На фокус с Пролетина Стоянова
На фокус с Пролетина Стоянова

12 Jul, 2022 / Essences Bulgaria


Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.


1. Коя е Пролетина в едно изречение?

Търсач и изследовател, влюбена в природата, растенията и лечебната сила, която откриваме в тях.

2. Защо избра да станеш ароматерапевт?

Както може да се каже за всяко житейско призвание, обикновено то самό те намира – когато усетиш, че в нещо гориш и мисълта за това те изпълва с огромна вътрешна радост и ти дава сили да летиш или да преместваш планини. В избора на професия за мен винаги е било водещо и това да имам кауза – да виждам резултата от работата си в края на деня, да работя с усещането, че с това допринасям, променям, помагам.

Когато преди много години открих каква лечебна мощ има в ароматните растения и разбрах колко е лесно да поддържам здравето на семейството си без лекарства, когато видях как чрез ароматерапията се променя животът на всички ни към повече лекота – тогава взех решение да го предам и на другите. Така започна пътят ми на ароматерапевт и преподавател.

3. Кои са най-често срещаните митове, свързани с етеричните масла?

Самата дума „ароматерапия“ кара много хора да възприемат маслата като приятна ароматна добавка към процедурите в спа-центровете или модерно средство за ароматизиране на помещенията, прането или създаване на по-приятна атмосфера у дома и на работното място. Макар че те могат да бъдат и това, основното им предназначение  стига много по-далеч: помагат ни да възстановим нарушения баланс в нашето тяло, психика и емоции. За тях следва да мислим като за растителни екстракти с мощно лечебно въздействие.

Често етеричните масла се възприемат като хранителни добавки, които се поглъщат ежедневно или с които се овкусяват храни и напитки. Тази практика крие значителни рискове, заради високата концентрация на активни съставки в маслата и нежеланите ефекти, до които води една подобна употреба. По-удачно е да възприемаме етеричните масла като лекарства, чието вътрешно приемане е оправдано само при наличие на здравословни показания.

Друго неправилно схващане е, че щом са натурални, неподправени и с естествен произход, то етеричните масла са напълно безопасни за употреба, включително за поглъщане. Можем ли да кажем това за билките и лечебните растения по принцип? Знаем, че в природата има много силно отровни растения, които или не се използват, или намират приложение във фитотерапията в много ограничени количества. Всеизвестният принцип „дозата определя отровата“ важи и за етеричните масла. В състава на някои от тях има силно токсични за човешкото тяло съставки и употребата им е строго ограничена.

Още един много разпространен мит е, че на пазара има различни „класове“ етерични масла, като „терапевтичен клас“ или „клиничен клас“ и извън тях – всички останали. Става въпрос за чисто маркетингови трикове на някои чуждестранни производители и доставчици на етерични масла. Ако едно масло е добито по най-високите стандарти за производство от растение, расло или отглеждано по най-добрите стандарти за отглеждане с цел добив на етерично масло, и това масло не е подлагано да допълнителна преработка, то тогава маслото е подходящо за терапия. Независимо от това кой е производителят му или страната на произход.

4. Кои са най-честите грешки, които хората допускат при използването на етерични масла?

Използват се или неразредени върху кожата, или се разреждат недостатъчно, така че се случват нежелани кожни реакции, като раздразнение или дори алергична реакция. За съжаление някои алергични реакции са толкова тежки, че правят невъзможна всякаква употреба на етерични масла за продължителен период от време.

Поглъщат се етерични масла, добавени към вода, кафе, чай или друга напитка. Вътрешният прием, особено на ежедневна база, е оправдан само с терапевтична цел и след внимателно изчисление на дозировката, разреждане в маслен носител и поставяне в специална за целта капсула. Всичко това се случва под указанията и наблюдението на квалифициран клиничен ароматерапевт и не се препоръчва да се прави у дома, без необходимите знания.

Друга рискова практика е ежедневната употреба на етерични масла във високи дозировки по различни начини – втриване в кожата, вдишване, поглъщане, без да се предвиди период на прекъсване или пауза. Рискът е претоварване на организма и нежелани реакции. Чрез предозирането се губи иначе прекрасния лечебен ефект от маслата и се рискуват неблагоприятни последствия.

Родителите, които използват етерични масла върху децата си, особено в бебешка и ранна детска възраст е важно  да знаят, че при децата е ключово правилното дозиране на маслата и фактът, че не всички етерични масла са подходящи за детската възраст. Грешка е да се използват всички масла при децата и в дозировки, определени за възрастните.

Неукрепналият детски организъм и тънката и чувствителна детска кожа реагират в пъти по-силно на високата концентрация на етеричните масла. Препоръката ми към родителите е да се консултират, преди да приложат върху децата си етерични масла, или да потърсят къде да се научат да го правят  както ефективно, така и безопасно.

5. С кои етерични масла можем да си помогнем при тревожни състояния и стрес? Как действат етеричните масла при хормонални смущения?

Вдишването на етерични масла и изпаряването им във въздуха е най-лесният начин и най-прекият път за въздействие върху състояния, свързани с непродуктивен стрес и тревожност. Ароматерапевтичният масаж също е чудесен начин да намалим усещането за напрегнатост, както на физическото тяло, така и на ума. Масла с доказан ефект в тази посока са например лавандула, мускатна салвия, иланг иланг, ветивер, нероли, тамян, цитрусовите масла като портокал, мандарина, бергамот, грейпфрут, както и всяко едно масло, което за конкретния човек предизвиква усещане за отпускане и удоволствие.

Ароматните молекули на етеричните масла, които вдишваме, достигат като нервни сигнали до лимбичната система в мозъка и стимулират различни мозъчни центрове там, като например хипофизата, хипоталамуса, амигдалата. Те започват да секретират определени  неврохимикали  и по този начин оказват специфични ефекти върху процесите във физическото тяло и върху психическото състояние. Чрез този механизъм на действие се обяснява също и въздействието на вдишаните етерични масла върху хормоналния ни баланс.

Отдавна е известна и доказана способността на специфични етерични масла да нормализират функционирането на жлезите с вътрешна секреция и оттам да повлияват в благоприятна посока хормоналните смущения. Например, могат да урегулират дисбаланса на репродуктивните хормони при жените и да намалят и премахнат симптомите на ПМС, пред-менопауза и всякакъв вид менструални смущения, включително съпътстващите ги емоционални състояния. Различни са механизмите, по които етеричните масла постигат това.

Справянето с хормоналните нарушения изисква на първо място да намалим ежедневния стрес и усещането за напрежение, да постигнем едно по-спокойно отношение към живота. Тук ползите от ароматерапията са неоспорими.

Наред с това е необходимо да подпомогнем тялото си да се освободи от излишните хормони или натрупаните отпадни вещества, които затрудняват нормалната работа на жлезите, да се подсили черния дроб, да се нормализира храносмилането и метаболизма и т.н. В тази посока етеричните масла също имат мощно специфично въздействие. За целта те могат да се използват по разнообразни начини – да се нанасят по тялото, да се добавят във водата на ваната, да се изпаряват и вдишват, да се прилагат под формата на компреси и т.н.

6. Провеждаш професионални обучения, лични консултации, каква е следващата цел?

От дълго време наблюдавам тенденциите и следя развитието на сектора. Етеричните масла продължават да стават все по-популярни, пазарът на тези продукти расте и се разширява, а в същото време това са продукти, чиято употреба е специфична и изисква поне минимално ниво на информираност как да се използват правилно и безопасно.

Тези тенденции ме подтикнаха да разширя и задълбоча обученията, които водя от почти десет години. Открих подкрепа и сериозен съмишленик и съидейник в лицето на Христина Христова, сертифициран клиничен ароматерапевт. Заедно с нея разширихме съществуващото училище по ароматерапия, което прерасна в първата в България Академия за ароматерапия.

Наред с основния курс по ароматерапия и ароматерапевтичен масаж, разработихме и предложихме допълнителни по-профилирани обучения за терапевти, с фокус върху химията на маслата, както и върху приложенията на ароматерапията за отделните системи на човешкото тяло. Наред с по-научноориентирания „западен“ подход, включихме и основни знания от традиционната китайска медицина, защото това отразява нашето разбиране за ароматерапията като вид холистично лечебно изкуство.

Следващите стъпки са в посока разширяване на предлаганите от Академията обучения, така че да отговорим на специфичните интереси и нужди на различни специалисти от свързани професии, както и да предложим по-кратки и фокусирани по определени теми курсове за по-широк кръг от хора.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

17 май, 2022 В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.
  Essences Bulgaria

В този пост ще научиш за лечебните свойства на етеричното масло от хвойна и как лесно да го използваш у дома.