекти. Поради тази причина все повече хора се обръщат към природата. Маслото от жълт кантарион действа като алтернатива на химическите антидепресанти. Използва се при лека до умерена депресия. Изследвания доказват, че ефективността му в борбата срещу депресиите се дължи на по-бавното но за сметка на това по-продължително действие, в сравнение с класическите антидепресивни лекарствени средства, и най-важното − няма странични ефекти. Особено през по-студените и мрачни месеци, маслото от жълт кантарион е перфектен стимулант, защото облекчава симптомите на сезонната депресия и подобрява настроението. Смесете 3 до 5 капки с базово масло и масажирайте в слепоочията и задната част на врата.

Подобрява настроението и повишава енергията

Въздействайки директно върху олфакторната система на мозъка, вдишването на маслото от жълт кантарион може да има незабавен положителен ефект върху настроението и да служи като натурален лек против депресия с меко действие. За да подобрите настроението и да повишите нивата на енергия дифузирайте маслото или нанесете 1 до 3 капки топикално върху слепоочията, китките, задната част на врата или стъпалата на краката, или го добавете към топла вана.

Успокоява кожни раздразнения и възпаления

Благодарение на своите противовъзпалителни, антибактериални и регенеративни свойства, маслото от жълт кантарион има способността да успокоява кожни раздразнения и възпаления. Често се използва за третиране на множество специфични кожни несъваршенства, рани, наранявания, изгаряния и белези. Може да помогне при възпалена, напукана, люспеста и суха кожа.

Бори се с бръчките и стареещата кожа

Топикалното приложение на маслото от жълт кантарион може да намали появата на признаците на стареене. Неговият антиоксидантен потенциал, предполага ползи срещу свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене на кожата. В допълнение, подхранва и овлажнява кожата и често се използва в кремове и серуми за лице. Използвайте маслото от жълт кантарион, за да подмладите кожата си и да се радвате на здрав и блестящ тен. Добавете 1 до 3 капки масло от жълт кантарион към балсам за устни, измивно средство за лице или лосион, за да се преборите с бръчките.

Има противовъзпалително действие

Успокояващата природа на етеричното масло от жълт кантарион и богатата концентрация на антиоксидантни и противовъзпалителни средства го правят идеален за облекчаване на болезнените болки от артрит, в допълнение към подагра, дискомфорт на ставите и мускулни болки. Поради тази причина маслото често се използва за масаж при невралгии, ишиас, ревматизъм, артрит и болки в мускулите. Спортистите често го използват за възстановяващи масажи на мускулите, сухожилията и тъканите. Локалната му употреба намалява болката, спомага за успокояване на уморени, възпалени, болезнени мускули и подути стави и може да инхибира контракциите и спазмите, водещи до крампи. Нанесете 3 до 5 капки върху засегнатия участък или добавете 5 до 10 капки към топла вана с английска сол.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН

DIY лосион за тяло „Нежна грижа“

Създайте свой собствен спа кът за хармония и релакс вкъщи и си направите лосион, с който да успокойте, подхраните и овлажните кожата на тялото си. Домашният лосион за тяло е една от най-лесните рецепти от типа „направи си сам“. Всичко което трябва да направите, е да разтопите на водна баня маслата и воала! Вече имате един прекрасен лосион за тяло.

Смесете:

 • ¼ чаша захтин
 • ¼ чаша кокосово масло
 • ¼ чаша пчелен восък
 • ¼ чаша масло от карите
 • 20 супена лъжица витамин Е
 • 20 капки етерично масло от тамян
 • 20 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 20 капки етерично масло от лавандула

 

Смесете зехтина, кокосовото масло, восъка и маслото от карите в малка стъклена купа. Поставете купата в тенджера с малко вода и затоплете на среден огън. Разбъркайте, за да се смесят добре. Приберете купата в хладилик за 1 час или докато сместа се втвърди леко. Разбийте сместа с миксер, докато стане пухкава и въдушна. Добавете витамин Е и етеричните масла и отново разбъркайте. Изсипете лосиона в шише за лосион или в стъклен съд. 

 

Мехлем за наранена кожа

Направете си нежен домашен мехлем за по-лесно зарастване на рани, белези, натъртвания и синини. Може да се нанася по всяко време, подходящо е за честа употреба. 

Съставки:

 • 6 гр. пчелен восък
 • 20 гр. масло от карите
 • 40 гр. черен оман в слънчогледово масло
 • 40 гр. масло от невен
 • 15 капки етерично масло от жълт катарион
 • 10 капки етерично масло от лавандула

 

Разтопете на водна баня пчелният восък и маслото от карите, след това към тях добавете другите базови масла и разбъркайте добре. Махете сместа от топлината и добавете етеричните масла. Излейте в съд по избор.

 

Арома бленд „Анти стрес и умора“

Ако изпитвате тревожност и безпокойство, опитайте тази арома композицията. Тя действа успокояващо при състояния на стрес и депресия, има тонизиращ и ободряващ ефект, влияе благотворно на съня и има релаксиращи свойства.

Използвайте дифузер или арома лампа и смесете:

 • 2 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 2 капки етерично масло от бергамот
 • 2 капки етерично масло от сладък портокал

 

Възстановяващо и подмладяващо масло за лице

Използвайте тази арома композицията против стареене, за да заздравите, подхраните и възстановите кожата на лицето, да го озарите и да му предадете младежки вид.

Смесете:

 • 30 мл студено-пресовано масло от жожоба или шипка
 • 2 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 2 капки етерично масло от безсмъртниче
 • 2 капка етерично масло от роза дамасцена

 

Релаксиращ бленд за вана

Искате ли да се отпуснете след напрегнат работен ден? Опитайте тази домашно приготвена рецепта за релаксираща вана с масло от жълт кантарион. Тя ще ви помогне да се освободите от умората и нервното напрежение, ще отпусне мускулите и ще подобри състоянието на кожата ви.

Смесете:

 • 1 чаша английска сол
 • 3 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 3 капки етерично масло от лавандула
 • 2 капки етерично масло от иланг-иланг
 • 2 капки етерично масло от тамян

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от жълт кантарион е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца! Етеричното масло от жълт катарион е абсолютно противопоказно за прием в комбинация със седативни лекарства и особено с антидепресанти, поради значително засилване на действието им. Жълтият кантарион повишава чувствителността на организма към ултравиолетовите лъчи! Не е препоръчително да се използва от хора със слънчеви алергии, много светла и/или чувствителна кожа, както и преди излагане на слънчева светлина!

Внимание! Етеричното масло от жълт кантарион не е червено на цвят. Червеното багрило хиперицин на растението жълт кантарион не се съдържа в етеричното масло след процеса на парна дестилация. Червено масло от жълт кантарион може да се получи само чрез извличане на жълт кантарион в мазно масло, напр. в зехтин. Тогава се нарича мацерат. От Essences Bulgaria предлагаме само естествени етерични масла, без да ги смесваме с други масла или вещества!

 

 • Подпомага борбата с депресията и тревожността
 • Подобрява настроението и повишава енергията
 • Успокоява кожни раздразнения и възпаления
 • Бори се с бръчките и стареещата кожа
 • Има противовъзпалително действие

Въздействие върху психо-емоционалното състояние
Депресия, нервност, тревожност, безпокойство и безсъние
Аромалампа:
 добавете 3-4 капки етерично масло към 4 с.л вода.
Вана: 4-6 капки етерично масло смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната.

Въздействие върху човешкото тяло
Херпес
Локално приложение: 
нанесете 1 капка етерично масло в чист вид върху засегнатия кожен участък.

Слънчевото изгаряне
Локално приложение:
 в разреден вид 1:10 в базово растително масло.

Ревматизъм и подагра
Компреси:
 15 капки етерично масло смесете с вода или разтворете в ароматно олио. Сложете малка хавлиена кърпа върху водата и я оставете да се напои. Изстискайте я добре и я поставете върху болезненото място.

Болки в гърба и ставите, невралгии, болки в мускулите и разширени вени
Масажно масло за тяло:
 20 капки етерично масло смесете с 50 мл. базово масло.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от жълт кантарион е високо концентрирана растителна съставка! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

Жълтият кантарион повишава чувствителността на организма към ултравиолетовите лъчи! Не е препоръчително да се използва от хора със слънчеви алергии, много светла и/или чувствителна кожа, както и преди излагане на слънчева светлина!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

DIY лосион за тяло „Нежна грижа“

Създайте свой собствен спа кът за хармония и релакс вкъщи и си направите лосион, с който да успокойте, подхраните и овлажните кожата на тялото си. Домашният лосион за тяло е една от най-лесните рецепти от типа „направи си сам“. Всичко което трябва да направите, е да разтопите на водна баня маслата и воала! Вече имате един прекрасен лосион за тяло.

Смесете:

 • ¼ чаша зехтин
 • ¼ чаша кокосово масло
 • ¼ чаша пчелен восък
 • ¼ чаша масло от карите
 • 20 супена лъжица витамин Е
 • 20 капки етерично масло от тамян
 • 20 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 20 капки етерично масло от лавандула

 

Смесете зехтина, кокосовото масло, восъка и маслото от карите в малка стъклена купа. Поставете купата в тенджера с малко вода и затоплете на среден огън. Разбъркайте, за да се смесят добре. Приберете купата в хладилик за 1 час или докато сместа се втвърди леко. Разбийте сместа с миксер, докато стане пухкава и въдушна. Добавете витамин Е и етеричните масла и отново разбъркайте. Изсипете лосиона в шише за лосион или в стъклен съд. 

 

Мехлем за наранена кожа

Направете си нежен домашен мехлем за по-лесно зарастване на рани, белези, натъртвания и синини. Може да се нанася по всяко време, подходящо е за честа употреба. 

Съставки:

 • 6 гр. пчелен восък
 • 20 гр. масло от карите
 • 40 гр. черен оман в слънчогледово масло
 • 40 гр. масло от невен
 • 15 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 10 капки етерично масло от лавандула

 

Разтопете на водна баня пчелният восък и маслото от карите, след това към тях добавете другите базови масла и разбъркайте добре. Махнете сместа от топлината и добавете етеричните масла. Излейте в съд по избор.

 

Арома бленд „Анти стрес и умора“

Ако изпитвате тревожност и безпокойство, опитайте тази арома композицията. Тя действа успокояващо при състояния на стрес и депресия, има тонизиращ и ободряващ ефект, влияе благотворно на съня и има релаксиращи свойства.

Използвайте дифузер или арома лампа и смесете:

 • 2 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 2 капки етерично масло от бергамот
 • 2 капки етерично масло от сладък портокал

 

Възстановяващо и подмладяващо масло за лице

Използвайте тази арома композицията против стареене, за да заздравите, подхраните и възстановите кожата на лицето, да го озарите и да му предадете младежки вид.

Смесете:

 • 30 мл студено-пресовано масло от жожоба или шипка
 • 2 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 2 капки етерично масло от безсмъртниче
 • 2 капка етерично масло от роза дамасцена

 

Релаксиращ бленд за вана

Искате ли да се отпуснете след напрегнат работен ден? Опитайте тази домашно приготвена рецепта за релаксираща вана с масло от жълт кантарион. Тя ще ви помогне да се освободите от умората и нервното напрежение, ще отпусне мускулите и ще подобри състоянието на кожата ви.

Смесете:

 • 1 чаша английска сол
 • 3 капки етерично масло от жълт кантарион
 • 3 капки етерично масло от лавандула
 • 2 капки етерично масло от иланг-иланг
 • 2 капки етерично масло от тамян

Коментари

 • author
  Асен Сотиров — 

  Много съм доволен. Ползвахме го около 3 месеца, и даде много положителни резултати! Препоръчвам

 • author
  Alphard — 

  Sympathische Aromatherapie für für eine angenehme Hautpflege

 • author
  Saya Tomoe — 

  Es brauch natürlich 2 Wochen Wirkzeit, aber mische es in Kapsel mit Lavendel, Baldrian und Ashwaganda für meine hartnäckige Einschlafstörung. Es wirkt Wunder.

 • author
  Kindle Customer — 

  Works really well.

 • author
  ????TosaTat???? — 

  This Essences Bulgaria Organic Chamomile Essential Oil smells really strong and fresh. It is 100% Pure Therapeutic Grade, from a Family Owned Farm. I love this. It is very relaxing. It is nice to add to a bath.

 • author
  Jennifer DeBolt — 

  This is so hard to find. It’s the one thing that helps my perineural pain in my back, hips and legs. Thank you for making thins available. It’s high quality and bottled perfect. Thank you.

 • author
  J Núñez M — 

  This product has an excellent relation cost/ size. The odour of this oil is amazing. It has an intensely fresh and sweet citrus and herbaceous aroma. This oil has multiple benefits. It provides me calmness and relaxation. I love it and totally recommended it.

 • author
  Amazon Kunde — 

  Gutes Öl, scheint reine Qualität zu sein. Bin sehr zufrieden.

 • author
  Kathrin S. — 

  Bin absolut zufrieden mit diesem ätherischen Öl vom johanniskraut. Es ist sehr vielseitig einsetzbar.

 • author
  Arnad mujkanovic  — 

  Awseome for relaxation!!

 • author
  Larissa Gray — 

  Seems to be a great quality oil and effectively helps with my neuralgia.

 • author
  Anonym — 

  Johanniskraut ist mein Favourit bei unterschiedlichsten Beschwerden: Es wirkt entzündungshemmend und nervenstärkend - verdünnt in einem Besisöl habe ich sehr gute Erfahrungen gemacht - es hilft mir bei stressigen Situationen und stärkt mich bei kleinen depressiven Verstimmungen.Letztes Mal habe ich es auf Rat einer Freundin auf meinen Arm gegeben, da schmerzhaft und gestaut - Schmerz und Anstauung waren im Nu weg. Top Produkt

 • author
  R.W. — 

  Ich bin begeistert von bulgaria ölen und werde mir weitere kaufen.

 • author
  Holger Wilke — 

  Es ist wirklich wunderbar, eine solch schöne Lösung in dunklen Momenten gefunden zu haben.Ich gebe einfach ein paar Tropfen in die Badewanne und nehme ein schönes warmes Bad. Es ist nicht so, dass sich dadurch die Dunkelheit komplett auflöst, doch wird es deutlich heller! ???? Ich bin dafür sehr dankbar.Der Geruch ist auch wunderbar und auch an anderen Tagen einfach herrlich. Die Qualität ist hervorragend!

 • author
  Amazon Kunde — 

  Das Öl ist vielseitig verwendbar. Preis - Leistung in Ordnung, kann ich weiter empfehlen.

 • author
  Milena — 

  I love this oil and I don’t want to miss it. I have very dry skin and this oil actually helps. I am so glad! I mix it with coconut oil, perfect!

 • author
  Sylvia  — 

  Used for pain massage but don't like the smell

 • author
  Eve — 

  I've been having a dry cough for two weeks now. With this oil it actually got noticeably better quickly. Thank you!

Оставете коментар


   captcha