Ролята на етеричните масла през вековете
Ролята на етеричните масла през вековете

08 Dec, 2020 / Essences Bulgaria


Етеричните масла са добре познати на човечеството от хиляди години, решихме да ви разкажем малко повече за интересната им история през вековете


Етеричните масла и силата на билките са били познати на хората още от зората на човечеството. Първоначално, етеричните масла служели за изобразяване на различни фигури и сюжети върху стените на пещерите, някои от които са запазени и до днес. В пещерите на Ласко (Grotte de Lascaux), в региона Дордон във Франция има пещерни рисунки, които показват употребата на различни билки, главно за медицински цели. Подобни доказателства са открити на много места – такова е и пещерата Ел Кастильо (El Castillo) в Испания, в стените и има рисунки на 41 000 години, на това място са открити и артефакти, доказващи използването на различни растения за лечение.

Свидетелство за ранното извличане на етерични масла е дестилатор, направен от теракота преди около 5000 години, днес намиращ се в музея Таксила в Пакистан. Смята се, че подобни на този дестилатор са били използвани за производство на ароматни води и етерични масла от древните индуски и арабски цивилизации.

По-късно, исторически факти, открити в Египет доказват все по-широката употреба на етеричните масла около 4500 год. пр.Хр. Египтяните употребявали етеричните масла както за лечебни цели, така и в различни духовни ритуали, дори в процеса на мумифицирането.  Смята се, че ароматерапията води началото си от Египет, според един от най-старите оцелели папируси, датиращ от 1550 год. пр.Хр., благоуханните етерични масла били широко използвани както външно, така и вътрешно с лечебни цели. Клеопатра използвала етеричните масла и в ритуалите си за красота.

В Китай, билките и ароматерапиите също били широко разпространени. В Книга за билките, датираща около 2700 год.пр.Хр. са описани 365 растения, а в Канон на Жълтия император по вътрешна медицина от 2650 год.пр.Хр. – много методи за ароматерапия и масаж, част от които се използват и днес от практикуващите източна медицина. 

Не случайно етеричните масла присъстват в множество истории от древногръцката митология.  Древногръцките лечители познавали добре силата на ароматичните билки и масла. Ботаникът Теофраст за първи път забелязал и описал благорпиятните ефекти от външното приложение на етеричните масла върху състояните на тялото и духа.

По-късно римляните разпространявали знанията си за лечебните растения и техните масла, освен това голяма част от билките били разпространени до нови територии. В 5-те тома на De Materia Medica описали над 500 вида растения и благоухания. 

Смята се, че около 1000 год.сл.Хр. в Персия е бил усъвършенстван метода на пречистената дестилация. Широко започнали да се използват розовата вода, както и дестилати от други цветя.

По време на пандемията от чума, етеричните масла и билките били широко използвани в Европа, с цел да се подсили имунитета и да се предотврати разпространението на заразата. Лавандулата била носена като защита, тамян и бор се горели по улиците, а босилекът, лайката и маточината се разпръсквали по земята. През XVI век се появява и първата книга съдържаща подробна информация за начините на дестилиране и употребата на етеричните масла.

Интересът и проучването на билките и ефектите на етеричните масла продължили да нарастват и през XVII и XVIIIвек, появат се и нови книги и научни трудове. По-късно, през XIX век етеричните масла се използват все повече заради все по-бързо развиващите се хранително-вкусова и козметична индустрии.

През XX век, Рене Морис Гатфосе – френски химик, публикува книгата си „Ароматерапия“, с която и дава модерното название на науката. Появяват се и множество други лекари и учени допринесли за развитието на ароматерапията и все по-широкото използване на етеричните масла.

През последните години, със завръщането към натуралното и търсенето на природни естествени решения, започваме да обръщаме все по-голямо внимание на билките и техните полезни действия, както и на етеричните масла и положителните ефекти от прилагането им върху тялото и духа. Ние вярваме, че за всяко неразположение на тялото и духа има правилно натурално решение.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.