Био етерично масло Естрагон (5мл)

image930
image931
image932
image953

Био етерично масло Естрагон (5мл)

  0
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от естрагон Artemisia Dracunculus Oil


Цена: 12.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Успокоява симптоми на алергия
 • Облекчава мускулни спазми
 • Намалява усещането на дискомфорт при пътуване

 

Аромат: Билков, пикантен, сладък, с нюанс на анасон

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Листа и цъфтящи връхчета

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Метил хавикол (Естрагол), Евгенол, β-Оцимен, Лимонене

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- антивирусно

- спазмолитично

- антиалергично

- газогонно

- болкоуспокояващо

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ ЕСТРАГОН

Ако търсите идеи за смеси с етерично масло от естрагон, може да комбинирате с масло от мента, джинджифил, иланг-илнаг, босилек, черен пипер, лимон, лавандула, дафинов лист, кипарис и ким.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЕСТРАГОН

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от естрагон може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Има антиалергични свойства
 • Успокоява спазмите
 • Намалява стреса и тревожността
 • Облекчава зъбобол
 • Подобрява храносмилането

 

ЕСТРАГОН – МАЛКО ИСТОРИЯ

Естрагонът е една от най-известните подправки и лечебно растение в тибетската и арабска медицина. Смята се, че многогодишната билка произлиза от Средна Азия и Източен Сибир и навлиза в Европа по време на монголското нашествие. През Средновековието е пренесен в Южна Франция от рицарите-кръстоносци. Днес естрагонът се отглежда главно в Европа, Близкия изток, Индия и Северна Америка. Най-разпространени са два подвида – френски и руски, като първият е по-ароматен. Тарос е другото име на естрагон.

Наименоваието Esdragon (малък дракон) е френско и идва от гръцката дума за драконче или змия „dracunculus“ – другото име за естрагон е „драконова билка“. Латинското име Artemisia dracunculus (дракон от Артемида), всъщност означава "малък дракон". Това наименование се дължи главно на формата на корените на растението, подобно на змии, усукани на топка и на старото широко разпространено суеверие, че естрагонът може да държи тези опасни създания далеч и да лекува змийско ухапване. 

Арабските лечители са използвали естрагон като лек за халитоза, анемия и храносмилателно средство. В Древна Гърция хората са дъвчели листа от естрагон, за да се отърват от зъбобол. Римските войници поставят листа на растението в обувките си, преди да отидат на войни, вярвайки, че ще се възстановят от умората. В Европа използването на естрагон в готвенето започва през XVII век. Първите, които започват да добавят пикантната билка към основните си ястия са французите. Днес естрагонът е част от световно известната дижонска горчица. Много френски ястия биха били немислими без естрагон, като например легендарния сос беарнез или билковата смес "фин ерб".

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЕСТРАГОН

Етеричното масло от естрагон се използва в ароматерапията (под формата на масажи, инхалации, маски за лице, суспензии, бани и компреси) при лечение на стомашно-чревни спазми, нарушения на мускулната функция, диспепсия, хълцане, аерофагия, тревожност, чревни глисти (аскариди и острици) (Duke, 2001; Bown, 2002; Valnet, 1990), менструални проблеми, забавена менструация и маточна стимулация (Valnet, 1990). Неговите противовъзпалителни и антихистаминови свойства го правят задължително етерично масло за страдащите от алергии. Облекчава симптомите на дискомфорт и гадене при пътуване.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ ЕСТРАГОН

Клинично проучване от 2016 г., проведено в Иран прави сравнително изследване на антибактериалните свойства на етеричното масло от A. Dracunculus. Експериментът е проведен с помощта на метода на дискова дифузия срещу Staphylococcus aureus, S. epidermidis, Micrococcus luteus, Bacillus subtilis, B. cereus, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes, S. typhimurium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Shigella flexneri , S. marcescens, Pseudomonas aeruginosa и Salmonella. Резултатите показват, че всички тези бактерии са чувствителни към етеричното масло от естрагон, при което бактерията S. epidermidis показва най-голямата зона на инхибиране.

Друго изследване, оценяващо антимикробната активност на маслото от естроген, заключава отново, че то показва инхибиторна активност срещу седем микробни щама (Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella paratyphi и Saccharomyces cerevisiae) при минимални концентрации (MIC) от 1,25–5,0 μl/ml. Резултатите са категорични, че етеричното масло от естрагон може да се използва като потенциален биомедицински ресурс.

Основната цел на клинично проучване, проведено през 2021 г., е да изследва влиянието на етеричното масло от естрагон, извлечено от надземните части на растението, върху антиоксидантния капацитет на клетките. Резултатите показват, че фитохимичните му компоненти задействат активността на клетъчните антиоксидантни ензими и следователно може да се разглежда като потенциален защитен агент, полезен в превантивната медицина.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕСТРАГОН И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Има антиалергични свойства

Етеричното масло от естрагон може да бъде един от най-добрите ви съюзници в случай на сезонни алергии. Успешно се използва за борба с ефектите на хистамина в организма, който е основната субстанция, образувана от организма при алергична реакция. Способността му да намалява възпалителния отговор на тялото към алергените помага за облекчаване на симптоми като ринит, уртикария, конюнктивит и екзема. Основният му компонент, в основата на специфичния анасонов аромат на растението – метил хавикол, има спазмолитични и антиалергични свойства и е особено ценен в борба срещу сенната хрема. За да се справите с възпалението и да регулирате прекомерната реакция на имунната система, когато сте изправени пред алерген, вдишвайте етерично масло от естрагон сутрин, след това нанесете капка, разтворена в малко базово масло, върху слънчевия сплит или втрийте в китките

Успокоява спазмите

Етеричното масло от естрагон е мощен спазмолитик, благодарение на високата си концентрация на естрагол. Буквално минути след приложението му върху кожата може да се усети отпускане на мускулите, облекчаване на болката и редуциране на крампите. При простудни заболявания употребата му е безценна, защото успокоява пристъпите на спазмолитичната кашлица. За да помогнете на мускулите да се отпуснат и да облекчите болките по цялото тяло, нанасяйте маслото топикално, разредено в базово масло, върху болезнените участъци.

Намалява стреса и тревожността

Ароматът на масло от естрагон освежава, ободрява ума, държи съзнанието будно, енергизира организма, стимулира душевните и творческите сили, действа стимулиращо. Помага за преодоляване на стреса и за освобождане от потиснатия гняв и натрупаното напрежение. Просто капнете 1 до 2 капки в дланите си, разтъркайте ги и вдишвайте от шепи освежаващия аромат. Алтернативно може да си направите инхалер за нос като смесите 5 капки масло от естрагон, 5 капки масло от лимон и 5 капки масло от мента или тамян и да вдишвате от него винаги когато имате нужда да освежите ума си, усетите умора или сте подложени на стрес, както и преди среща, изпит или важен момент, когато трябва да сте в топ форма.

Облекчава зъбобол

Етеричното масло от естрагон има редица приложения в стоматологията ‒ при пулпити, кариеси, пародонтози и заболявания на устната лигавица. Благодарение на своите анестетични, антисептични и антибактериални свойства, то се използва в денталната медицина като локална упойка при хирургически интервенции в устната кухина или като антисептик при зъбобол. Проучвания са установили, че маслото от естрагон е толкова ефективно, колкото бензокаинът, който се използва за локална анестезия в областта на кожата и лигавиците на устата и гърлото.

Ако страдате от зъбобол добавете от 2 до 3 капки етерично масло от естрагон към 1 чаена лъжица  кокосово масло. Потопете памуче в приготвената смес и го нанесете директно върху болезнената зона. Оставете го да подейства за известно време, докато болката намалее, след което го изплюйте. Направете си балсам като смесите 2 капки етерично масло от естрагон, 2 капки етерично масло от тамян с 1 чаена лъжичка кокосово масло. Етеричното масло от естрагон може да помогне при дискомфорта и да намали възпалението и болката, докато посетите своя стоматолог, но то не трябва да е дългосрочно решение при зъбобол.


Подобрява храносмилането

Етеричното масло от естрагон има потенциал да помогне на организма да поддържа нормална перисталтика, когато храносмилателната система е подложена на стрес или когато храносмилателния тракт не функционира правилно. То помага да се ускори храносмилането, като стимулира секрецията на храносмилателни сокове в стомаха, което спомага разграждането на храната, стимулира перисталтиката на червата и улеснява движението на храна през целия храносмилателен тракт. Изследователите твърдят, че евгенолът действа върху чувствителните към стрес области от мозъка като балансира нивата на хормоните, отговарящи за стреса, което от своя страна помага да се поддържа правилно функционирането на стомашно-чревния тракт.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕСТРАГОН

Арома компрес срещу болки и спазми в мускулите

Приложено върху кожата, маслото от естрагон може да намали спазмите и болките в мускулите. Ако търсите ефективно натурално болкоуспокояващо средство и едновременно с това мускулен релаксант, опитайте тази рецепта за домашно лечение. Смесете маслата и нанесете върху проблемния участък. Покрийте с горещ компрес и оставете да действа 3 до 5 минути.

Смесете:

 • 2 капки етерично масло мента
 • 2 капки етерично масло от кипарис
 • 2 капки етерично масло от естрагон
 • 1 чаена лъжичка масло от кокосово масло

 

Ободряваща арома инхалация

За онези дни с лошо настроение, досадни симптоми и влудяваща апатия, втрийте в дланите си етеричните масла и покрийте устата и носа с ръце. Бавно вдишвайте свежо и бодро настроение. Усмихнете се. Опитайте също да втривате маслата в стъпалата и корема си, разтворени в базово масло.

Смесете:

 • 1 капка етерично масло от естрагон
 • 1 капка етерично масло от бергамот
 • 1 капка етерично масло от иланг-иланг

 

Арома бленд срещу гадене при пътуване

Почти всеки от нас в някакъв момент от живота си е изпитал гадене – онова неприятно усещане в стомаха, което често се появява непосредствено преди повръщане. Следващият път, когато стомахът ви е разстроен, използвайте етерични масла за успокояване на гаденето, усещането за дискомфорт и тежестта в стомаха, свързани с пътуването. 

Смесете:

 • 1 капка етерично масло от мента
 • 1 капка етерично масло от джинджифил
 • 1 капка етерично масло от естрагон
 • 1 капка етерично масло от лавандула
 • 1 супена лъжица кокосово масло

 

Втрийте етеричните масла, разредени в кокосово масло, зад ушите, от вътрешната страна на китките или върху корема, за да облекчите гаденето. Възможно е също да вдишвате аромата директно от бутилката или от носна кърпа. По този начин ще се насладите на ползите от маслата чрез обонянието си. Този по-щадящ начин на приложение може да използвате толкова често, колкото е необходимо по време на пътувания.

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от естрагон е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание!Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!Избягвайте в случаи на астма, хипертония, бъбречни заболявания и при хора, страдащи от неврологични заболявания или хора с коронарни заболявания! 

 • Има антиалергични свойства
 • Успокоява спазмите
 • Намалява стреса и тревожността
 • Облекчава зъбобол
 • Подобрява храносмилането

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Безпокойство, нервно напрежение

 • Аромалампа: добавете 2-3 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м.
 • Вана: 3-5 капки етерично масло от Естрагон смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, сол) и добавете към водата за ваната.
 • Директна инхалация: разредите 1 капка етерично масло от Естрагон към 5 капки базово масло и втрийте в китките.

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Респираторни заболявания

 • Разтривки: 2-4 капки етерично масло от Естрагон смесете с 10-20 мл. базово масло. Масажирайте по протежение на гръбначния стълб.

 

Ревматизъм, мускулни спазми и болки, лошо кръвообращение

 • Разтривки: смесете 3-6 капки етерично масло от Естрагон с 20 мл. базово масло, след което масажирайте сместа върху засегнатите участъци.
 • Компреси: 3-5 капки етерично масло от Естрагон добавете в купа с топла вода. Сложете малка памучна кърпа върху водата и я оставете да се напои. Изстискайте я добре и я поставете върху болезнените участъци.

 

Зъбобол

 • Локално приложение: добавете от 2 до 3 капки етерично масло от Естрагон към 1 чаена лъжица  кокосово масло. Потопете памуче в приготвената смес и го нанесете директно върху болезнената зона. Оставете го да подейства за известно време, докато болката намалее, след което го изплюйте.
 • Балсам: смесете 2 капки етерично масло от Естрагон, 2 капки етерично масло от Тамян с 1 чаена лъжичка кокосово масло.

 

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от Естрагон е високо концентрирана растителна съставка! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Арома компрес срещу болки и спазми в мускулите

Приложено върху кожата, маслото от естрагон може да намали спазмите и болките в мускулите. Ако търсите ефективно натурално болкоуспокояващо средство и едновременно с това мускулен релаксант, опитайте тази рецепта за домашно лечение. Смесете маслата и нанесете върху проблемния участък. Покрийте с горещ компрес и оставете да действа 3 до 5 минути.

Смесете:

 • 2 капки етерично масло мента
 • 2 капки етерично масло от кипарис
 • 2 капки етерично масло от естрагон
 • 1 чаена лъжичка масло от кокосово масло

 

Ободряваща арома инхалация

За онези дни с лошо настроение, досадни симптоми и влудяваща апатия, втрийте в дланите си етеричните масла и покрийте устата и носа с ръце. Бавно вдишвайте свежо и бодро настроение. Усмихнете се. Опитайте също да втривате маслата в стъпалата и корема си, разтворени в базово масло.

Смесете:

 • 1 капка етерично масло от естрагон
 • 1 капка етерично масло от бергамот
 • 1 капка етерично масло от иланг-иланг

 

Арома бленд срещу гадене при пътуване

Почти всеки от нас в някакъв момент от живота си е изпитал гадене – онова неприятно усещане в стомаха, което често се появява непосредствено преди повръщане. Следващият път, когато стомахът ви е разстроен, използвайте етерични масла за успокояване на гаденето, усещането за дискомфорт и тежестта в стомаха, свързани с пътуването. 

Смесете:

 • 1 капка етерично масло от мента
 • 1 капка етерично масло от джинджифил
 • 1 капка етерично масло от естрагон
 • 1 капка етерично масло от лавандула
 • 1 супена лъжица кокосово масло

 

Втрийте етеричните масла, разредени в кокосово масло, зад ушите, от вътрешната страна на китките или върху корема, за да облекчите гаденето. Възможно е също да вдишвате аромата директно от бутилката или от носна кърпа. По този начин ще се насладите на ползите от маслата чрез обонянието си. Този по-щадящ начин на приложение може да използвате толкова често, колкото е необходимо по време на пътувания.

Коментари

Все още няма коментари!

Оставете коментар


   captcha