Молдовски змееогловник ‒ нешлифован диамант
Молдовски змееогловник ‒ нешлифован диамант

30 Oct, 2018 / Essences Bulgaria


Уникалното етерично масло от молдовски змееогловник е открито и произведено за първи път от Essences Bulgaria.


В последните няколко години са проведени множество научни изследвания в стремеж да се опознаят уникалните свойства на молдовският змееогловник, известен още като Dracocephalum moldavica. Етеричното му масло намира огромно многообразие в своето приложение и заслужено се определя като нешлифован диамант в съкровищницата на етеричните масла.

Съдържанието на безценното етерично масло в свежите растения е около 0,25%. Етеричното масло от молдовски змееогловник е чудесна светложълта течност, която има аромат на мед и пресен лимон. Основните му компоненти са: гераниол, геранилацетат и цитрал. Съотношението им варира в зависимост от съответната фенологична фаза на развитие на растенията. Натуралният химичен състав на етеричното масло остава практически непроменен по време на съхранение.

Особен интерес представлява високото съдържание на геранилацетат в химичния състав на етеричното масло от молдовски змееогловник, което го прави необикновено и единствено по рода си в света, обуславя неговите мощни противовъзпалителни, антиоксидативни и имуностимулиращи лечебни свойства и провокира интереса на научните среди и ценителите на ароматерапията.

Изключително високата антимикробна активност на маслото се дължи на кислородсъдържащите производни на монотерпеноидите. Едни от най-ценните компоненти на етеричното масло на молдовския змееогловник са цитрал и гераниол, които проявяват висок фунгистатичен ефект, водещ до спиране на развитието на редица фитопатогенни гъби - напр. Tichophyton rubrum и T.mentagraphytes. Дори и при по-продължителна редовна употреба патогенните микроорганизми практически не развиват резистенстност към етеричното масло.

Противовъзпалителната активност на етеричното масло от молдовски змееогловник е сбор от биологичното действие на отделните му фракции и се основава на антиоксидантната активност, способността за стабилизиране на лизозомната и цитоплазмената мембрани, което активно влияе върху съдовата пропускливост. Друга обещаваща полза от маслото е използването му като имуномоделатор. Последните проучвания и редица тестове също така показаха, че биологично активният комплекс на това растение има антитуморна активност и изявен спазмолитичен ефект при астма.

Компонентите на етеричното масло на молдовския змееогловник имат силно антибактериално, противогъбично и антиоксидантно действие. Вече има направени научни проучвания, доказващи високата му антибактериална активност срещу бактериите (Bacillus cereus, Micrococcus luteus, Bacillus subtilis, Serratia marcescens, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae) и срещу четири вида патогенни гъби (Aspergillus niger, Fusarium oxysporum, Rhizopus stolonifer, Mucor hiemalis).

Последните проучвания показват, че етеричното масло от молдовски змееогловник има силни успокояващи, спазмолитични, адаптогенни, антисептични, противовъзпалителни и естрогеноподобни ефекти, които стимулират активността на надбъбречната кора (този ефект се дължи главно на цитрала в неговия състав). Маслото от молдовски змееогловник оказва също така положително влияние при психологически стрес и симптоми на повишена чувствителност и възбудимост на вегетативната нервна система, при нарушения във функцията на яйчниците и при метаболитни заболявания. Натуралното масло съдържа естествени съставки, които насърчават храносмилането и успокояват симптомите на стомашно-чревни разстройства, помагат за отпускането на гладката мускулатура и облекчават спазмите на стомашно-чревния тракт.

Чистото натурално етерично масло проявява силен  кардиопротективен ефект.

Цитралът, съдържащ се в етеричното масло на молдовски змееогловник има доказана ефективност срещу туберкулозни бацили. Положителният му ефект се проявява също така при редица възпалителни заболявания на женските полови органи.

Етеричното масло на това прекрасно растение помага на организма да се справи много по-добре със симптомите на  неизбежния стрес и да се възстанови пълноценно след настинки и вирусни заболявания. Трябва да се отбележи, че при това не се наблюдава стимулиране на централната нервна система и повишаване на кръвното налягане, както при приема на едни от най-полезните класове билки ‒ класическите адаптогени от семейство Аралия (напр. жен-шен). 

В няколко изследователски лаборатории бе направена оценка на ароматните растителни съединения, съдържащи се в различни етерични масла. Етеричното масло от молдовски змееогловник получи 4,0-4,5 точки (от възможните 5 точки) и беше препоръчано да се използва в парфюмерийната и козметична промишленост ‒ за производството на сапуни, кремове и висококачествени и дълготрайни парфюми.

По своите лечебни свойства молдовският змееогловник наподобява много на лечебната маточина. Той проявява успокояващ, обезболяващ и спазмолитичен ефект, стимулира апетита и подпомага здравословното храносмилане. В някои европейски страни (България, Румъния, Унгария, Германия) се отглежда като лечебно растение.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.