Валериана
image

Валериана (Valeriana officinalis) е многогодишно цъфтящо растение от семейство Дилянкови със сладко ухаещи розови или бели цветя, многобройни корени и характерна миризма. Наименованието на рода идва от латинския глагол valere, който означава „да бъдеш силен, здрав“, а народното име „котешка трева“ се дължи на това, че миризмата на листата и корените на валерианата привлича необичайно силно котките.

От древни времена това е едно от магическите растения, които могат да покажат пътя към отвъдното. Билката е била наричана лунен корен или елфическа билка, защото елфите на водата и луната са танцували около нея в лунни нощи.

С история, простираща се назад във времето до Древна Гърция и Рим, коренът от валериана е бил използван срещу безсъние и като лекарство за облекчаване пристъпите на нервност и безпокойство. Пръв Хипократ описва нейните лечебни свойства, а гръцките лекари Диоскурид и Гален използвали билката като лек срещу отрова, докато през Средновековието се е използвала за лечение на епилепсии, за зарастване на трофически язви и лечение на рани при лежащо болни.

В Швеция, растението е било поставяно в сватбените дрехи, за да отблъсне завистта на хората. Други поверия разказват, че се е използвала за предпазване от нещастие и зло. Въпреки това билката валериана става известна именно с влиянието си върху нервните разстройства. Валериана е намирала приложение и по време на Първата и Втората световни войни за лечение на психични разстройства и нервен стрес. Употребявала се е за ароматизиране на вани, за приготвяне на сапун и ароматни масла.

Валерианата е лечебна билка, от която се използват корените и коренището. Корените от валериана съдържат химически съединения, които подобряват качеството на съня и намаляват чувството за тревожност като валерова и изовалерова киселини. Успокоителният и седативен ефект на корена от валериана се дължи на способността на валериановите съединения да намаляват възбудимостта на нервната система. Коренът от валериана увеличава нивата на GABA – аминокиселината, която е отговорна за регулирането на нервните клетки, като по този начин намалява чувството за тревожност и води до намаляване симптомите на хроничен стрес.

Много научни изследвания вече са утвърдили валерианата и получаваните от нея препарати като ефикасно нервноуспокояващо, леко сънотворно и спазмолитично средство. Заради своето седативно действие валерианата намира особено широко приложение при пренапрегнатост, нервно сърцебиене, безсъние, възбуда, страхови изживявания, хистерия, гуша, виене на свят и др. Добри резултати са наблюдавани и при краткотраен, повърхностен и неспокоен сън.

Валериана е медоносно растение. Пчелите събират нектар и малки количества цветен прашец почти през цялото лято.

Интересен факт за валерианата, е че етеричното масло от коренището ѝ съдържа веществото актинидин, което действа като притегател за котките. Това е така, поради сходството на актинидина с вещество, което се съдържа в котешката урина.

Свързани продукти