Био етерично масло Валериана (5мл)

image924
image925
image926
image951

Био етерично масло Валериана (5мл)

  1
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от валериана Valeriana Officinalis Root Oil


Цена: 22.90 лв.

ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

 • Успокоява нервната система
 • Подобрява качеството на съня
 • Облекчава невротични главоболия

 

Аромат: Силен, натрапчив, земен

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Корен

 

ОСОВНИ ХИМИЧНИ СЪЕДИНЕНИЯ

Алфа-пинен, Камфен, Лимонен, Изовалерианова киселина, Борнилацетат

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- седативно

- анксиолитично

- сънотворно

- спазмолитично

- хипотезивно

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ ВАЛЕРИАНА

Етеричното масло от валериана не се комбинира толкова лесно с други етерични масла: добра комбинация от аромати може да се получи само когато се смеси с етерично масло от лавандула, бял бор, кипарис, римска лайка, петитгрен, мирта, пачули и розово дърво.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ВАЛЕРИАНА

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от валериана е полезно като допълнително средство за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Помага при безсъние
 • Намалява симптомите на стрес и тревожност
 • Подобрява дейността на сърдечно-съдовата система
 • Облекчава симптомите на менопауза
 • Нормализира високото кръвно налягане, провокирано от стрес

 

ВАЛЕРИАНА – МАЛКО ИСТОРИЯ

Валерианата е многогодишно цъфтящо растение със сладко ухаещи розови или бели цветя, многобройни корени и характерна миризма. Наименованието на рода идва от латинския глагол valere, който означава „да бъдеш силен, здрав“, а народното име „котешка трева“ се дължи на това, че миризмата на листата и корените на валерианата привлича необичайно силно котките.

От древни времена това е едно от магическите растения, които могат да покажат пътя към отвъдното. Билката е била наричана лунен корен и елфическа билка, защото елфите на водата и луната са танцували около нея в лунни нощи.

С история, простираща се назад във времето до Древна Гърция и Рим, коренът от валериана е бил използван срещу безсъние и като лекарство за облекчаване пристъпите на нервност и безпокойство. Пръв Хипократ описва нейните лечебни свойства, а гръцките лекари Диоскурид и Гален използвали билката като лек срещу отрова, докато през Средновековието се е използвала за лечение на епилепсии, за зарастване на трофически язви и лечение на рани при лежащо болни.

В Швеция, растението е било поставяно в сватбените дрехи, за да отблъсне завистта на хората. Други поверия разказват, че се е използвала за предпазване от нещастие и зло. Въпреки това билката валериана става известна именно с влиянието си върху нервните разстройства. Валерианата е намирала приложение и по време на Първата и Втората световни войни за лечение на психични разстройства и нервен стрес. Употребявала се е за ароматизиране на вани, за приготвяне на сапун и ароматни масла.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ВАЛЕРИАНА

Етеричното масло от валериана има много ползи за здравето, които включват способността му да подобрява продължителността и качеството на съня, да повлиява благоприятно безсъние, обострени състояния на неврози, тревожност, депресия и хроничен стрес, да подобрява здравето на стомаха, да намалява сърцебиенето, да понижава кръвното налягане, да стимулира когнитивните способности и да намалява менструалните крампи.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ ВАЛЕРИАНА

Експеримент от 2022 г. оценява ефективните компоненти и механизма на действие на етеричното масло от валериана в модел на безсъние при плъхове. Резултатите показват, че след лечение с етерично масло от валериана плъховете показват значително удължена продължителност на съня и облекчаване на симптомите на напрежение и тревожност, вследствие на безсънието.

Друго проучване, публикувано е Chemical Senses изследва ефектите от вдишването на аромати върху състоянията на сън-будност при плъхове. Ароматите, които са изследвани са аромата на карамфил, жасмин, лавандула, лимон, мента, бор, роза, сандалово дърво, валериана и иланг-иланг. Резултатите показват, че вдишването на валериана и роза значително удължава времето за сън, докато вдишването на лимон значително го съкращава. Ефектът от вдишването на валериана е забележителен. Анализът на трансаминазата на γ-аминомаслената киселина (GABA) показва, че вдишването на валериана намалява активността на ензима и повишава активността на GABA. Настоящото изследване е първият медицински доклад, който предполага, че вдишването на етерично масло от валериана може да подобри съня.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВАЛЕРИАНА И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Помага при безсъние

Едно от най-старите и най-изучаваните ползи на етеричното масло от валериана е неговата способност да помага при безсъние и да осигурява здрав, пълноценен и спокоен сън. Маслото съдържа монотерпени и сесквитерпени със седативен ефект, които успокояват рефлекторната възбудимост в централните отдели на нервната система.

Ако искате да успокоите ума, да подпомогнете добрия сън и релаксацията, капнете няколко капки масло от валериана в арома дифузер вечер, преди лягане, или се насладете на релаксираща вана, като комбинирате няколко капки масло от валериана с една чаена лъжичка базово масло и добавите към водата за вана.

Намалява симптомите на стрес и тревожност

Ежедневният стрес се случва на всеки от нас. Затова трябва да знаем как да му се противопоставим. Етеричното масло от валериана е основно релаксиращо средство както в ароматерапията, така и в традиционната медицина. И това не е случайно, защото маслото подобрява по естествен път нивата на серотонин и гама-аминомаслената киселина, която отслабва свръхвъзбудимостта на мозъчните клетки. Същият механизъм на действие, който се грижи за здравия сън, спомага и за намаляване на отрицателната енергия и токсините в тялото, които могат да предизвикат тревожност и стрес.

В състояние на силно безпокойство и нервно напрежение, капнете 1-2 капки етерично масло от валериана в шепите си, разтъркайте длани, захлупете ги около носа и устата и вдишайте аромата или капнете 1-2 капки върху парче плат, салфетка или арома бижу, дръжте го близо до лицето и вдишайте аромата.

Подобрява дейността на сърдечно-съдовата система

Благотворният ефект на маслото от валериана върху работата на цялата сърдечно-съдовата система се дължи на приноса му за подобряване на циркулацията на кръвта, укрепване на кръвоносните съдове и активиране на работата на сърцето. Едно от най-ценните приложения на маслото от валериана се изразява в нормализиране на честотата и ритъма на сърдечните съкращения и успокояване на сърцебиенето.

Облекчава симптомите на менопауза

Според проучвания, етеричното масло от валериана може да помогне за облекчаване на симптомите преди или по време на менопауза, които включват горещи вълни, безсъние, тревожност и раздразнителност. Клинично проучване оценяващо ефекта от употребата му по отношение на горещите вълни показва, че вдишването на маслото от валериана значително намалява честотата на горещите вълни при жените.

В допълнение, маслото от валериана има изключително добър ефект върху продължителността и качеството на съня. Ето защо е първи избор за жените в периода на перименопауза и менопауза, които изпитват проблеми със съня и страдат от безсъние.

Добавяне на маслото към гореща релаксираща вана е един лесен и ефективен метод със забележителен ефект по отношение на горещите вълни и борбата срещу безсънието и искам силно да ви окуража да го опитате. Смесете 3-5 капки етерично масло от валериана с емулгатор и добавете към водата за ваната.

Нормализира високото кръвно налягане, особено провокирано от стрес

Със своето силно седативно действие върху нервната система маслото от валериана може да понижи виското кръвно налягане, което е резултат от стресова ситуация. Както е известно, стресът и тревожността са най-честите фактори, които повишават стойностите на кръвното налягане. От друга страна маслото от валериана спомага за регулиране на дейността на мускулния апарат на сърцето и за разширяване на коронарните съдове, което допълнително засилва неговото хипотензивно действие.

За да се освободите от излишната нервна енергия, която може да доведе до тревожност и стрес смесете от 2 до 4 капки етерично масло от корен на валериана с 20 мл. базово масло. Масажирайте с кръгообразни движения слепоочията, областта около очните кухини, зад ушите и врата.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ВАЛЕРИАНА     

Серум за сън

Подгответе си собствен бленд от любимите аромати, за да се насладите на спокоен сън. Смесете съставките в стъклено шише с рол-он накрайник. Допълнете с фракционирано кокосово масло. Втривайте сместа във врата си вечер преди лягане.

Смесете:

 • 2 капки етерично масло от валериана
 • 2 капки етерично масло от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от лавандула
 • фракционирано кокосово масло за допълване

 

Арома бленд „Спокойствие“

Понякога не само умът ни трябва да се успокои преди сън, но и нашето тяло. Бленд от етерични масла „Спокойствие” е подходящо допълнение към топла, релаксираща вана преди лягане, тъй като ще отпусне преуморените ви мускули и ще ви помогне да се успокоите. Отпуснете се и оставете сетивата ви да отпочинат.

Смесете:

 • 2 капки етерично масло от валериана
 • 2 капки етерично масло от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от пачули
 • 2 капки етерично масло от майорана

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло ото от валериана е високо концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Да се ​​избягва контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 • Помага при безсъние
 • Намалява симптомите на стрес и тревожност
 • Подобрява дейността на сърдечно-съдовата система
 • Облекчава симптомите на менопауза
 • Нормализира високото кръвно налягане, провокирано от стрес

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Безсъние, тревожност, хронична умора

 • Аромалампа: добавете 3-6 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м.
 • Директна инхалация: капнете 1-2 капки етерично масло от Валериана в шепите си, разтъркайте длани, захлупете ги около носа и устата и вдишайте аромата.
 • Директна инхалация: капнете 1-2 капки етерично масло от Валериана върху парче плат, салфетка или арома бижу, дръжте го близо до лицето си и вдишайте аромата.
 • Инхалер: капнете 1-2 капки в тампона. Затворете плътно капачетата и използвайте при нужда.
 • Вана: 3-5 капки етерично масло от Валериана смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната.

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Главоболие и мигрена 

 • Разтривки: 2-4 капки етерично масло от Валериана смесете с 10-20 мл. базово масло. Масажирайте с кръгообразни движения слепоочията, областта около очните кухини, зад ушите и врата.

Болки в мускулите и ставите

 • Разтривки: смесете 3-6 капки етерично масло от корен на Валериана с 20 мл. базово масло, след което масажирайте сместа върху засегнатите участъци.
 • Компреси: 5-7 капки етерично масло от Валериана добавете в купа с топла вода. Сложете малка памучна кърпа върху водата и я оставете да се напои. Изстискайте я добре и я поставете върху болезнените участъци.
 • Мехлеми: добавите 10 капки етерично масло от Валериана към 30 мл. базово масло.

Високо кръвно налягане

 • Разтривки: смесете 10 капки етерично масло от корен на Валериана и 20 мл. базово масло. Бавно втрийте сместа върху гърдите като масажирате чрез кръгови движения.
 • Директна инхалация: капнете 1-2 капки етерично масло от Валериана върху парче плат, салфетка или арома бижу, дръжте го близо до лицето си и вдишайте аромата.

Менопауза

 • Релаксиращи вани: 3-5 капки етерично масло от Валериана смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната.
 • Аромалампа: добавете 3-6 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м.

Сърдечно-съдови проблеми

 • Аромалампа: добавете 3-5 капки етерично масло в арома лампа или дифузер на 15 кв.м.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от корен на Валериана е високо концентрирана растителна съставка! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Серум за сън

Подгответе си собствен бленд от любимите аромати, за да се насладите на спокоен сън. Смесете съставките в стъклено шише с рол-он накрайник. Допълнете с фракционирано кокосово масло. Втривайте сместа във врата си вечер преди лягане.

Смесете:

 • 2 капки етерично масло от валериана
 • 2 капки етерично масло от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от лавандула
 • фракционирано кокосово масло за допълване

 

Арома бленд „Спокойствие“

Понякога не само умът ни трябва да се успокои преди сън, но и нашето тяло. Бленд от етерични масла „Спокойствие” е подходящо допълнение към топла, релаксираща вана преди лягане, тъй като ще отпусне преуморените ви мускули и ще ви помогне да се успокоите. Отпуснете се и оставете сетивата ви да отпочинат.

Смесете:

 • 2 капки етерично масло от валериана
 • 2 капки етерично масло от римска лайка
 • 2 капки етерично масло от пачули
 • 2 капки етерично масло от майорана

Коментари

 • author
  Linda Müller  — 

  Ich schlafe viel besser, wenn ich es am Abend im Raum verdampfe.

Оставете коментар


   captcha