Био етерично масло Чаено дърво (15мл)

image1970
image1971
image1972
image1973
image2123
image2124

Био етерично масло Чаено дърво (15мл)

  0
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Чаено Дърво Melaleuca Alternifolia Leaf Oil


Цена: 14.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Подходящо за мазна кожа, склонна към акне 
 • Поддържа дома чист и без бактерии
 • Подобрява общата хигиена на устната кухина

 

Аромат: Свеж, зелен и силен

Метод на извличане: Парна дестилация

Използваема част: Листа и клонки

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Терпинен-4-ол, Гама-терпинен, Алфа-терпинен, 1,8-цинеол

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- силно антибактериално

- антивирусно

- противогъбичнo

- противопаразитнo

- противовъзпалително

- антисептично

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО

Ако търсите идеи за смеси с етерично масло от чаено дърво, можете да комбинирате с етерични масла от бергамот, евкалипт, хвойна, лимон, грейпфрут, бял бор, розмарин, лайка или канела.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от чаено дърво може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Лекува акне и екзема
 • Бори се с пърхота
 • Може да бъде ефективно срещу гъбички по ноктите на краката
 • Използва се при лечение на порязвания и рани
 • Подобрява цялостното орално здраве

 

ЧАЕНО ДЪРВО – КРАТКА ИСТОРИЯ

Широко известно като „чаено дърво“ растението Melaleuca alternifolia произхожда от Австралия, където още преди пристигането на белите заселници аборигенски племена са изпозвали целебните му свойства. Историята разказва, че по време на околосветските си експедиции през 18-ти век капитан Джеймс Кук акостирал с екипажа си край бреговете на Австралия. Там той вижда местните австралийци да варят отвари с помощта на листата от дървото. Моряците му започнали да експериментират рецепти с листата на растението Melaleuca, като приготвяли заместител на класическия чай, откъдето идва и името „чаено дърво".

Това красиво и екзотично растение играе важна роля в традиционните лечебни практикина аборигените. The oral history of Australian Aborigines разказва за магически лагуни, в които листата на чаеното дърво падали във водите и това с годините превърнало лагуните в естествени антисептични бани. Аборигените от народа Бунджалунг използвали натрошени листа от чаено дърво за лечение на кашлица и настинка или като антисептик за кожни заболявания. Те смачквали листата и ги налагали върху порязвания, изгаряния или места с инфекции. Легенда разказва, че маслото от чаено дърво се е считало за толкова важно заради противомикробните си свойства, че австралийските войници са го носели задължително в раниците си по време на Втората световна война. Работниците, заети с производството на етерично масло от чаено дърво са били освобождавани от военна служба.  Въпреки, че тези истории може да звучат твърде пресилено, неуспорим факт е, че етеричното масло от чаено дърво е едно от най-широко изследваните, документирани и клинично доказани терапевтични етерични масла.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО

Етеричното масло от чаено дърво отдавна е известно със своите мощни антисептични свойства и способността си да оздравява рани. Повече от 70 години в множество медицински изследвания се документира широкоспектърното антибактериално действие на маслото от чаено дърво и способността му да убива резистентни към антибиотици щамове на бактерии, вируси и гъбички.

Извличено чрез парна дестилация от листата на растението, маслото от чаено дърво е задължително за всяка домашна аптечка. Чаеното дърво проявява мощни почистващи и пречистващи свойства. Активните съставки на маслото ще ви помогнат да поддържате кожата си чиста и здрава. Използвано като добавка или основна съставка в почистващи препарати поддържа чистотата, свежестта и здравословната среда у дома.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО

Първите данни за антимикробната активност на маслото от чаено дърво са публикувани през 1920 година в поредица от статии на австралийския държавен химик Артър Пенфолд. Едва тогава ползите от лековитото растение, получават по-широка популярност. Когато оценява антимикробната активност на M. alternifolia, той прави сравнения с фенола, който е златен стандарт по това време. Маслото от чаено дърво е оценено като 11 пъти по-активно от фенола, като само терпинен-4-ол е 16 пъти по-мощен от фенола.

Научно е доказано, че маслото от чаено дърво е мощен агент срещу бактерии, включително резистентни на антибиотици щамове. Едно проучване потвърди ефикасността на маслото от чаено дърво срещу 66 различни изолата Staphylococcus aureus и 33 резистентни на антибиотици щама.

В друго проучване е измерена ефективността на етеричното масло от чаено дърво при лечението на микоза на стъпалата  (гъбички по пръстите на краката) спрямо стандартното конвенционално лекарство срещу гъбични инфекции с чувствителни патогени ‒ Толнафтат (Tolnaftate). 65% от участниците съобщават за клинично подобрение.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Лекува акне и екзема

Друго клинично проучване оценява ефективността на гел с 5% масло от чаено дърво при лечението на акне. Резултатите са сравнени с ефективността на лосион с 5% бензоил пероксид. Гелът с 5% масло от чаено дърво намалява по-бавно лезиите от акне но пък е много по-толерантен към кожата и с по-малко странични ефекти като лющене, обрив или сухота на кожата.

Бори се с пърхота

За да тестват ефикасността на маслото от чаено дърво срещу пърхот, 126 жени използвали шампоан с 5% масло от чаено дърво в продължение на 4 седмици. Данните от проучването сочат, че някои от жените съобщили за подобрение на свързаните с пърхота симптоми като сърбеж и омазняване.

Може да бъде ефективно срещу гъбички по ноктите на краката

Поради своите антипаразитни и противогъбични качества, маслото от чаено дърво е чудесен избор за употреба при гъбички на ноктите (онихомикоза), гъбички на стъпалото и трихофития. Поставете 2 капки неразредено масло от чаено дърво върху засегнатата област с помощта на чист памучен тампон. Маслото от чаено дърво също така е полезно за лечение и отстраняване на брадавици. Просто нанесете няколко капки масло от чаено дърво директно върху зоната в продължение на 20 дни, веднъж на ден.

Използва се при лечение на порязвания и рани

Маслото от чаено дърво е перфектната съставка в домашно приготвен мехлем за рани поради своите антисептични, антибактериални и противогъбични свойства. За да дезинфектирате раната, първо я промийте с вода и сапун (или кислородна вода). След това сложете 1 до 3 капки масло от чаено дърво и покрийте мястото с чиста марля и бинт, за да се предпазите от инфекции.

Подобрява цялостното орално здраве

Благодарение на способността на маслото от чаено дърво да се справя с лошите бактерии и в същото време да успокоява възпалението, то се е превърнало в обичайна съставка в натуралните продукти за паста за зъби и вода за уста. Може да помогне и за намаляване на кариеса. Клинични проучвания доказват, че може да инхибира развитието на гъбички от вида Candida. Нещо повече, маслото от чаено дърво би могло да има благоприятен ефект при лечение на инфекции, причинени от кандида, резистентна към Флуконазол.

За да подобрите оралната хигиена и здравето на устната си кухина, можете да си направите домашна вода за уста. Добавете 1 капка масло от чаено дърво в чаша топла вода, разбъркайте добре и жабурете устата за 30 секунди. Повтаряйте всеки път, когато миете зъбите си. Експертите обръщат внимание на нещо много важно! Маслото от чаено дърво не трябва да бъде поглъщано, тъй като може да бъде силно токсично при орален прием.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО

Натурален почистващ препарат за баня

Баните са любимото място за бактерии и гъбички във вашия дом. Маслото от чаено дърво служи като мощен дезинфектант и може да се използва за премахване на мухъл у дома. За да си направите домашен препарат за почистване и дезинфекция на повърхности, комбинирайте 10 капки масло от чаено дърво и 100 мл. ябълков оцет или спирт в спрей флакон. Смесете продуктите в бутилката и разклатете добре, за да се смесят. След което може да напръскате замърсените повърхности и да забършете със суха кърпа.

Смесете:

 • 100 мл ябълков оцет
 • 10 капки етерично масло от чаено дърво
 • спрей бутилка или флакон

 

Арома бленд срещу акне

Като алтернатива на геловете с масло от чаено дърво в аптеките, можете да приготвите сами домашен лек срещу акне. Капнете 10 капки етерично масло от чаено дърво в 30 мл. студено-пресовано масло от конопени семена или масло от кайсиеви ядки. След почистване на лицето, нанасяйте (за предпочитане вечер) 2 до 3 капки от получената смес с тампон за грим върху участъците с акне.

Смесете:

 • 30 мл масло от конопени семена или кайсиеви ядки
 • 10 капки етерично масло от чаено дърво
 • стъклена бутилка

 

Арома бленд против омазняване на косата и пърхот

Маслото от чаено дърво може да се справи със сърбежа и омазняването, които се появяват заедно с пърхота. Ако имате проблем с пърхота и не харесвате домашните рецепти, най-лесният начин да се възползвате от ползите на маслото е като добавите няколко капки етерично масло от чаено дърво към своя шампоан. Можете също така да приготвите домашен шампоан, като смесите няколко капки масло от чаено дърво с гел от алое вера и кокосово мляко.

 

Маска с масло от чаено дърво

Смесете 5 капки масло от чаено дърво и 2 с. л. кокосово масло или масло от гроздови семки и разбъркайте добре. За по-голям ефект масажирайте кожата на главата с приготвената смес и завийте косата с гореща кърпа за 20 минути. След което изплакнете добре косата.

Смесете:

 • 5 капки етерично масло от чаено дърво
 • 2 с. л. кокосово масло или масло от гроздови семки

 

Почистване на четка за зъби

Четката за зъби може да бъде благодатна среда за развитието на мухъл и бактерии, така че да се превърне в допълнителен проблем за вашите зъби. Добавете 2 капки масло от чаено дърво в 30 мл. вода и разбъркайте добре. Потопете четката и оставете да престой няколко часа.

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от чаено дърво е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Избягайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 

 • Лекува акне и екзема
 • Бори се с пърхота
 • Може да бъде ефективно срещу гъбички по ноктите на краката
 • Използва се при лечение на порязвания и рани
 • Подобрява цялостното орално здраве

Натурален почистващ препарат за баня

Баните са любимото място за бактерии и гъбички във Вашия дом. Маслото от чаено дърво служи като мощен дезинфектант и може да се използва за премахване на мухъл у дома. За да си направите домашен препарат за почистване и дезинфекция на повърхности, комбинирайте 10 капки масло от чаено дърво и 100 мл. ябълков оцет или спирт в спрей флакон. Смесете продуктите в бутилката и разклатете добре, за да се смесят. След което може да напръскате замърсените повърхности и да забършете със суха кърпа.

 • 100 мл ябълков оцет
 • 10 капки етерично масло от чаено дърво
 • Спрей бутилка или флакон

 

Арома бленд срещу акне

Като алтернатива на геловете с масло от чаено дърво в аптеките може да приготвите домашен лек по следния начин: Капнете 10 капки етерично масло от чаено дърво в 30 мл. студено-пресовано масло от конопени семена или масло от кайсиеви ядки. След почистване на лицето нанасяйте (за предпочитане вечер) 2-3 капки от получената смес с тампон за грим върху участъците с акне.

 • 30 мл масло от коноп или кайсиеви ядки
 • 10 капки етерично масло от чаено дърво
 • Стъклена бутилка

 

Арома бленд против омазняване на косата и пърхот

Маслото от чаено дърво може да се справи със сърбежа и омазняването, които се появяват заедно с пърхота. Ако имате проблем с пърхота и не харесвате домашните рецепти, най-лесният начин да се възползвате от ползите на маслото е като добавите няколко капки етерично масло от чаено дърво към своя шампоан . Можете също така да приготвите домашен шампоан, като смесите няколко капки масло от чаено дърво с гел от алое вера и кокосово мляко.

 

Маска с масло от чаено дърво

Смесете 5 капки масло от чаено дърво и 2 с. л. кокосово масло или масло от гроздови семки и разбъркайте добре. За по-голям ефект масажирайте кожата на главата с приготвената смес  и завийте косата с гореща кърпа за 20 минути. След което изплакнете добре косата.

 • 5 капки етерично масло от чаено дърво
 • 2 с. л. кокосово масло / масло от гроздови семки

 

Почистване на четка за зъби

Четката за зъби може да бъде благодатна среда за развитието на мухъл и бактерии, така че да се превърне в допълнителен проблем за Вашите зъби. Добавете 2 капки масло от чаено дърво в 30 мл. вода и разбъркайте добре. Потопете четката и оставете да престои няколко часа.

 

Коментари

Все още няма коментари!

Оставете коментар


   captcha