Билки свързани с Хелоуин
Билки свързани с Хелоуин

19 Oct, 2021 / Essences Bulgaria


Може би вече си задавате въпроса по какъв начин билките са свързани с Хелоуин. В основата на този ден е гоненето на лошите духове и ние ще ви представим няколко креативни идеи чрез които билките могат да ви помогнат да изгоните злите призраци или поне да се позабавлявате


Хелоуин (Halloween) e маскарад, който се чества на 31 октомври. Този празник датира от езически ритуал наречен Сауин (Samhain) на древните келти.  При тях този ден бележи края на лятото и събиране на реколтата, приготовленията за тъмната и студена зима, която най-често са свързвали с човешка смърт.

За тях 1-ви ноември е било началото на новата година и те вярвали, че на 31-ви октомври границата между мъртвите и живите падала. Което от своя страна водело до завръщане на духовете на земята.  Те чествали този ден, обличайки се в страшни дрехи с цел предпазване от страшните духове.

В днешни дни този ден се чества като децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, искайки бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

Може би вече си задавате въпроса по какъв начин билките са свързани с Хелоуин. В основата на този ден е гоненето на лошите духове и ние ще ви представим няколко креативни идеи чрез които билките могат да ви помогнат да изгоните злите призраци.

Градински чай - растение, свързано с много атрибути: мъдрост, защита, пречистване, безсмъртие. Използвано от мнозина за насърчаване на мъдростта и носене на късмет. Има поверие че лист от градински чай в джоба, ще ви привлече богатство! Тази билка се появява в много заклинания и се предполага, че е полезна съставка при почистване и пречистване на магически инструменти. Страхотна билка за прогонване на негативизма и привличане на положителна енергия.

Лайка – отлична билка за пречистване и защита. Има поверие, че засаждането на тази билка около дома ви, ще предотврати психически и магически атаки. Също така би предотвратило навлизането на негативизма. Лайката помага за насърчаване на сънищата и се използва като успокоително средство за сън и медитация. Смятан за „Щастливо цвете“, гирлянд от лайка ще ви помогне да привлечете ухажор или късмет!

Жълт кантарион - билка, добре известна със своите лечебни свойства, ценена е и като защита срещу злите духове и лошия късмет. Казват, че жълтият кантарион, носен около врата, предотвратява треска и насърчава късмет. Младите жени, по време на празника на Свети Йоан, окачват билката на стената на спалнята или я слогат под възглавница, за да мечтаят за бъдещия си съпруг. В комбинация с други мощни билки, жълтият кантарион се добавя към амулети и талисмани за защита.

Ето и един страхотен бленд от етеричните масла от тези билки (за дифузер).

Дифузер бленд "Уплашеният демон":

  • 3 капки етерично масло от градински чай
  • 1 капка етерично масло от лайка
  • 1 капка етерично масло от жълт кантарион

Ето и една страхотна рецепта за това как да направим на детето си отвара за гонене на чудовищата под леглото:

  • 1 капка етерично масло от лавандула
  • 1 капка етерично масло от жълт кантарион
  • 100 мл дестилирана вода

Добавете тези съставки в пулверизатор и прогонете лошите духове заеднос детето, за по-спокойни и сладки сънища.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.