Зимна чубрица
image

ЗИМНА ЧУБРИЦА ‒ ПРИРОДЕН АФРОДИЗИАК

Зимната чубрица (Satureja montana) известна още като балканска чубрица е многогодишно тревисто растение. Тя принадлежи към сем. Устноцветни и е една от най-старите и широко разпространените подправки по цял свят.
Латинското й наименование е „Satureja“ и означава „трева на сатирите”.  Сатирите били митични същества, наполовина хора, наполовина кози, които се славели с непокорния си нрав. 


Тръпчивият и леко пиперливият й вкус е бил любим на древните римляни, дълго преди първите товари с пипер да бъдат докарани от Индия. През Античността чубрицата е била смятана за афродизиак. През Средновековието чубрицата се използвала за подправяне на кексове и други сладкиши. Благодарение на монаси чубрицата навлиза в Централна Европа през IX век. Те били очаровани от божествената защита, която символизирала билката.


Зимната чубрица има лековити свойства заради богатото си съдържание на полезни вещества като фибри, калций, калий, желязо, цинк, витамини А, С (83% на 100 г) и от групата на В – В1, В3 и В6, до 3% етерично масло, слуз, танин и др. Тимолът в билката има силни антиоксидантни и противогъбични свойства. Друго вещество е карвакролът, който пречи да се размножават патогенни бактерии.


В народната медицина се използва при храносмилателни и стомашно-чревни оплаквания, при високо кръвно налягане, главоболие, кашлица, виене на свят, сърцебиене и повръщане. Благодарение на съдържанието на натрий, билката съдейства за нормализиране на кръвното налягане и на сърдечния ритъм. Полезният състав на чубрицата я прави уникална билка със силно изявени лечебни ползи.

Свързани продукти