Как да подобрим състоянието на косата с натурални продукти?
Как да подобрим състоянието на косата с натурални продукти?

27 Oct, 2021 / Essences Bulgaria


Всички ние искаме коса, която да е здрава, лъскава и лесна за поддръжка. Но да стигнем до там може да се окаже предизвикателство. Повечето от нас трябва да се справят с някакъв проблем с косата, който пречи на здравите връхчета на кичурите. Други проблеми с които се сблъскаме са пърхот, косопад, омазняване и куп други.


Гените играят важна роля, когато става въпрос за вашия тип коса, сила и обем. Но това не означава, че нямате контрол върху нея.

В тази статия ще разгледаме няколко натурални продукти, които можете да използвате, за да подобрите състоянието на вашата коса и скалп.

1. Етерично масло от босилек

Отстранява пърхота

Пърхотът е една от причините за косопад, маслото от босилек е отлично средство за отстраняването на пърхота. Втриване на етерично масло от босилек с базово масло от шипка или кайсиеви ядки в скалпа, помага за облекчаване на сърбежа, увеличава притока на кръв и прави корена на косата здрав.

Насърчава растежа на косата

Маслото от босилек е изключително полезно за ускоряване на растежа на косата. Масажите на скалпа с босилек и базово масло, стимулират космените фоликули и насърчава производството на нова и здрава коса.

2. Вода от Салвия скларея

Флоралната вода от Славия скларея се произвежда чрез парна дестилация на свежите цъфтящи върхове на растението. Нейните хидратиращи, регенериращи, дезодориращи, успокояващи, релаксиращи и подмладяващи ефекти я правят незаменима лечебна ласка при проблемна кожа, увредена коса и леки дерматологични проблеми.

Био флоралната вода от Салвия скларея има изключителни здравни ползи в грижата за косата и скалпа. Тя ефективно регулира прекомерното производство на себум, успокоява скалпа и предотвратява кожни раздразнения. Действа успокояващо при сърбеж и помага за елиминирането на пърхот и косопад ‒ особено в случаите, когато причина за косопада е хормонален дисбаланс. В този случай балансира нивата на естроген в кожата и скалпа.

3. Етерично масло от лавандула

Лавандуловото масло може да ускори растежа на косата. В проучване учени установяват, че маслото от лавандула помага за по-бързият растеж на космите на мишките. 

Маслото от лавандула има антимикробни и антибактериални свойства, които подобрят здравето на скалпа.

Смесете няколко капки масло от лавандула в 3 супени лъжици базово масло, като масло от шипка или бадем, и го нанесете директно върху скалпа. Оставете го за поне 10 минути, преди да го измиете. Можете да правите това няколко пъти седмично.

4. Флорална вода и масло от Градински чай

Флоралната вода и масло от Градински чай придават блясък, виталност и жизненост на тъмната коса.

Можете да използвате флоралната вода чрез директно впръскване върху косата.

Можете да използвате маслото от Градински чай по следните начини:

Локално приложение: добавете 4 капки етеричното масло към мек шампоан и разбъркайте добре. Нанесете върху косата и оставете да действа 3 мин. след това изплакнете с топла вода.

Маска срещу косопад: 3-4 капки етерично масло от градински чай и 3-4 капки етерично масло от розмарин се добавят към зехтин.

Маска срещу косопад и мазен пърхот: вземете 3-4 с.л. базово масло от шипка, добавете 3 капки етерично масло от градински чай и чаена лъжичка течен мед.

 

Моля преди да използвайте тези методи само след консултация с ароматерапевт или дерматолог. Макар и слабо вероятно има случай на странични ефекти поради високата концентрация на етеричните масла.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.