Маточина
image

МАТОЧИНА – ЕЛЕКСИР НА ЖИВОТА

Маточината (Мelissa oficinalis) наречена още лимонче, е многогодишно тревисто растение от сем. Устноцветни. Цветовете на маточината са събрани в лъжливи съцветия. Могат да бъдат оцветени в бледожълто, бяло или розово. 
Благодарение на вълшебният си ментово-лимонен аромат тя е предпочитана храна за пчелите, защото ароматът на нейните цветчета, които съдържат много нектар, неустоимо привлича насекомите. Финият аромат на маточината се дължи на съдържащите се в нея терпени: цитронелал, цитронелол, цитрат и гараниол. Най-пoлeзната част от билката са нейните листенца, които притежават свеж, приятен мирис наподобяващ този на лимоновата кора.


Известният лекар Парацелз нарекъл ароматната билка „елексир на живота“, защото доставя радост на сърцето и ума. 
Още от дълбока древността тя е позната като лек, използван от древногръцките лечители за изцеление от всякакви смущения в дейността на нервната система и бактериални инфекции от най-различен произход. 
Използвана е още през Средновековието за борба със стреса и тревожността и за по-пълноценен сън. Известна е със свойствата си да подобрява апетита и облекчава болката и дискомфорта от лошо храносмилане (включително газове и подуване на корема, както и колики). 


Маточината е верен съюзник на жените в желанието им да бъдат по-красиви, по-млади и по-женствени.
В народната медицина маточината се използва при сърцебиене и ускорен пулс, при чувството на възбуда и напрежение, при депресия, за по-спокоен пълноценен сън, при високо кръвното налягане, при херпес, за подобряване на зреенето, нacтpoeниeтo и ĸoнцeнтpaциятa, при родилни болки, за лечение на женски заболявания и безплодие.

Свързани продукти