Нашето най-красиво природно богатство - Салвия Скларея (Salvia sclarea)
Нашето най-красиво природно богатство - Салвия Скларея (Salvia sclarea)

26 Jun, 2018 / Essences Bulgaria


Красотата на Салвия скларея - лечебно растение с традиции в отглеждането и употребата. Сега можете да изпробвате висококачественото етерично масло от Салвия скларея от Essences Bulgaria.


Нашето най-красиво природно творение – Салвия Скларея (Salvia sclarea) – е израз на ненадминатото величие и красота на природата. Нейната приказна красота, сякаш е пренесена от страниците на много богато и красиво илюстрована книга.

Вперили зор, още в далечината се открояват безкрайните слънчеви салвиеви масиви, отрупани с плътни розово-лилави цветове, подредени в едри, разклонени и атрактивни метличести съцветия, състоящи се от цветоносни разклонения. Именно съцветията синтезират и натрупват етерично масло − главно в лабиатните жлези, разположени по чашките и прицветниците.

Една действително прекрасна и спираща дъха гледка, изпълваща сетивата ни с преливаща розово-лилава и ароматна красота и радост!

През активния цъфтеж големите ярки съцветия разпръскват неповторим изящен и фин аромат с багрите на красотата. Мускатната салвия е вестоносец на Доброто. С лъчистата си нежност плътният цветен килим от Салвия Скларея се устремява към светлината, разпръсквайки приятно настроение, успокоение и дълбока релаксация.

За нас, като производители на етерично масло е много важно правилното и навременно прилагане на мероприятията по прибиране на реколтата – при цъфтеж на Салвията, когато в основните прешлени на централния клас семената покафеняват, защото в противен случай се намалява съдържанието на активните съставки. Прибирането извършваме ръчно, чрез внимателно изрязване на надземната цветна маса със сърп − без „травмиране“, т.е. без намачкване и запарване на суровината, което би довело до рязко влошаване качеството на растителната дрога. След това с особена прецизност и внимание дестилираме достигналите пълна зрялост съцветия, гарантирайки качествен композиционен състав и висока ефективност на полученото чисто етерично масло, съхраняващо своя специфичен мускатен аромат.

И ето, че най-накрая настъпи моментът, който отдавна очаквахме с много вълнение и трепет! В точният момент стартирахме трудоемкият процес по събиране на реколтата с последваща дестилация на свежите незапарени салвиеви цветове.

Едно незабравимо и впечатляващо преживяване! Емоционалното въздействие на процеса върху психиката на човека трудно може да бъде описан с думи!

Добиването на етерично масло от Салвия е съпътствано от вековни културни традиции, които ние строго съблюдавахме. В нашата собствена инсталация за парна дестилация на етерични масла дестилирахме събраните по време на пълния цъфтеж съцветия на мускатната салвия − внимателно и с много вещина. Прецизният процес успешно трансформира магичните салвиеви съцветия във висококачествено, 100% натурално етерично масло с уникални показатели, които ни правят особено горди и вдъхновени от работата си през тази година.

Целият производствен процес − от прибирането на надземната цветна маса до пълненето на етеричното масло в бутилки – извършихме ръчно, за да запазим  максимално ценния биохимичен състав на маслото и енергетичните свойства на растенията.

Същевременно контролирахме внимателно всеки етап от дестилационния процес, подчинявайки го на високите стандарти и изисквания. При парната дестилация ниската температура и ниското налягане са много важни за извличане на висококачествено етерично масло. Не даваме шанс на случайността, защото се стремим да гарантираме на нашите клиенти „чистотата, качеството и произхода на растението в неговата пълнота и всеобхватност“.

Полученото натурално етерично масло от Салвия напълнихме в малки, стъклени, тъмни бутилки, за да не ферментира от светлината и топлината. Резултатът от нашата работа е истинско откровение за рецепторите на всички сетива.

Прекрасното етерично масло от Салвия Скларея има дълбоко психологическо въздействие върху човешкото тяло, ободрява настроението, подобрява психическото здраве и оказва изключително благоприятно влияние върху емоционално-психическото състояние на организма.

Още от блога

09 юни, 2023 В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.
  Essences Bulgaria

В пчелите е скрита мистичната тайна на творението. В древен Египет са били наричани „събирачи на слънцето“ и носители на „слънчева мъдрост“.

25 окт, 2022 Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.
  Essences Bulgaria

Използвано във всичко – от кремове за лице и маски за коса до кулинарни ястия и дресинг за салати, то изглежда истински феномен сред растителните масла.

24 юли, 2022 В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.
  Essences Bulgaria

В тази статия ви запознаваме с най-добрите етерични (и базови) масла, с които да облекчите и подхраните кожата при слънчеви изгаряния.

12 юли, 2022 Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.
  Essences Bulgaria

Научете кои са най-често допусканите грешки при използването на етерични масла и как най-успешно да си помагаме с тях при различни състояния като стрес.

20 юни, 2022 Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.
  Essences Bulgaria

Лесни рецепти с етерични масла, с които да заздравиш скалпа и да стимулираш бърз растеж на косата.

03 юни, 2022 Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.
  Essences Bulgaria

Научи кои са лечебните ползи на маслото от роза, както и някои лесни рецепти, които може да пробваш у дома.

Свързани продукти