Био етерично масло Розмарин (10мл)

image942
image943
image944
image957

Био етерично масло Розмарин (10мл)

  2
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от розмарин Rosmarinus Officinalis Leaf Oil


Цена: 10.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Отличен стимулатор на умствена и физическа активност
 • Укрепва корените на косата и заздравява скалпа
 • Активира кръвообращението

 

Аромат: Свеж, дървесен

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Листа

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

1,8-цинеол, Камфор, Линалол, Бета-кариофилен, Терпинен-4-ол

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- енергизиращо

- невропротективно

- антисептично

- болкоуспокояващо

- антиоксидантно

- противовъзпалително

- антимикробно

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ РОЗМАРИН

Етеричното масло от розмарин се използва като средна нотка в парфюмерията. Комбинира се добре с етерични масла от лавандула, чаено дърво, бергамот, безсмъртниче, бял бор, евкалипт, мента, мащерка, черен пипер, джинджифил, босилек и кедър.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от розмарин може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Стимулира растежа на косата и заздравява скалпа
 • Подобрява концентрацията и паметта
 • Подкрепя чернодробната детоксикация
 • Облекчава мускулни и ставни болки
 • Подобрява кръвообращението и повишава еластичността на кожата 

 

РОЗМАРИН – МАЛКО ИСТОРИЯ

Розмаринът е ароматен вечнозелен храст с листенца като иглички на бор. Родовото име „Rosmarinus“ произлиза от латинските думи „ros“ и „marinus“, със значение на „роса от морето“. На гръцки името на билката означава „Тамянът на цветята и дърветата”. Розмаринът заема специално място в древногръцката религия, тъй като е широко използван за освещаване и украсяване на олтари, храмове и свещени места. Древните гърци, египтяни и римляни са почитали розмарина като свещен символ на любовта. Те са използвали билката за подобряване на паметта и концентрацията и за защита от зли сили и кошмарни сънища. Твърди се, че в древна Гърция учениците поставяли клончета розмарин в косата си, докато учат за изпити. Според изследователите, ароматът на растението е свързан с подобрена дългосрочна памет. Най-известната литературна реплика в тази връзка е диалогът между Хамлет и Офелия, когато тя му казва: „Ето розмарин, който е за спомен – моля ти се, мили, помни ме!". Още през XIV век били известни тонизиращите, болкоуспокояващите и антисептични свойства на розмариновото масло, поради което става главна съставка на един от първите парфюми на алкохолна основа в Европа ‒ водата на унгарската кралица. Жизнена и пълна с енергия до дълбоки старини, кралица Елизабет отдава това на прочутата в цяла Европа „вода“, произвеждана предимно от дестилиран розмарин. Във Франция по време на чумната епидемия се правело вино с розмарин и се поставяли клонки пред домовете като защита срещу пагубната болест. Розмаринът се използва в магически заклинания и формули от древността но най-известен е с пречистващите си и защитни свойства. Използва се в ритуали за пречистване и разваляне на магии. В шаманизмът магическите свойства на розмарин са били използвани по време на астралните пътешествия на енергетичното тяло в „задгробния свят“. Розмаринът засилвал способността на шамана да постигне състояние на медитация или транс при което се отделя астралното от физическото тяло.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН

Полезните свойства на етеричното масло от розмарин включват: подсилване на паметта и концентрацията, стимулиране на имунната система, повишаване на тонуса и доброто настроение, облекчаване на болки, активиране процесите на детоксикация, ускоряване растежа на косата, стимулиране на умствената дейност и облекчаване на дихателни проблеми. Етеричното масло от розмарин е също така едно чудесно балансиращо хормоните масло, защото по естествен път подпомага извеждането на излишния естроген от тялото.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ РОЗМАРИН

Екип от психолози от университета Нортумбрия в Нюкасъл, установяват, че ароматът на етеричното масло от розмарин подобрява проспективната памет, включваща умение за запомняне на събития и задачи за изпълнение в определени моменти в бъдеще.  

Етеричното масло от розмаринът е богато на карнозол, фитохимикал, който може да забави растежа на раковите клетки, да засили имунните функции, да ограничи производството на свързани с рака хормони и да действа като антиоксидант, според AICR. Антиангиогенната активност на карнозола и карнозната киселина може да допринесе за антитуморната активност на маслото и предполага неговият потенциал при лечението на злокачествени заболявания, свързани с ангиогенезата.

Розмариновата киселина, основно фенолно съединение, съдържащо се в етеричното масло от розмарин, е известна с това, че има противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови ефекти.

Друга научна статия изследва способността на карнозната киселина да инхибира растежа на човешки ракови клетки на гърдата и да синергизира с куркумин. Заключението е, че карнозната киселина, самостоятелно или в комбинация с куркумин, инхибира растежа на ER-отрицателни човешки ракови клетки на гърдата и може да бъде полезна за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.

Една от най-честите употреби на етеричното масло от розмарин е за стимулиране на растежа на косата при хора с андрогенна алопеция. Резултати от проведено проучване в Иран през 2015 г. показват, че маслото от розмарин може да бъде толкова ефективно за стимулиране на естественият растеж на косата при лица с андрогенетична алопеция, колкото препарата Rogaine Minoxidil, който е популярен продукт за предотвратяване на косопада и насърчаване поникването и сгъстяването на косата .

Друго изследване разкрива невропротективните ефекти на карнозната киселина, съдържаща се в етеричното масло от розмарин и нейната уникална роля в управлението на невродегенеративните разстройства, които водят до прогресивна дегенерация и/или смърт на нервните клетки. Примери за невродегенеративни заболявания са болестите на Паркинсон, Алцхаймер и Хънтингтън.

Преглед в Complementary Therapies in Clinical Practice, включващ 13 проучвания, установи, че някои етерични масла, включително масло от розмарин, могат да помогнат при управление на болката при ревматични заболявания като фибромиалгия, ревматоиден артрит и остеоартрит. Участниците в проучването са използвали етерични масла от лавандула, джинджифил и розмарин в интервал от 2 до 12 седмици. Всичките проучвания показват ефикасността на ароматерапията с етеричните масла за намаляване на болката при ревматични заболявания.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Стимулира растежа на косата и заздравява скалпа

Етеричното масло от розмарин е изключително ценно за грижата за косата. Благодарение на способността му да подобрява клетъчното хранене и да повишава метаболизма в отслабените космени фоликули, етеричното масло от розмарин укрепва и стимулира растежа и подхранва косата по цялата дължина, насърчава регенерацията и възстановява увредената коса. От друга страна, редовното масажиране на скалпа с етерично масло от розмарин значително заздравява скалпа и намалява пърхота. Можете да масажирате скалпа си с разредена смес от масло от розмарин и базово масло, преди или след къпане или да го смесите с шампоана или балсама си.

Подобрява концентрацията и паметта

Етерично масло от розмарин е отличен мозъчен стимулатор ‒ подобрява фокуса, концентрацията и паметта. Проучване установява, че вдишването на масло от розмарин може да подобри когнитивните способности, да повиши настроението и дори да намали риска от неврологични състояния като болестта на Алцхаймер. Доклад, публикуван в Frontiers in Neuroscience, обобщава данните за невропротективните ефекти на маслото от розмарин, откривайки огромни потенциални ползи върху когнитивната функция и превенцията на неврологични заболявания.

Подкрепя чернодробната детоксикация

Друго широко известно приложение на етеричното масло от розмарин е като помощно средство при детоксикация на черния дроб и при облекчаване на проблеми с храносмилането. Маслото може да помогне за ускоряване процесите на разграждане на мазнините и да подкрепи детоксикацията. Зa дa пpeчиcтитe тялoтo cи, дa cтимyлиpaтe дeтoĸcиĸaциятa и дa пpeмaxнeтe вpeднитe тoĸcини, смесете 3 капки масло от розмарин с ¼ чаена лъжичка кокосово масло и нанасяйте върху областта на черния дроб два пъти дневно.

Облекчава мускулни и ставни болки

Етеричното масло от розмарин има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението на тъканите, което  обикновено води до болка в ставите, подуване и скованост. Нанесено локално върху болезнената зона, съдържащите се в етеричното масло активни вещества: 1,8-циенол, алфа-пинен и камфор се свързват с болковите рецептори и специфичните медиатори на възпаление и по този начин оказват обезболяващо действие, без да проявяват седативен ефект. Смесете 2 капки етерично масло от розмарин, 2 капки етерично масло от мента и 1 чаена лъжичка кокосово масло и втрийте с кръгови движения върху възпалените мускули и болезнени стави.
  

Подобрява кръвообращението и повишава еластичността на кожата

Етеричното масло от розмарин е част от много продукти за грижа за кожата, осигуряващи еластичност и повишена циркулация на кожата. В допълнение, етеричното масло от розмарин намалява зачервяването и възпалението на кожата на лицето и ръцете, намалява появата на свързани с възрастта промени, предотвратява образуването на стрии и възстановява процеса на обновяване на епидермалните клетки. За да намалите видимите признаци на целулита, смесете 3 до 6 капки етерично масло от розмарин с 20 мл. базово масло от жожоба и с тази смес правете фрикции (втривания с бързи, енергични движения) на засегнатите от целулит зони.
 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН

Натурално масажно масло против целулит

За да намалите от мастните натрупвания под кожата и да потиснете възпалението в нея, предизвикващо портокалова кожа, можете да се обърнете към природата. Има някои натурални етерични масла, които имат антицелулитно действие. Можете да масажирате засегнатите от целулит места с домашно приготвено масажно масло, комбиниращо няколко етерични масла с добро въздействие против целулит.

Съставки:

 • 15 капки етерично масло от розмарин
 • 15 капки етерично масло от грейпфрут
 • 15 капки етерично масло от хвойна
 • ½ чаша студено-пресовано масло от бадем

 

Смесете всички масла в буркан с подходящ размер. Разбъркайте много добре. Затворете плътно с капак. Разклатете добре в продължение на 5 минути. Нанасяйте върху кожата сутрин и вечер, като масажирате няколко минути. За най-добри резултати ексфолирайте зоната, засегната от целулит преди да нанесете масажното масло.

 

Интензивна подхранваща маска

Чудите се кой е най-бързият начин да ускорите растежа на косата си? Ако имате проблеми с косопада и косата ви е наистина изтощена и има нужда от зареждане с полезни вещества, опитайте тази комбинирана домашна маска за коса. Тя съчетава подсилващото действие на някои от най-ефективните стимуланти за коса и определено може да почувствате разликата още след първото нанасяне.

Съставки:

 • 2 с.л. кокосово масло (зехтинът също е алтернатива)
 • ½  узряло авокадо
 • 2 яйца
 • 1 с.л. мед
 • 7 капки етерично масло от розмарин
 • 7 капки етерично масло от лавандула

 

Смесете всички съставки и разнесете равномерно върху влажна коса, като обхванете цялата дължина, особено сухите краища. Покрийте с найлон или маска за баня и останете с маската 45-60 минути. Накрая измийте с шампоан, а за оптимални резултати прилагайте веднъж седмично.

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от розмарин е силно концентрирано и трябва да се използва само с изключително внимание. Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 

 • Отличен стимулатор на умствената и физическата активност.
 • Подобрява концентрацията, паметта и фокуса.
 • Активира кръвообращението.
 • Укрепва корените на косата и заздравява скалпа.
 • Забавя стареенето на мозъка.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Стрес, памят, концентрация, умствена умора

 • Аромалампа: добавете 3-6 капки етерично масло в аромалампа или дифузер на 15 кв.м.
 • Директна инхалация: капнете 1-2 капки етерично масло от Розмарин върху парче плат, салфетка или арома бижу, дръжте го близо до лицето си и вдишайте аромата.
 • Антистресов спрей: комбинирайте в малка бутилка 6 с.л. вода с 2 с.л. водка и добавете 10 капки етерично масло от Розмарин. Използвайте този спрей през нощта върху възглавницата си, за да се отпуснете или го пръскайте във въздуха, за да облекчите стреса.

 

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО 

Бронхит, кашлица, синузит

 • Директна инхалация: капнете 1-2 капки етерично масло от Розмарин върху парче плат, салфетка или арома бижу, дръжте го близо до лицето си и вдишайте аромата.
 • Инхалация: смесете 1 супена лъжица мед с 2-3 капки етерично масло от Розмарин и добавете към 250-500 мл гореща вода за 10 минути.
 • Разтривания: смесете 3-5 капки етерично масло от Розмарин с 1 ч.л. базово масло. Втривайте с масажни движения в областта на гръдната кост. 

 

Артрит, болезнени и възпалени стави и мускули

 • Разтривания: смесете 5 капки етерично масло от Розмарин с 20 мл. базово масло. Втривайте с масажни движения в областта на засегнатите стави няколко пъти дневно.
 • Вана: 4-6 капки етерично масло от Розмарин смесете с емулгатор (мед, мляко, морска сол, сметана, соли за вана, сол) добавете към водата за вана и разбъркайте енергично. Времетраенето на една процедура е 10-15 мин. / 2-3 пъти седмично до прекратяване на симптомите.

 

Косопад, пърхот

 • Локално приложение: втрийте в скалпа смес от 6-7 капки етерично масло от Розмарин и 1 ч.л. кокосово масло, рициново масло или зехтин. Масажирайте за няколко минути, покрийте главата с найлонова шапка и оставете да подейства 1 час / 2-3 пъти седмично.
 • Обогатяване с шампоан: добавете 3-5 капки етерично масло от Розмарин към 100 мл. шампоан.
 • Изплакване: разредете 7-10 капки етерично масло от Розмарин в 5 мл. алкохол (70%), излейте в 1 литър топла вода и изплакнете с тази смес косата след измиване.

 

Целулит

 • Разтривания: смесете 3-6 капки етерично масло от Розмарин с 20 мл. базово масло. С тази смес се правят фрикции (втриване с бързи, енергични движения).

 

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от Розмарин е високо концентрирана растителна съставка! Прилагането му в чист вид върху кожата трябва да се извършва с повишено внимание! Да се съхранява на недостъпно за деца място! Да не се използва по време на бременност и кърмене без предварителна консултация със специалист! Да се избягва контакт с очите и лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни области на тялото!

ЗАБЕЛЕЖКА: Информацията изложена в сайта има опознавателен характер. Вътрешната ароматерапевтична употреба на етеричното масло изисква задължителна предварителна консултация с ароматерапевт!

Коментари

 • author
  Боряна — 

  Изключително чисти масла. Това е 4 или 5 тото масло, което използвам на вашата фирма. Много доволна!!!!

 • author
  Richard Marbach — 

  Herrlich erfrischend

Оставете коментар


   captcha