Медът – Това e Постигнато Блаженство
Медът  – Това e Постигнато Блаженство

09 Jun, 2023 / Essences Bulgaria


В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.


Истинската мъдрост сама по себе си е чист мед, скрит култ към живота. Медът е чиста първична енергия, която пчелите чрез „тайнство“ улавят от мистиката на цветето и произвеждат от себе си. Вярва се, че пчелите са пазители на тайно духовно знание, което пренасят в меда и го преръщат в естествена еманация и символ на постигнато блаженство. 

Защо медът е толкова важен за нас?

Още от незапомнени времена, пчелният мед се е считал за храна на боговете и елексир за безсмъртност. Възможните ползи за здравето от консумацията на мед са били документирани още в древните гръцки, римски, ведическата и ислямски текстове, в трудовете на философи и учени като Аристотел. Питагор убеждавал своите последователите, че преклонната му възраст се дължала именно на здравословните свойства на меда. Прочутият лекар Авицена препоръчвал пчелния мед като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта.

Пчелният мед е сладък продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете или медената роса т.е. „маната“ по растенията. Той се събира и обработва в тялото на пчелите работнички, след което се поставя във восъчните клетки, където ферментира и съзрява.

Какъв е химичния състав на меда?

Литературни източници твърдят, че в меда се съдържат над 300 вещества и че техният брой в бъдещите проучвания вероятно ще нараства.

Чистият мед е многокомпонентен продукт, който съдържа като основна съставка въглехидратите глюкоза и фруктоза (70-80%), редица по-висши захари в по-малки количества, вода (15-18%), белтъци и азотни вещества (около 0,4%), неголеми количества ензими, органични киселини, минерални соли, витамини, липиди, цветни и ароматични вещества и други биологично активни компоненти. Този комплексен и уникален състав предопределя неговите ценни свойства и използването му като високоенергийна храна и профилактично, лечебно и козметично средство.

Минералните вещества в меда са калций, желязо, калий, цинк, натрий, фосфор, сяра и магнезий. Органичните киселини са ябълчена, млечна, лимонена, винена, глюконова и др. Медът съдържа 17 аминокиселини, произхождащи от нектара и прашеца: лизин, хистидин, аргинин, аспаргинин, глутимин, глицин,  тирозин, и др.

В състава на меда са установени следните витамини: В1, B2, B3, B6, K, C, E, PP, провитамин А (каротин). Витамините, намиращи се в естествения мед, са с по-висока фармакобиологична активност отколкото тези, получени от фармацевтичната промишленост. Действието на витамините в меда се подсилва от комплекса биогенни вещества, съдържащи се в меда (ензими, фитохормони, микроелементи), подпомагащи терапевтичните им качества.

Характерна особеност на меда е наличието на ензими, добавени от пчелите. В състава на пчелния мед са установени: инвертаза, диастаза, дехидраза и др.. Ензимите регулират биохимичните процеси в жи¬вите организми. Академик Филатов съобщава за наличие на биогенни сти¬мулатори в меда, повишаващи растежа, жизнеността и естерогенната активност на организмите.

Пчелният мед има необичаен химичен състав, който го запазва за неопределено време без да се развали (открити са напълно запазени древни делви с мед, при разкопки на ранните египетски гробници). Той има уникално ниско съдържание на влага и ниска активната киселинност (pH) (варира между 3,2 и 6,50), което не позволява развитие на бактерии и микроорганизми в него. 

Комбинацията от всички полезни съединения в пчелния мед му придават много специфично качество – той удължава продължителността на живота и гарантира добро здраве за максимално дълго време

Какви са здравните ползи на меда за организма?

Натуралният мед е източник на бърза енергия и природно лекарство с тонизиращ, имуностимулиращ, антибактериален и оздравителен ефект. Ако съществува природен продукт, който да носи в себе си почти всички изучени витамини, минерали, аминокиселинни и други ценни нутриенти, това е пчелният мед. 

Повишава енергията

 

Една от най-важните употреби на пчелния мед е като незабавен енергиен бустер. Той е сложен висококалоричен хранителен продукт, който съдържа много различни видове захарни молекули, особено глюкоза и фруктоза. Глюкозата се абсорбира бързо и действа като незабавен източник на енергия. Докато фруктозата се абсорбира значително по-бавно и осигурява здравословен и постоянен източник на енергия за тялото. 

Побеждава безсънието

Друга най-често използвана употреба на меда е за насърчаване на добрия и здравословен сън. От една страна медът стимулира отделянето на инсулин, което позволява на триптофан да навлезе лесно в мозъка. Това е аминокиселина, която е прекурсор на мелатонина - хормонът, който сигнализира на мозъка и тялото, когато е време да заспи и регулира цикъла на сън и събуждане. От друга страна меда се грижи за пълноценният сън като осигурява енергията, необходима за нормалните телесни функции по време на сън.

Една лъжица мед преди лягане снабдява черния дроб и гарантира достатъчно гликогенови запаси за добър сън. Една чаша топло мляко с мед (и медът, и млякото са храни, съдържащи триптофан) преди лягане значително подобрява продължителността и качеството на съня.

Повишава имунитета

За никого не е тайна, че пчелният мед е един от най-добрите натурални лекове за силен имунитет. Изследванията показват, че приемът му може да засили съпротивлителните сили на организма, необходими за справянето с грипни състояния и настинки, особено при смяната на сезоните и през студените зимни месеци. В допълнение, той стимулира производството на бели кръвни клетки, които са ключови в способността на организма да се бори с инфекциите.

Облекчава симптомите на сезонните алергии

Проучване, публикувано през 2013 г., установи, че консумирането на мед помага за предотвратяване на нежелани симптоми на сезонни алергии. Специалистите смятат, че  медът вкарва следи от цветен прашец в организма на човек. Когато тялото е изложено на тези алергени в минимални количества, се задейства имунен отговор, който кара тялото да образува антитела към полените.

Честото излагане на цветен прашец с течение на времето води до натрупване на такива антитела в организма, което го привиква постепенно към тяхното присъствие, така че се отделя по-малко хистамин, което води до намален алергичен отговор, което е добра помощ в борбата със сезонните алергии. 

Антибактериални ползи

През 2010 година холандски учени отчитат, че способността на пчелния мед успешно да унищожава и инхибира растежа на широк спектър от бактериални видове, като например ешерихия коли, салмонела и различни стафилококи, които са често срещани в болници и лекарски кабинети, се дължи на протеин в меда наречен defensin-1. Откритието може да допринесе за създаването на нови медикаменти срещу изгаряния или да помогнат в борбата с резистентни на антибиотици бактерии. 

Успокоява кашлица

Пчелният мед е с изразена вискозна консистенция и при консумация покрива лигавицата на гърлото, облекчавайки болезнеността и  успокоявайки дразненето. Противовъзпалителните, антиоксидантните и антибактериалните свойства на меда помагат в борбата с инфекциите, повишават по-естествен път имунитета и съдействат за по-бързото възстановяване на организма. 

 Подобрява здравето на сърцето

 

Редовната консумация на пчелен мед гарантира стабилно здраве, правилно функциониране на сърцето и намаляване риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително при хора, които са предразположени към такива заболявания. Изследванията показват, че антиоксидантите в меда стимулират работата на сърдечния мускул и укрепват стените на артериите. Това ги предпазва от инциденти, запушвания и затруднено кръвообращение. 

Подпомага зарастването на леки изгаряния и рани

Предците ни още от зората на цивилизацията са лекували рани с мед. Медът е познат със своите цикатризиращи свойства т.е ускоравя заздравяването на раните при нарушена външна цялост на кожата.

Професор Силвен Фонтание обяснява, че клиничните проучвания, водени от професор Дескот през 90-те години на ХХ в. доказват, че заздравяването на открити рани с изтичане на субстанция, се ускорява повече от използването на мед, отколкото с антисептичен продукт.

В ежедневникът „Le Populaire du Centre“ се посочва, че медът от лавандула и мащерка се използва ежедневно в коремната хирургия като превръзка за рани, които трудно заздравяват.

Подобрява здравето на храносмилателната система

Чистият мед е свързван с положително въздействие върху синдрома на дразнимото черво. Ензимът глюкозна оксидаза, присъстващ в меда, произвежда малки количества водороден прекис, който може да се бори с гастрита. Установено е също, че консумирането на мед вместо преработена захар помага за предотвратяване на вредните ефекти на микотоксините и вредната чревна микрофлора и подобрява качеството на чревните бактерии. Здравите чревни бактерии от своя страна могат да помогнат за намаляване на подуването и неутрализиране на газовете.

Богат на антиоксиданти

Истинският мед съдържа антиоксиданти, които са много важни за цялостното добро здраве на организма. Тяхната функция е да се свързват със свободните радикали и да ги „обезвреждат“ и извеждат от тялото. Диета с високо съдържание на антиоксиданти може да предпази организма от възпаления, да намали риска от хронични заболявания и да забави преждевременните признаци на стареене. 

Подобрява здравето и красотата на кожата

 

Пчелният мед присъства във всички видове продукти за грижа за кожата  ‒ от ексфолианти и почистващи продукти до лосиони за тяло и маски за лице. Като естествен овлажнител, суровият мед се свързва с влагата в кожата като прави кожата безупречно гладка, хидратирана с естествен мек сияен блясък.

Благодарение на антибактериалните си свойства намалява възпалението на кожата и съкращава продължителността на обривите, което го прави чудесен за хора с проблемна кожа.

Пчелният мед е една от онези ценни природни съставки, които се съчетават добре с всички типове кожа и други активни съставки, което го прави идеално допълнение към всяка рутинна грижа за кожата. 

Домашни еликсири с мед

Енергиен стимулант за силен имунитет 

Необходими продукти:
•    400 г акациев мед
•    400 г орехови ядки
•    50 мл прополисова тинктура
•    1 лимон

Приготвяне:

1.    Смелете ореховите ядки и ги сложете в голям буркан. Добавете към тях акациевия мед. Изцедете сока на лимона и го излейте в буркана и накрая прибавете прополисова тинктура.

2.    Разбъркайте добре до гладкост и затворете херметически. Препоръчително е да се остави поне 2 седмици на хладно и тъмно място.
Приема се 1 супена лъжица на ден, най-добре сутрин на гладно. При настинки може да увеличите количеството до 2 лъжици. Тъй като е енергизиращ продукт, препоръчваме да не се консумира след 18 часа.

Общоукрепваща рецепта 

Необходими продукти:

•    1 кг. пчелен мед
•    5-6 лимона 
•    15 ситно накълцани листа от индрише 
•    20-25 бадемови или кайсиеви ядки

Приготвяне:
Добавете към 1 кг. мед 5-6 добре измити лимона, смлени с корите, без семките, 15 ситно накълцани листа от индрише и 20-25 бадемови или кайсиеви ядки. Преди всяко хранене се приема по 1 с.л. Прилага се за общо укрепване на организма.  
 

Още от блога

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

17 май, 2022 В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.
  Essences Bulgaria

В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.

Свързани продукти