Био етерично масло Ким (15мл)

image1906
image1907
image1908
image1909
image2109
image2110

Био етерично масло Ким (15мл)

  2
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Ким Carum Carvi Fruit Oil


Цена: 14.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Намалява подуването на корема и успокоява спазмите
 • Подпомага облекчаването на кашлицата
 • Стимулира доброто настроение

 

Аромат: Тревист, зелен, дървесен

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Узрели сухи плодове/семена

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Карвон, Лимонен, Мирцен

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- муколитично

- холеретично 

- стимулиращо храносмилането

- карминативно 

- акваретик 

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ КИМ

На емоционално ниво етеричното масло от ким има ободряващ ефект. Съчетава се добре с етеричните масла от босилек, бергамот, кориандър, джинджифил, римска лайка, канела, лайм и тамян.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ КИМ

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от ким може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Облекчава подуването на корема и успокоява коликите
 • Повишава настроението
 • Идеален за грижа за устната кухина и поддържане на здрави зъби
 • Поддържа здрава дихателна система
 • Намалява задържането на вода

 

КИМ – МАЛКО ИСТОРИЯ

Ким се среща в диворастящо състояние в Европа, Азия и Северна Африка. Растението е известно още като кръстоцветен и обикновен ким. Финландия и Канада са най-големите страни износителки, а Индия, Германия и САЩ са основните целеви пазари. Ким е многогодишно растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни, роднина на магданоза, копъра и морковите. На височина достига до половин метър и обикновено започва да цъфти на втората година. Плодчетата са малки, продълговати, тъмнокафяви на цвят. Имат остър аромат и сладък, но леко пикантен вкус, напомнящ анасон и лимон. Плодчетата се събират, натрошават и се превръщат в етерично масло от ким чрез парна дестилация. В исторически план има доказателства, открити в езерни почви в Швейцария, които предполагат, че подправката е най-малко на 5000 години. Има и други археологически доказателства като кимови плодове, намерени край огнищата на жилища в Германия още от 3000 г. пр. н.е.. Подправката е използвана и в Римската империя. Именно на нея често се приписва разпространението на ким в цяла Европа по време на кръстоносните походи. Твърди се, че ким е бил култивиран в Европа още през Средновековието. В средните векове хората вярвали, че семената от ким могат да прогонят духовете и демоните.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ КИМ

Етеричното масло от ким има леко пиперлив но сладък аромат, който го прави удоволствие за сетивата. Маслото действа благотворно върху стомашно-чревния тракт. Подпомага храносмилането, облекчава болката и спазмите на гладката коремна мускулатура, което го прави задължителна част от аптечката в един дом. Основно се използва като храносмилателен тоник и като помощно средство при лошо храносмилане, колики, жълтеница, диария и метеоризъм. Наскоро проведени проучвания показват, че етеричното масло от ким може дори да се използва успешно за лечение на хронични заболявания като синдром на раздразнените черва, колит, диспепсия и дори диабет. 

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ КИМ

При лабораторно проучване на плъхове с диабет е доказано, че етеричното масло от ким понижава кръвната захар. Проучването заключава, че ефектите на маслото от ким върху серумната кръвна глюкоза са причинени от механизъм, независим от секрецията на инсулин, тъй като нивата на инсулин остават непроменени. По-скоро антиоксидантният ефект на маслото от ким може да доведе до подобряване на нивата на глюкозата.

Други клинични изследвания потвърждават имунологичния ефект на маслото от ким.  Намалява провъзпалителните цитокини и може да бъде добро средство за лечение на възпалителни състояния като синдром на раздразнените черва (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD).

Етеричното масло от ким (включително неговия воден разтвор) е тествано за ефикасност срещу конвулсии в проучване при мишки. Маслото от семена на ким има антиконвулсивен ефект, т.е. превантивен ефект срещу тонични гърчове и смърт, при PTZ-индуцирани гърчове при мишки. Проучването заключава, че спазмолитичният ефект на етеричното масло е по-висок от този на неговия воден екстракт.

Доказано е, че етеричното масло от ким е ефективен диуретик. Кимът може да увеличи отделянето на урина, без да повлияе на концентрацията на електролитите, които определят алкално-киселинното равновесие (pH) и водно-електролитния баланс в тялото. Действието на етеричното масло от ким не повлиява нивата на калий и натрий. В допълнение, маслото от ким не показва бъбречна токсичност по време на клиничното проучване.

Съществуват клинични проучвания, които оценяват ефективността на маслото от ким при лечението на затлъстяване. Маслото от семена на ким може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите. Освен това водният екстракт от ким и етеричното масло имат положителен ефект върху средното тегло, индексът на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията и процента на телесните мазнини в рандомизирано проучване.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КИМ И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Облекчава подуването на корема и успокоява коликите

Лимоненът и карвонът, двата основни компонента на етеричното масло от ким, могат да помогнaт за успокояване на проблеми с храносмилането, включително проблеми като метеоризъм. Ето защо етеричното масло от семена на ким се използва най-често за подпомагане на храносмилателната система. За да извлечете ползите от маслото от ким, можете да го разредите с базово масло и да го втриете в коремната област. Облекчава спазмите, подуването на корема и симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва.

Повишава настроението

При вдишване, етеричното масло от ким показва положителен ефект за подобряване на настроението и повдигането на духа и психиката, сочат проучвания. Насърчава умствената яснота, повишава енергийните нива и разсейва от натрапчиви мисли. Стресирани, нервни или разстроени ли сте? Чувствате ли се напрегнати без видима причина? В такива състояния, вдишвайте дълбоко аромата на маслото и позволете на силата му да се разгърне и да подейства положително. Ароматът на маслото ще донесе мир в живота Ви, а може би и някоя позитивна промяна.

Идеален за грижа за устната кухина и поддържане на здрави зъби

Етеричното масло от ким съдържа лимонен – основният компонент в маслото от цитрусови плодови. Както е известно, лимоненът проявява противовъзпалителни и мощни почистващи свойства и предлага помощ за поддържане на добро орално здраве. Помага за освежаване на дъха, подпомага борбата с патогените в устната кухина и поддържа зъбите чисти и здрави. Добавете 1 капка етерично масло от ким върху мокра четка и масажирайте зъбите и венците, преди да ги измиете. Алтернативно си направете домашна вода за уста, като смесите 1 капка етерично масло от ким и 1 капка етерично масло от мента с изворна вода. Една глътка от разтвора е достатъчна за една успешна промивка на устата. 

Поддържа здрава дихателна система

Етеричното масло от ким е богато на терпени, за които се твърди, че имат антимикробни ефекти. Проучване доказа ефективността на маслото от ким срещу грам-отрицателната бактерия Pseudomonas aeruginosa, която причинява инфекциозни заболявания като пневмония, септичен шок и кожни инфекции. Вдишването на парите на етеричното масло от ким действа отхрачващо и премахва опасните бактерии в дихателните пътища, които могат да бъдат унищожени благодарение на естествените му антибактериални свойства.

Намалява задържането на вода

Етеричното масло от ким има диуретични свойства. Помага на тялото да се освободи от натрупаните токсини и излишните количества вода, без да води до загуба на електролити. Благодарение на способността си да прочиства токсините от тялото, маслото от ким се използва широко за стимулиране на лимфния дренаж. Създайте своята перфектна комбинация за масаж, която да подкрепи Вашите упражнения и целите за отслабване като смесите етерично масло от ким с етерично масло от черен пипер, джинджифил и канела.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КИМ

Енергизиращ бленд с етерично масло от ким

Ако се чувствате стресирани и под напрежение или имате нужда от положителна енергия и добро на настроението, опитайте тази комбинацията от етеричните масла в арома дифузера. Този бленд ще ви зареди с позитивна енергия и добро настроение.

Смесете:

 • 4 капки масло от ким
 • 2 капки масло от сладък портокал
 • 2 капки масло от здравец

 

Домашна вода за уста с масло от ким

Повечето конвенционални води за уста съдържат синтетични съставки, които не са полезни за здравето. Ето една лесна и изцяло натурална рецепта за приготвяне на домашна вода за уста, която съчетава свойствата на няколко естествени съставки и носи ползи за здравето на устната кухина, борбата срещу кариесите и гингивита:

 •  5 капки етерично масло от ким
 •  5 капки етерично масло от чаено дърво
 •  5 капки етерично масло от мента
 •  2 чаши изворна вода

 

Вдъхновяващ арома бленд с масло от ким

Използвайте тази композиция от етерични масла за мотивация, когато се чувствате леко депресирани и имате нужда от стимулиране на креативността и вдъхновение за постигане на оптимални резултати. Използвайте дифузер или ароматна лампа и смесете:

 •  4 капки етерично масло от ким
 •  3 капки етерично масло от бергамот
 •  3 капки етерично масло от грейпфрут

 

Арома бленд за здрави дихателни пътища

Често ли ви боли гърлото? Имате ли отслабена имунна система? Тази комбинация от етеричните масла има успокояващо въздействие, като същевременно освобождава аромат, който помага да се „отвори" дихателната система и да се улесни дишането. Лесна рецепта, която да използватепри първите симптоми на грип и настинка.

 •  2 капки етерично масло от ким
 •  2 капки етерично масло от исоп
 •  1 капка етерично масло от мащерка

 

Домашно масло за лимфодренажен масаж

Направете си сами масажно масло за лимфодренажен масаж. Масажът ще ви помогне да снемете натрупаното напражение в мускулната тъкан, с което ще се възстанови правилната циркулация на лимфата по лимфните съдове. Може да използвате базово масло и към него да прибавите следните етерични масла:

 •  2 супени лъжици кокосово масло
 •  10 капки масло от здравец
 •  10 капки масло от джинджифил
 •  5 капки масло от ким

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от ким е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 

 • Облекчава подуването на корема и успокоява коликите
 • Повишава настроението
 • Идеален за грижа за устната кухина и поддържане на здрави зъби
 • Поддържа здрава дихателна система
 • Намалява задържането на вода

 

Енергизиращ бленд с етерично масло от ким

Ако се чувствате стресирани и под напрежение или имате нужда от положителна енергия и повдигане на настроението, опитайте тази комбинацията от етеричните масла в арома дифузера. Този бленд ще донесе много енергия и настроение. Смесете:

 • 5 капки масло от ким
 • 2 капки масло от сладък портокал
 • 3 капки масло от здравец

 

Домашна вода за уста с масло от ким

Повечето конвенционални води за уста съдържат синтетични съставки, които не са полезни за здравето. Ето една лесна и изцяло натурална рецепта за приготвяне на домашна вода за уста, която съчетава свойствата на няколко естествени съставки и носи ползи за здравето на устната кухина, борба с кариесите и гингивита:

 •  5 капки етерично масло от ким
 •  5 капки етерично масло от чаено дърво
 •  5 капки етерично масло от мента
 •  2 чаши изворна вода

 

Вдъхновяващ арома бленд с масло от ким

Използвайте тази композиция от етерични масла за мотивация, когато се чувствате леко депресирани и имате нужда от стимулиране на креативността и вдъхновение за постигане на оптимални резултати. Използвайте дифузер или ароматна лампа и смесете:

 •  4 капки етерично масло от ким
 •  3 капки етерично масло от бергамот
 •  3 капки етерично масло от грейпфрут

 

Арома бленд за здрави дихателни пътища

Студено ли Ви е? Често ли Ви боли гърлото? Имате ли отслабена имунна система? Тази комбинация от етеричните масла има успокояващо въздействие, като същевременно освобождава аромат, който помага да се „отвори" дихателната система и да се улесни дишането. Лесна рецепта, която да използватепри първите симптоми на грип и настинка.

 •  2 капки етерично масло от ким
 •  2 капки етерично масло от исоп
 •  1 капка етерично масло от мащерка

 

Домашно масло за лимфодренажен масаж

Направете си сами масажно масло за лимфодренажен масаж. Масажът ще Ви помогне да снемете натрупаното напражение в мускулната тъкан, с което ще се възстанови правилната циркулация на лимфата по лимфните съдове. Може да използвате базово масло и към него да прибавите следните етерични масла:

 •  2 супени лъжици кокосово масло
 •  10 капки масло от здравец
 •  10 капки масло от джинджифил
 •  5 капки масло от ким

 

Коментари

 • author
  Bettina S.. — 

  Guten Abend, kann das Öl auch auf Brot getropft (2 tropfen) gegessen werden?

 • author
  Georgiana  — 

  Good morning! I cannot see the origin countries for exotic line essential oils. Where can I find this information? Thank you!

Оставете коментар


   captcha