Био етерично масло Портокал

image2007
image2008
image2009
image2010
image2119
image2120

Био етерично масло Портокал

  2
  Продуктът е наличенСъстав:

100% Етерично масло от Портокал Citrus Aurantium Dulcis OilЦена: 9.90 лв.

ОСНОВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

 • Създава свежа, ободряваща и жизнена среда
 • Насърчава позитивното мислене
 • Помага за изсветляване на матова и пигментирана кожа

 

Аромат: Цитрусов, свеж, сладък

Метод на извличане: Студено пресованe

Използваема част: Кора

 

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ

Лимонен, Линалол, Мирцен и Алфа-пинен

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

- успокояващо

- aнтисептично

- карминативно

- жлъчегонно

- адстрингентно (стягащо)

 

ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ СЛАДЪК ПОРТОКАЛ

В парфюмерийната индустрия цитрусовото ухание на сладък портокал се използва като връхна нотка в много известни парфюми, включително Eau d'Orange Verte (Hermes) и Orange Soleia от Guerlain. Маслото от сладък портокал се комбинира добре с етерични масла от лайм, мандарина, пачули, сандалово дърво, канела, тамян и лавандула.

 

5 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ СЛАДЪК ПОРТОКАЛ

Благодарение на основните си терапевтични компоненти, етеричното масло от сладък портокал може да помогне за лечение на някои състояния и заболявания:

 • Облекчава симптомите на безпокойство
 • Може да понижи високото кръвното налягане
 • Третира тъмни петна и матов тен
 • Насърчава лимфния дренаж
 • Използва се като натурален универсален почистващ препарат

 

ПОРТОКАЛ – МАЛКО ИСТОРИЯ

Портокалът е хибрид между помело (Citrus maxima) и мандарина (Citrus reticulata). Родината на този плод е югозападен Китай, североизточна Индия и Мианмар. Най- ранното историческо споменаване на плода се появява в китайска литература и датира от 314 г. пр.н.е.. Сладките портокали са внесени на Иберийския полуостров от маврите през 10-ти век. Едва през 15-ти и 16-ти век сладкият портокал става популярен в Европа благодарение на италиански и португалски търговци, които разпространяват портокалови дървета по Средиземноморието - в Сицилия, Калабрия и южна Испания. Любопитен факт е, че френският крал Луи XIV бил голям почитател на портокалите и построил най-голямата и великолепна за времето си оранжерия във Версайският дворец. По това време сладките портокали са били символ на богатство и лукс и са били привилегия само за аристократите. Когато Лудвиг осъжда своя министър на финансите през 1664 г. се казва, че конфискуваните съкровища включват над 1000 портокалови дървета.

Днес портокалът е цитрусов плод номер едно в света, представляващ около 70% от цялото производство на цитрусови плодове. Бразилия, Флорида (САЩ) и Китай са трите най-големи производители на сладък портокал. При отглеждане на открито портокаловите дървета достигат височина до 6 м.. При благоприятни условия те могат да живеят повече от 70 години и да дават плодове ежегодно.

 

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ПОРТОКАЛ

Етеричното масло от портокал се получава чрез студено пресованe на външната кора на портокаловия плод. Използва се широко в ароматерапията заради своите антидепресантни и седативни свойства. Свежият му цитрусов аромат отключва положителните емоции, подобрява настроението и освобождава от стрес. Маслото от сладък портокал се използва и като тайно оръжие за общо почистване, при замърсяване и отстраняване на упорити и мазни петна в кухнята. Премахва неприятните миризми.

 

МЕДИЦИНСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ ПОРТОКАЛ

През 2012 г. е проведено проучване сред 28 доброволци на тема ефекта на етеричното масло от сладък портокал и босилек при лечение на акне. Доброволците са били разделени на четири групи и трябвало да използват четири различни формулировки: (1) антибактериален разтвор на етерично масло, (2) кератолитични лекарства, (3) етерични масла, смесени с оцетна киселина, и (4) кератолитични лекарства, съдържащи оцетна киселина. Осем седмици по-късно всички групи съобщават за подобрение на състоянието на кожата при акне.

В друго проучване пък се изследва ефекта на етеричното масло от сладък портокал при лечението на хроничен бронхит и синузит. Доказано е, че маслата от сладък портокал,  мирта и евкалипт имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти и могат да се използват за поддържане на здравето на дихателните пътища.

Лимоненът, който съставлява най-малко 90 процента от маслото от сладък портокал е монотерпен с мощен химиопротективен ефект. В някои проучвания върху животни е доказано, че лимоненът инхибира растежа на някои ракови клетъчни линии. В резултат на това, че монотерпените помагат за задействане на апоптоза (процес на програмирана клетъчна смърт) и засягат протеини, които регулират растежа на раковите клетки, маслото от сладък портокал и други цитрусови масла могат да имат потенциал в някои адювантни терапии за рак.

Всички ароматни съединения в състава на маслото от сладък портокал показват инхибиторна активност срещу Salmonella spp. в тест, проведен през 2018 г. Заедно с други шест цитрусови масла, маслото от сладък портокал показа потенциал да се използва като изцяло естествен антимикробен агент в хранително-вкусовата промишленост.

В друго клинично проучване от 2017 г. пък се изследват ефектите на етеричното масло от портокал върху стафилококовите бактерии. Доказано е, че когато масло от сладък портокал с ниска концентрация се добави към заразени човешки клетки, то убива бактериите, без да навреди на култивираните клетки.

Клинично проучване от 2017 г. изследва ефекта на маслото от сладък портокал върху пациенти, хоспитализирани с фрактура на костите. Целта била да се тества дали вдишването на етерично масло от сладък портокал може да облекчи болката им. Изследователите накапват четири капки масло от сладък портокал върху тампон и го прикрепват към яките на пациентите. Тампонът, напоен с масло от сладък портокал, се сменял с нов на всеки час. Изследователите заключават, че вдишването на масло от портокал облекчава болката и може да се използва като допълнителен лек при пациенти, изпитващи болка при счупване на кост.

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ПОРТОКАЛ И НЕГОВИТЕ ПОЛЗИ

Облекчава симптомите на безпокойство

Доказано е, че ароматерапията с етерично масло от сладък портокал има освежаващо и едновременно успокояващо действие на физическо и емоционално ниво. Ароматерапевтите често използват маслото от сладък портокал като естествен антидепресант, защото помага за облекчаването на симптомите на тревожност и депресия. Проучване изследва 20 студентки, като оценява физиологичните ефекти на розовото и портокаловото масло след обонятелна стимулация. В своето заключение, изследователите съобщават за увеличаване на усещането за комфорт, щастие и спокойствие сред участничките в проучването.

Може да понижи високото кръвното налягане

Етеричното масло от сладък портокал може да помогне за нормализиране на кръвообращението и понижаване на високото кръвно налягане. Проучване, публикувано през 2014 г., сравнява физиологичните ефекти при хора, които вдишват чист въздух, в сравнение с етеричното масло от сладък портокал. Те установили, че хората, които вдишват масло от сладък портокал, имат значително намаляване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане. В допълнение, „чувството за релаксация“ е значително по-голямо при вдишване на масло от сладък портокал, отколкото по време на вдишване на чист въздух.

Третира тъмни петна и матов тен

Етеричното масло от сладък портокал е много полезно за борба с бактериите, които причиняват обриви, може да помогне за намаляване на появата на тъмни петна и лезии от акне. В допълнение, маслото от сладък портокал, заедно с базово масло, може да подобри проблемната кожа, да намали признаците на стареене и да възвърне младежкия вид на кожата. Може също така да намали хиперпигментацията, но бъдете внимателни и не забравяйте, че маслото от сладък портокал е чувствително към светлина и спазвайте препоръките за безопасна употреба.

Насърчава лимфния дренаж

Маслото от сладък портокал може да стимулира лимфната система и черния дроб и да подпомогне освобождаването на токсините и отпадъците от тялото. Разредете 2 до 4 капки масло от сладък портокал в кокосово масло и нежно масажирайте тялото си, за да стимулирате лимфната система.

Използва се като натурален универсален почистващ препарат

Етеричното масло от портокал има освежаващ цитрусов аромат и антибактериални свойства. Може да бъде много ефективен натурален почистващ препарат за домакинството. Можете да го смесвате с други цитрусови масла и чист алкохол (или базово масло) за почистване на плотове, дъски за рязане или уреди. Можете също така да го използвате за прогонване на мравки и други насекоми от кухнята.

 

МЕТОДИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

 • Използвайте за ароматерапия във ваната
 • Използвайте в дифузер за положителни емоционални и умствени ефекти
 • Масажирайте в комбинация с базово масло при физически оплаквания

 

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ СЛАДЪК ПОРТОКАЛ - ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Когато нанасяте фоточувствителното етерично масло от сладък портокал, се препоръчва излагане на пряка слънчева светлина не по-рано от 12 часа след последното локално приложение на маслото върху кожата. Маслото от сладък портокал може да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет. Това може да повлияе на контрола на кръвната захар и да предизвика ниски нива. Ако имате диабет или приемате лекарства, следете редовно нивата на кръвната си захар.

 

РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ СЛАДЪК ПОРТОКАЛ

Маска за изсветляване на кожата

Тази домашна маска за лице с масло от сладък портокал може да подобри проблемната кожа и да хидратира комбинирания тип кожа. Смесете:

 •  4 капки етерично масло от сладък портокал
 •  1 супена лъжица суров мед
 •  1 супена лъжица растителен глицерин
 •  20 мл розова вода

Разбъркайте добре и нанесете върху почистено лице. Оставете да действа един час и изплакнете добре.

 

Масажно масло за възстановяване на тяло

Използвайте тази ароматна композиция за подмладяване и възстановяване на тялото и за стимулиране на кръвния и лимфния поток.

Смесете:

 •  5 капки етерично масло от сладък портокал
 •  5 капки етерично масло от грейпфрут
 •  5 капки етерично масло от розмарин
 •  5 капки етерично масло от джинджифил
 •  100 мл бадемово масло

 

Ободряващ арома бленд

Етеричното масло от сладък портокал има освежаващ аромат, който повишава енергийните нива с позитивизъм и дава допълнителен тласък на енергия. Използвайте този арома бленд за дифузер, когато имате нужда от мигновен прилив на жизненост или продължително вливане на енергия през целия ден.

Смесете:

 • 2 капки етерично масло от сладък портокал
 • 2 капки етерично масло от канела
 • 2 капки етерично масло от розмарин

 

Спрей за почистване на дома

Използвайте тази лесна домашна рецепта за почистващ препарат с масло от портокал, ако искате да се преборите с неприятните миризми и да поддържате дома си ухаещ на свежест, без токсични ароматизатори и вредни вещества.

 •  200 мл бял оцет
 •  200 мл дестилирана вода
 •  15 капки етерично масло от сладък портокал
 •  15 капки етерично масло от лимон
 •  15 капки етерично масло от чаено дърво

 

СЪВЕТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ: Етеричното масло от сладък портокал е силно концентрирано и трябва да се използва с изключително внимание! Моля, имайте предвид, че цялата информация е предоставена с информационна цел и винаги препоръчваме предварителна консултация със специалист, особено при употреба в детска възраст, бременност, кърмене или ако страдате от хронично заболяване! Цитрусовите масла са фоточувствителни. Избягвайте употребата им преди излагане на слънчева светлина или UV лъчи поне 12 часа след нанасяне на продукта. Избягвайте контакт с очите, лигавиците, вътрешното ухо и други чувствителни части на тялото! Дръжте далеч от деца!

 • Облекчава симптомите на безпокойство
 • Понижава кръвното налягане
 • Третира тъмни петна и матов тен
 • Насърчава лимфния дренаж
 • Използва се като натурален универсален почистващ препарат

Маска за изсветляване на кожата

Тази домашна маска за лице с масло от сладък портокал може да подобри проблемната кожа и да хидратира комбинирания тип кожа. Смесете:

 •  4 капки етерично масло от сладък портокал
 •  1 супена лъжица суров мед
 •  1 супена лъжица растителен глицерин
 •  20 мл розова вода

Разбъркайте добре и нанесете върху почистено лице. Оставете да действа един час и изплакнете добре.

 

Масло за тяло, обогатено с масло от сладък портокал

Използвайте тази ароматна композиция за подмладяване и възстановяване на тялото и за стимулиране на кръвния и лимфния поток.

Смесете:

 •  5 капки етерично масло от сладък портокал
 •  5 капки етерично масло от грейпфрут
 •  5 капки етерично масло от розмарин
 •  5 капки етерично масло от джинджифил
 •  100 мл бадемово масло

 

Ободряващ арома бленд

Етеричното масло от сладък портокал има освежаващ аромат, който повишава енергийните нива с позитивизъм и дава допълнителен тласък на енергия. Използвайте този арома бленд за дифузер, когато имате нужда от мигновен прилив на жизненост или продължително вливане на енергия през целия ден.

Смесете:

 •  2 капки етерично масло от сладък портокал
 •  2 капки етерично масло от канела
 • ухаещо 2 капки етерично масло от розмарин

 

Спрей за почистване на дома

Използвайте тази лесна домашна рецепта за почистващ препарат с масло от портокал, ако искате да се преборите с неприятните миризми и да поддържате дома си ухаещ на свежест, без токсични ароматизатори и вредни вещества.

 •  200 мл бял оцет
 •  200 мл дестилирана вода
 •  15 капки етерично масло от сладък портокал
 •  15 капки етерично масло от лимон
 •  15 капки етерично масло от чаено дърво

Коментари

 • author
  Криси — 

  Страхотно масло! Изключително свежо и ободряващо. Ухае на прясно обелен портокал. Чудесен аромат за зимните месеци.

 • author
  Боряна — 

  Супер е портокала

Оставете коментар


   captcha